Forum BOINC@Poland
Marzec 13, 2010, 18:48:23 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czy odwiedziłeś już wirtualne miasteczko BOINC@Poland?

Strona główna   Portal Pomoc Szukaj Kalendarz Mapa użytkowników Tagi Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Dodaj zakładkę  |  Drukuj  
Autor Wątek: Ekologia a BOINC  (Przeczytany 3620 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mchl
Administrator
Starszy Liczydłowy
*

Zobacz profil WWW Nagrody
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 27, 2008, 10:12:39 »

dobór naturalny mówi nie o silniejszych lecz o lepiej dostosowanych.

Otóż to. Aczkolwiek czasami trudno zrozumieć, dlaczego akurat dany osobnik miałby być lepiej przystosowany... I do czego? (do środowiska, wiem... ale...)

W nagłych wypadkach wzywać przez: PM|Wiki|Skype
Troll81
Newsmani
Starszy Liczydłowy
*

Stworzony by wygrywać :D

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 27, 2008, 10:17:06 »

a koniec końców najlepsi według nautry to tacy którzy jak najszerzej rozniosą swój materiał genetyczny (i nie chodzi mi o powierzchnię przescieradła Cheesy ). I tu tez ludzkość się wyłamuje. bo jak faceci się zorientowali ze za dawkę nasienie płacą w banku nasienia 200pln to się kolejki poustawiały. Można z tego żyć Cheesy np we wrocku jest kilka banków nasienia i można oddawać co miesiąc Cheesy

Moja sygnaturka

Chociażbym chodził ciemną doliną,
 zła się nie ulęknę,
bo jestem najgorszym bydlakiem
 w całej solonej dolinie...
prospector
Bywalec
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 27, 2008, 13:03:49 »

Miało być o ekologi, a wyszło o ewolucji i nieomal nadludziach.

Wracając do głównego wątku - który projekt poza climateprediction, bo w nim już uczestniczę, można jeszcze sklasyfikować jako proekologiczny?
W przyszłości chciałbym uczestniczyć tylko w takich projektach!

kempler
Global Moderator
Liczydłowy
*

Tak jakby tłumaczę artykuły :P

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 27, 2008, 13:44:51 »

Miało być o ekologi, a wyszło o ewolucji i nieomal nadludziach.

Wracając do głównego wątku - który projekt poza climateprediction, bo w nim już uczestniczę, można jeszcze sklasyfikować jako proekologiczny?
W przyszłości chciałbym uczestniczyć tylko w takich projektach!

Wg. Nas te: http://boincatpoland.home.pl/wiki/Kategoria:Ekologia Częśc aktywna, część nie.

Kury Nas pogryzą, Raptory zeżrą....
Troll81
Newsmani
Starszy Liczydłowy
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 27, 2008, 17:06:00 »

Hydrogen

Moja sygnaturka

zła się nie ulęknę,
prospector
Bywalec
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 28, 2008, 17:52:26 »

Dzięki, czegoś takiego właśnie szukałem.

Kryniek
_
Młodszy Liczydłowy
*

Dużurny naganiacz WCG

« Odpowiedz #31 : Maj 05, 2009, 22:14:56 »

...(jesli ktos jest chetny, wysle przykladowy plan zajec z programem do przetwarzania)...

To ja z ciekawości poproszę, mail na PW wyśle.
Jeśli "siedzisz" w biochemii to może masz jakieś zdanie (z naukowej strony) odnośnie podprojektu WCG - The Clean Energy w który właśnie chce się wykorzystać Twoją dziedzinę nauki do poleprzenia sprawności i obniżenia ceny paneli słonecznych?

Ps. Za podobne zainteresowania jeszcze raz kamratowi się należy -  Parrrty!

http://chomikuj.pl/kz1pl/BOINC - składnica BOINC
gregorius
Początkujący
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #32 : Maj 05, 2009, 22:43:54 »

moja specjalnosc to ogolnopojety sprzet medyczny, o bioinfie czytalem swego czasu sporo, ale to tylko tak hobbystycznie
odnosnie tego projektu - nie jestem ekologiem, ba jestem wrogiem pseudonaukowcow trabiacych ciagle o globalnym ociepleniu, wiec zbytnio nie zablebialem sie w tematyke czystych zrodel energii... i tak panele sloneczne i elektrownie wiatrowe to rozwiazanie oplacalne maksymalnie dla 20% mieszkancow naszego kraju (i nie mowie tutaj tylko o kosztach, ale rowniez o lokalizacji)

Kryniek
_
Młodszy Liczydłowy
*

Dużurny naganiacz WCG

« Odpowiedz #33 : Maj 06, 2009, 13:57:58 »

Ten projekt akurat nie ma nic wspólnego z nawiedzonymi ekologami. Mnie nie interesują ich gadania na temat CO2 bo uparli się na ten jeden związek jakby tylko on  zatruwał.
Najważniejszą istotą tego projektu jest stworzenie taniego i wydajnego panelu słonecznego. Jest to konieczne jako alternatywa dla kurczących się zapasów paliw kopalnych (węgiel, ropa, gaz). No chyba że jesteś zwolennikiem atomu.

i tak panele sloneczne i elektrownie wiatrowe to rozwiazanie oplacalne maksymalnie dla 20% mieszkancow naszego kraju (i nie mowie tutaj tylko o kosztach, ale rowniez o lokalizacji)

Jakies źródło? czy tak sobie napisałeś o tych 20%?

Troll81
Newsmani
Starszy Liczydłowy
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #34 : Maj 06, 2009, 14:43:10 »

Żródeł poszukać można na stronach instytutu meteo Cheesy Nasłonecznienie w polsce jest stosunkowo niewielki a średnioroczna prędkośc wiatru to pomiędzy 4 a 5 m/s co oznacza ze zainwestowanie w ogniwa fotowoltaiczne lub elektrownie wiatrową zwraca się po jakiś 15 latach (lub dłużej). W przypadku inwestycji na skalę amatorską zwrot inwestycji następuje po ok 30 latach. Drążyłem temat elektrowni wiatrowych na elektrodzie Cheesy amm juz nawet plany na własną ale nie mam gdzie jej postawić Cheesy mieszkanie w wielkiej płycie w centrum miasta ma swoje ograniczenia Sad

Moja sygnaturka

zła się nie ulęknę,
Kryniek
_
Młodszy Liczydłowy
*

Dużurny naganiacz WCG

« Odpowiedz #35 : Maj 06, 2009, 15:24:57 »

Że takie mamy warunki a nie inne to tym bardziej powinniśmy stawiać na poprawianie sprawności.  A nie stać z rozłożonymi rękami i mówić że to bez sensu :ouch:.
Pozatym poptrzmy na Danie albo Niemcy im jakoś się to opłaca a przecież klimat i warunki te same.

Trollu o jakim wiatraczku myślałeś? z pionową osią? na dach bloku właduj Wink

Troll81
Newsmani
Starszy Liczydłowy
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #36 : Maj 06, 2009, 16:13:15 »

Żeby na dach bloku cokolwiek władowac to trzeba mieć zgodę spółdzielni i pełno papierów że toto nie spadnie. A siły działające na turbinę mogą być naporawdę silne. Za dużo by mnie taie ekspertyzy kosztowały....

A niemczech i danii klimat jest zupełnie inny niż w polsce. Mają nieco silniejsze wiatry i ciut więcej słoneczka. No i mniej porąbane przepisy prawa. W polsce bardzo opłacają się małe elektrownie wodne, ale prawo mamy walnięte. Żeby zbudować mostek nad rowem melioracyjnym w ramach doajzdu do posesji. To mozesz się i miesiąc pałować z urzędasami. A żeby zbudować zbiornik spiętrzający to już wogóle kosmos. Jest jeszcze opcja zbudowania elektrowni pływającej (taki przycumowany na środku nurtu rowerek wodny, a rzeka popycha koło wodne) ale na to też trzeba mieć pozwolenie. Bo chociaż to nie jest nieruchomość (nikt nie udowodni tego w sądzie Cheesy) to jest to "inny sposób wykorzystania" i lipa jedna wielka. W polsce najbardziej opłacalne są kolektory słoneczne (mają moc do 1,5kw z metra kwadratowego, a ogniwa ok 100W z metra), ale one dają tylko ciepło. Pompy ciepła się jeszcze opłacają i układy na deszczówkę i wodę szarą  (produkcja czystej wody pochłania sporo energii, oczyszczanie ścieków też). Ale fakt że gdyby podnieść sprawność ogniw powyżej 25% to już sporo by się zmieniło Cheesy

Na razie ciekwaym pomysłem wydają się zwierciadła paraboliczne w połączeniu z silnikiem stirlinga. Znacząco zmniejsza to koszt budowy elektrowni słonecznej. Ale też i sprawność nie najwtyższa i nie wszystkie problemy rozwiązane (uszczelnienie cylindrów w silniku i możliwość zapłonu środka roboczego, lub smaru)

Moja sygnaturka

zła się nie ulęknę,
solo1979
Bywalec
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #37 : Maj 06, 2009, 17:28:54 »

co do elektrowni wiatrowych ,to kiedyś byłem w temacie. Na własny użytek możesz mieć na własnej posesji, nie pamiętam maksymalnej wysokości. Problem pojawia się dopiero wtedy gdybyś chciał podłączyć taki wiatrak do KSE. Musiałbyś uzyskać masę ekspertyz, pozwoleń itd. np. czy wytwarzasz "dobry" prąd  Cheesy ,czyli czy jest zgodny w fazie z KSE i czy spełnia inne parametry. Z tego co pamiętam to w Polsce dużo na ten temat wie dr Barzyk.

Troll81
Newsmani
Starszy Liczydłowy
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #38 : Maj 06, 2009, 19:05:10 »

Jeśli chcesz postawić elektrownię na swojej posesji to musisz mieć pozwolenie budowlane Sad no chyba że zrobisz wiatrak na kółkach (czyli drzymałówka Cheesy ), Jeden koleś z elektrody tak właśnie zrobił Cheesy a urzędasy zaraz się przyczepią bo skoro obiekt budowlany do produkcji energii elektrycznej to musisz mieć kupę papierów.... A jak przekroczysz bodajże 14m to musisz dostać pozwolenie od nadzoru lotnictwa (czy siakoś tak). Wiatrak możesz postawić na dachu ale pod warunkiem że nie przekracza 3m wysokości ponad dach (i to przy maksymalnym wychyleniu łopat), co z automatu czyni twoją elektrownię bardzo malutką (maks 100 wat z tego wyciśniesz no chyba że zawieje huragan). Podłączenie do KSE to już taka fura papierów że nie warto sie nawet kłopotać (musisz w umowie zagwarantować dostawy prądu, a co jak nie będzie wiało??). O barankach technicznych typu jak zrobić by prąd był zgodny w fazie itp to już nawet nie wspominam bo tęgie głowy opracowywują takie problemy... ja chce malutką elektrownię do tego by się z niej cieszyć Cheesy

No ale offtop robimy maksymalny

zapraszam tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277125-0.html częśc pierwsza już w archiwum
tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1209212-0.html

no i tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1249404-0.html
 i w ogóle fajne tam forum Cheesy (nie robię reklamy tylko polecam stronke którą zapewne każdy elektryk kojarzy Cheesy )

Moja sygnaturka

zła się nie ulęknę,
5z0pl3r
_
Liczydłowy
*

(: 1x MSI Radeon 5870 :)

« Odpowiedz #39 : Maj 06, 2009, 19:26:09 »

eee tam... wiatraczek o osi pionowej o h ~ 3m już całkiem sporo może Wink.
a elektroda - znamy, znamy i polecamy Wink...

szuu
Bywalec
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #40 : Maj 07, 2009, 00:44:56 »

Witam kolejnego studenta pirata  Parrrty!
Skoro kończymy offtopować to do tego kończenia i ja sie podłączę.
Jestem zwolennikiem takich właśnie, no można by powiedzieć w tym przypadku tutoriali  Wink

http://www.mala-elektrownia.ovh.org/

Swoją droga nie mogę doszukać sie na forum tematu na temat Energi odnawialnej, recyklingu i nowość tej treści.. admin? Smiley

BoincatPoland :

eRepublik:        

Rejestracja z tego linka powoduje ze ePolska w eRepublica staje sie silniejsza !  http://www.erepublik.com/en/referrer/szuuPL Dzieki !!!
Troll81
Newsmani
Starszy Liczydłowy
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #41 : Maj 07, 2009, 08:50:16 »

tego tutoriala popełnił chyba jeden kolo z elektrody Cheesy

dla fanatyków energii odnawialnych amatorsko polecam www.otherpower.com  koleś nawet alternator zrobił z drzewa Cheesy

Moja sygnaturka

zła się nie ulęknę,
gregorius
Początkujący
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #42 : Maj 07, 2009, 13:11:00 »

hehe ciekawe... w moim topicu pro-naturalne sposoby pozyskiwania energii Lol
nie mam nic przeciwko dbaniu o przyrode i wykorzystywania jej odnawialnych zasobow, o ile jest to dobrowolne... to co sie obecnie wyprawia z ochrona srodowiska (rospuda np) doprowadza mnie do bialej goraczki czasem Nienie
gdyby tego jeszcze bylo malo - wprowadzaja limity na emisje co2... abstrahujac juz od irracjonalnosci calego pomyslu (kto jest wlascicielem atmosfery, zeby mu skladki za "trucie" placic?), jest to oczywista manipulacja i wyludzenie!
poza tym z naukowego punktu widzenia:
-klimat sie zmienia od zawsze, teraz wracamy do srednich temperatur z poczatkow sredniowiecza...
-emisja co2 przez czlowieka to maksymalnie kilka procent emisjii naturalnej... najwiecej emituja wulkany i oceany
-klimatem steruje slonce, nie co2, stezenie tego gazu wzrasta PO zwiekszeniu sie temperatury w wyniku slabszej rozpuszczalnosci w oceanach, nie na odwrot...
-albert gore (celowo z malych liter) dostal nobla, ktory jest hanba dla akademii krolewskiej (przyklad bzdur z jego ksiazki: link

w sumie to topic o mnie czyli nie ma mowy o spamie, to tyle  Attack!
pozdro

Troll81
Newsmani
Starszy Liczydłowy
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #43 : Maj 07, 2009, 13:30:05 »

wiesz... w wielu miejscach ekologia przeplata się z ekonomią Cheesy Wymień żarówki w domu na energooszczędne a odczujesz różnicę w kieszeni Cheesy tak samo z innymi sposobami oszczędzanie energii. Bo przecież za tą energię trzeba będzie zapłacić. A redukcja emisji dwutlenku węgla ma wymusić myślenie nad tym by robić rzeczy z głową. Inaczej dojdzie do takich paradoksów jak w chinach.....

Moja sygnaturka

zła się nie ulęknę,
solo1979
Bywalec
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #44 : Maj 07, 2009, 14:24:57 »

gdzieś już było napisane ,że wraz ze zwiększającą się ilością CO2 w atmosferze, pojawia się więcej terenów zielonych. Sprzyja to rozwojowi roślinności. Myślę ,że problem pojawiłby się gdyby CO@ było za mało. Prawdą jest ,że największy wpływ na klimat ma słońce.

A jak to jest z lodowcami? Lodowiec się topi więc przybywa wody. Jak wiemy z fizyki lód pływając po wodzie jest w 7/8 części zanużony pod wodą. Więc ta jego (lodu) objętość pod wodą wypiera taką samą objętość wody, co prowadzi do podniesienia się poziomu.
Więc jak lód się topi to poziom się podnosi czy zostaje taki sam?

Jak coś nakręciłem to niech koledzy mnie poprawią

Tomasz R. Gwiazda
_
Liczydłowy
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #45 : Maj 07, 2009, 14:35:37 »

no wlasnie to jest ten ekologiczny mit moim zdaniem ze topienie lodowcow zwieksza pozim wod.
moze sie tak jedynie dziac jesli topnieja tylko te ktore sa na stalym ladzie, gory lodowe ktore plywaja i topnieja nie maja wplywu na poziom wody

Moja wizytówka

"Stare chińskie przysłowie mówi: jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie"
Troll81
Newsmani
Starszy Liczydłowy
*

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #46 : Maj 07, 2009, 15:09:26 »

problem topnienia lodowców to przede wszystkim problem zmniejszającego się zasolenia oceanów i zmiany środowiska życia niektórych organizmów. a rosnący poziom CO2 w atmosferze powoduje nie tylko wzrost roślin na lądach ale również w morzach. W wypadku takich globalnych analiz zjawisk wchodzi bardzo wiele czynników. Jedno jest pewne. Człowiek ma wpływ na środowisko. Pytanie jaki chcemy skutek osiągnąć za 100 lat i nad tym się trzeba zastanowić.

Moja sygnaturka

zła się nie ulęknę,
Kryniek
_
Młodszy Liczydłowy
*

Dużurny naganiacz WCG

« Odpowiedz #47 : Maj 07, 2009, 17:19:30 »

Nawet jeśli CO2 ma lub nie ma wpływu na globalne oceplenie, to ja sobie tym nie zaprzątam głowy. Ważniejsze w tym całym ambarasie jest to że kiedyś skończa się na paliwa nieodnawialne a wtedy i tak będziemy musieli spojrzeć w stronę OZE. Dlatego uważam że np. projekt Climate Prediction jest "średni" w pożyteczności. Lepiej od razu skupić się na kurczących się paliwach i liczyć The Clean Energy :ouch: a nie marnować czas na kłotnie o ten nieszczęsny dwutlenek węgla.

Polecam stronkę - http://www.peakoil.pl
nawet jeśli chłopaków ponosi czasami fantazja to wiele jest w tym całym Peakoil prawdy.

eclipse99
Bywalec
*

The Answer is 42

« Odpowiedz #48 : Maj 08, 2009, 04:17:47 »

Jako dziecko byłem przerażony perspektywą utonięcia Ziemi w śmieciach, wyginięciem wielorybów, dziurą ozonową, odpadami radioaktywnymi itd.
Teraz nadal staram się segregować odpady, nie marnować wody i oszczędzać prąd ale na spokojnie, "bez zgrzewy".
Podczas walki o Rospudę stałem po stronie ekologów - na pytanie jednego z mieszkańców Augustowa - zwolennika szybkiego rozpoczęcia budowy obwodnicy: "Co jest ważniejsze - życie żaby czy życie człowieka?" odpowiadam - życie człowieka, ale na każde tak zadane pytanie odpowiedź zawsze będzie ta sama, tylko jeśli pytania będziemy stawiać w ten sposób to za jakiś czas może się zdarzyć, że naruszymy ekosystem do tego stopnia iż sami się wyeliminujemy, a życie na Ziemi będzie w takiej czy innej formie trwać nadal - może po homo sapiens przyjdzie czas na owady?
Człowiek nie ma potencjału aby całkowicie zniszczyć życie na Ziemi, a skoro tak, to czym się martwić?
"Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz" - se nie zadbasz o środowisko to umrzesz.

Dobrze całą sprawę opisuje George Carlin:
http://www.youtube.com/watch?v=-CaIqW1WfPI

symbiont
Bywalec
*

+

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #49 : Lipiec 01, 2009, 23:23:43 »

"Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz" - se nie zadbasz o środowisko to umrzesz.
[/url]

Nie masz do końca racji bo chociażby to przysłowie tez ma za sobą jakąś genezę
oparte jest na wnioskach z doświadczeń i teoriach, a w rezultacie jest swoistą
prognozą (więc nie zawsze się sprawdza)... poza tym chodzi o to, aby zrozumieć
problem i dzięki temu znaleźć jego rozwiązanie, a jeśli nawet miałoby się okazać,
że projekt się nie do końca udał - to może posłużyć innym jako baza wyjściowa.
Pamiętajmy jednak, że jeśli mamy totalnie źle pościelone łóżko to pewnie się obudzimy
i poprawimy, a w przypadku człowieka takie przebudzenie już nastąpiło i zaczynamy
wypracowywać koncepcje doprowadzenie naszego łóżka do względnego ładu. Arrr!

Strony: 1 [2]   Do góry
  Dodaj zakładkę  |  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Hosting dzięki uprzejmości InnerVision sp. z o.o.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!