przetwarzanie rozproszone - boinc

FORUM BOINC

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Witaj na forum poświęconemu wspieraniu nauki poprzez platformę BOINC. Pobierz i zacznij zmieniać świat od teraz
Strony: [1]

Yerba Mate (Przeczytany 591 razy)

Ufol

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1 300

    Yerba Mate

    30 Styczeń 2018, 14:42
    Popija ktoś? Jestem smakoszem tego napoju, na dodatek z duszą eksperymentatora. Dość powiedzieć, iż sam wypalam yerbę w piekarniku. Taka tostada domowej roboty charakteryzująca się czekoladowymi zapachowymi i smakująca niczym dawna kawa zbożowa. Poza tym klasyka, tj. spróbowałem większości znanych gatunków:
    Amanda, Campesino, Colon, Indega, Pajarito, Rosa Monte, Selecta. Wiele rodzajów jeszcze do sprawdzenia mi pozostało. Żywię nadzieję, iż nie jestem jedynym siorbaczem napoju z tego egzotycznego siana.

    Martin Fox

    • Starszy Liczydłowy
    • ****
    • Offline Offline
    • Wiadomości: 1 554
    • http://static.goldenline.pl/user_photo/142/user_578702_3be18f_basic.jpg

      Yerba Mate

      Odpowiedź #1 31 Styczeń 2018, 19:48
      Ja tam bez szału - pajarito :)

      sknd

      • Starszy Liczydłowy
      • ****
      • Offline Offline
      • Wiadomości: 2 145

        Yerba Mate

        Odpowiedź #2 31 Styczeń 2018, 20:02
        ja popijam, ale jako źródło kofeiny po prostu, nie wgłębiam się w marki czy tam gatunki, teraz piję Amandę Despaladę, bo od kogoś dostałem. A wypalanie w piekarniku chętnie przetestuję, bo też mam duszę eksperymentatora a poza tym uwielbiam kawę zbożową (czemu dawna, ja ostatnio piłem wczoraj)

        Ufol

        • Liczydłowy
        • ***
        • Offline Offline
        • Wiadomości: 1 300

          Yerba Mate

          Odpowiedź #3 01 Luty 2018, 11:47
          Mój przepis na wypalanie chętnie zapodam. Polecam wersję średnio prażoną, czyli 180 stopni przez 18 minut. Susz, zazwyczaj marki Pajarito, rozsypuję w brytfance, około 1 cm grubości warstwa. Uwaga, po wyciągnięciu z piekarnika lepiej wystudzić na balkonie, ponieważ zielsko dosyć mocno dymi. Wietrzenia kuchni i tak nie unikniesz, ale zadymienie w domu stanowczo zmniejszysz.

          sknd

          • Starszy Liczydłowy
          • ****
          • Offline Offline
          • Wiadomości: 2 145

            Yerba Mate

            Odpowiedź #4 01 Luty 2018, 12:07
            dzięki  :)

            Peciak

            • Liczydłowy
            • ***
            • Offline Offline
            • Wiadomości: 1 168
            • Avatar forum naukowego
            • Polish National Team

              Yerba Mate

              Odpowiedź #5 01 Luty 2018, 13:44
              Aż chce się zacytować
              Stopczyk, co Wy tam palicie
              https://www.youtube.com/watch?v=st0h3416PsM

              c_mon

              • Początkujący
              • Offline Offline
              • Wiadomości: 1

                Yerba Mate

                Odpowiedź #6 08 Czerwiec 2018, 10:15
                Yerba jest super, dobra np. gdy chcemy się pozbyć uczucia głodu. Zapycha to i może pomóc w schudnięciu nawet :DDD. Ale smak popielniczki... Chociaż pamiętam, że pryz moim "pakiecie startowym" dostałem dwie małe paczuszki yerby chyba własnie "odchudzającej" i była przepyszna, miała taki słodki, owocowy posmak. Chociaż ciekawe, czy nie była czymś dosładzana, co teoretycznie mijałoby się wówczas z jej cele... tzn. odchudzaniem. ddd:

                Ufol

                • Liczydłowy
                • ***
                • Offline Offline
                • Wiadomości: 1 300

                  Yerba Mate

                  Odpowiedź #7 10 Czerwiec 2018, 15:42
                  Istnieją yerby od razu, że tak powiem, firmowo dosładzane stewią. Tzn. dosypuje się nieco suszonych słodkich liści tej rośliny. Brak kalorii, zatem nie przytyjesz, choćbyś ciągle ją żłopał. Próbowałem Pajarito ze stewią. Naprawdę słodka, wręcz deko zbyt mdła. Delikatne w smaku są yerby brazylijskie. Np. Canarias. Polecam tym, których odrzuca cierpkość z Argentyny, czy dymność z Paragwaju. Mi gorycz yerbowa odpowiada, ale wielu okazjonalnych siorbaczy na nią narzeka. Polecam wówczas sięgnąć po yerby aromatyzowane. Choćby Amanda Naranja, w której pomarańcz przykrywa zielone nuty. Yerby aromatyzowane znaleźć można w ofercie wielu producentów. Jeśli lubi ktoś aromaty miętowe, orzeźwiające, to odpowiednim wyborem będzie Silvestre od Krausa. Dobra, kończę, bo o yerba mate potrafię gadać godzinami. Tyle się już rodzajów tego zielska w życiu wypiło a wciąż tak wiele przede mną do odkrycia. Może temat jeszcze ożyje. Byłoby o czym napisać.

                  Kret_polny

                  • Obserwator
                  • Młodszy Liczydłowy
                  • *
                  • Offline Offline
                  • Wiadomości: 582
                  • Avatar forum naukowego

                    Yerba Mate

                    Odpowiedź #8 11 Czerwiec 2018, 00:41
                    Yerba jest super, dobra np. gdy chcemy się pozbyć uczucia głodu. Zapycha to i może pomóc w schudnięciu nawet :DDD. Ale smak popielniczki... Chociaż pamiętam, że pryz moim "pakiecie startowym" dostałem dwie małe paczuszki yerby chyba własnie "odchudzającej" i była przepyszna, miała taki słodki, owocowy posmak. Chociaż ciekawe, czy nie była czymś dosładzana, co teoretycznie mijałoby się wówczas z jej cele... tzn. odchudzaniem. ddd:
                    Odnośnie smaku popielniczki - możesz coś więcej na ten temat napisać? Z mojego doświadczenia taki posmak pojawia się po kilkudniowym (~4 dni) trzymaniu yerby w naczyniu. Ja taki napar wylewam i dobrze myję naczynie. Z rodzajów yerby które piłem żadna nie miała takiego posmaku od pierwszego zalania. Gorzkawość yerby określam na poziomie piw IPA, także jak ktoś lubi takie browarki może śmiało spróbować yerby.  :parrrty: :)

                    Ufol

                    • Liczydłowy
                    • ***
                    • Offline Offline
                    • Wiadomości: 1 300

                      Yerba Mate

                      Odpowiedź #9 11 Czerwiec 2018, 01:39
                      Zbytnia gorycz yerby może wynikać z jej nieprawidłowego przygotowania, czyt. zaparzania w zbyt gorącej wodzie. Naprawdę nie przekraczajcie temperatury 80°C. Powyższe nie jest fanaberią ortodoksyjnych yerboszy, lecz sprawdzonym doświadczalnie faktem. Zarówno przez wielu siorbaczy, jak i uczonych w laboratoriach.
                      Strony: [1]   Do góry

                      GoogleTagged


                      SMF spam blocked by CleanTalk

                      Hosting dzięki uprzejmości InnerVision sp. z o.o.
                      SMF © 2011, Simple Machines