Forum BOINC@Poland
Lipiec 24, 2008, 02:52:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czy jesteś już na naszej mapie?

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Tagi Zaloguj się Rejestracja  
Ankieta
Pytanie: Czy jesteś skłonny poprzeć tą inicjatywę?  (Głosowanie skończone: Styczeń 22, 2007, 17:21:11 )
tak, jest to dość ciekawa propozycja, z pewnością się do niej dorzuce - 21 (77.8%)
tak, ale raczej się nie dorzuce - 2 (7.4%)
tak, ale to zależy, na jaki sprzęt się zdecydujemy - 3 (11.1%)
nie, nie stać mnie na to - 0 (0%)
nie, obawiam się ewentualnych negatywnych skutków ubocznych - 1 (3.7%)
nie, to jest bezsensu - 0 (0%)
Głosów w sumie: 27

Strony: [1] 2 3 4 5 ... 28   Do dołu
  Dodaj zakładkę  |  Drukuj  
Autor Wątek: PROJEKT "SKB@P"  (Przeczytany 19723 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Simek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« : Styczeń 14, 2007, 12:57:09 »

Treść dodana 18.04.2008

Pierwszy komputer już liczy!
Przeczytaj i obejrzyj!

Treść oryginalna

Pomysł ten w mojej głowie zrodził się po przeczytaniu i przeanalizowaniu statystyk naszego zespołu, dzisiejszej akcji charytatywnej WOŚP oraz rozpoczęciu zbierania pieniędzy na własne państwo przez ekipę The PirateBay.org (Sealand). Zapewne znajdą się osoby, które uznają ten projekt za kontrowersyjny, ale ja zamierzam doprowadzić go do celu Mrugnięcie

Zaczynajmy!

SKB@P to skrót od "Super Komputer BOINC@Poland". Projekt który obmyśliłem ma za zadanie stworzenie kolejnego komputerka liczącego dla naszego zespołu. Komputer ten liczył by na specjalnie stworzonym dla niego koncie lub ewentualnie na koncie wybranego przez ogół członka B@P. Projekty w których miałby liczyć wybierane były by także przez członków zespołu za pośrednictwem specjalnej ankiety na naszym forum.

Zapewne do tego miejsca wszystko się wam podoba, no ale przyszedł czas na finanse.
Po analizie wszystkich danych stwierdziłem, że stworzenie takiego SK wyniosło by w przeliczeniu na 1 członka B@P ok. 3zł. Jeżeli każdy z członków przekazał by taką sumę można by stworzyć naprawdę dobry komputer liczący dla naszego zespołu. Wg mnie kwota ta jest niska, na dodatek można by ustalić co jaki czas robiona będzie taka "ściepa". 3zł na 6 czy 12 miesięcy to naprawdę śmieszna kwota.

Wszystko niby pięknie, tylko nasuwa się jedno istotne pytanie: Czy wszyscy przekażą swój wkład?
Problemem tutaj nie jest kwota, lecz niedoinformowanie. Założę się, że każdy dałby te 3zł, tylko ze 50% zespołu nie będzie miało pojęcia o tej akcji.

No i tutaj w mojej głowie pojawia się taki pomysł:
Umieszczenie linku/bannerka do specjalnej strony poświęconej temu projektowi nad newsami na głównej stronie B@P. Dodatkowo można tez umieścić stosowaną informacje w opisie zespołu w każdym z projektów. Oczywiście nie są to jedyne rozwiązania.

Żeby nie być gołosłownym zrobiłem już wstępną wersję stronki + kosztorys takiego kompa.

Tutaj znajduje się stronka: http://simek.ifastnet.com/sk/
Znajdziecie na niej wstępny kosztorys oraz wszystkie niezbędne informacje o sprzęcie. Nie wszystko działa więc się nie czepiać!

Natomiast w tym poście wrzucę podstawowe info o naszym planowanym PCecie. Jeżeli macie jakieś uwagi i propozycje co do zmian części jestem otwarty na propozycje, ponieważ na stronce przedstawiony jest tylko mój pomysł - dość niska cena przy dużej wydajności i jakości.

Podstawowe/okrojone dane techniczne: (bardziej szczegółowe znajdziecie na stronce)

Athlon 64 X2 4200+ (2.2GHz)
2x Kingston DDR2 1024MB RAM
WD2500KS Caviar SE16 250 GB     (chodź nie wiem, czy aż taki duży jest potrzebny)
Tagan TG420-U01 - 420W
Jakaś karta graficzna do 150 zł       (aby tylko Win/Linux chodził płynnie)

Cena takiego zestawu wyniosła by od 2,8 do 3,6 tys złotych, co przy uzyskiwanych przez niego wynikach jest dość opłacalne. Na upartego można by jeszcze obniżyć te koszty do 2 - 2,6 tys. co spowodowało by obniżenie składki.

No i chyba ostatnie i zarazem najważniejsze pytanie: Po co?
Ano no po to by ciągle rozwijać nasz zespół, dążyć do zdobycia mistrzostwa Polski, propagować ideę przetwarzania rozproszonego, udowodnić, iż mimo tego że żyjemy w Polsce może zebrać pieniądze i osiągnąć jakiś sukces.

To chyba już wszystko co chciałem wam przekazać. Życzę miłej lektury!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2008, 15:22:04 wysłane przez Mchl » Zapisane

kempler
Newsmani
Liczydłowy

BOINCopedysta

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2007, 13:49:13 »

Pomysł ciekawy a koszty na jednego uczestnika rzeczywiście śmieszne.
Tak sobie nawet myślę, że część uczestników pewnie wpłaciłaby więcej, np. Ja ( te 10 - 20 zeta nie byłoby problemów).

Wydaję mi się że monitor można by kupić tańszy w końcu to ma liczyć tylko. A dysk też chyba mniejszy

A może poskładamy to co mamy a resztę kupimy ? Uśmiech Ja mam obudowe, monitor, sieciówkę. peryferia Uśmiech

Tylko czy nie odezwą się głosy, że kupimy i go nie zobaczymy ?

Kury Nas pogryzą, Raptory zeżrą....
bartsob5
Global Moderator
Starszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2007, 14:00:29 »

a wiec tak... pare pytan:

po pierwsze:

gdzie/u kogo by on stal i liczyl

po drugie

rozumiem ze koszty utrzymania tego kompa wlaczonego byly pokrywane z owych skladek

po trzecie

nie lepiej byloby zainwestowac w intelowskie uklad c2d z plyta asusa p5b deluxe? wydajnosc ta sama potencjal wiekszy
oprocz tego, wolalbym zeby to nie byly pamieci kingstona (w opini kshonka sa slabe) lepiej cos patriota albo goodrama

a tak od siebie, nawet jesli na tego kompa nie zlozyliby sie wszyscy, to przy podniesieniu skladki do 10zl (wciaz smieszna kwota) moznaby sie pobawic...

moja propozycja:
1 Procesor:    Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz BOX (LGA775, FSB 1066, 2MB, 64-bit)      699,00
2. Wentylator:    BOX (komplet z procesorem) Inny/a
3. Płyta główna:    Asus P5B Deluxe, P965, DualDDR2-800, SATA2, RAID, 2xGBLAN, FW, ATX, Core2   649,00
5. Pamięci:    DDR2 1024MB 667MHz GoodRam       355,00
6. Dysk twardy:    WD 120GB, SATA/300, 8MB (WD1200JS)    207,00
7. Karta dźwięk.:    ADI1988B (zintegrowany/a) Inny/a
8. Karta sieciowa:    Tak (zintegrowany/a) Inny/a
9. Karta graficzna:    Radeon X600Pro Powercolor 128MB, TV&DVI, PCI-E175,00
koszt w sumie:                                                                2085,00                          
na zasilaczach sie nie znam, wiec pozostawiam wam wybor

Simek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2007, 14:02:44 »

---------- 14:00 14.01.2007 ----------

Racja!

Monitor - 15" TuSonic EV500 -  220 zł Chichot

Co spowodowało by zmniejszenie ceny o ok 350 zł.

Co do dysku zależy mi na sprzęcie z 16mb cache oraz 7,2k rpm oraz SATA-II, żeby była jak największa wydajność. najtańszy dysk spełniający takie wymagania to:

Western Digital WD1600YS Caviar, 160 GB, 7200rpm, Serial ATA II, 16 MB cache - 226.33 zł

Kupując ten dysk zaoszczędzilibyśmy 25 zł.

---------- 14:02 ----------

Co do ramu nie ma sprawy może być inny Chichot
Jakoś osobiście wolę AMd, chociaż przedstawiona przez Ciebie propozycja jest dość ciekawa.
Zasilacz to bym postawił na Tagana Chichot

Odp na pytania:
1. Do ustalenia Chichot
2. Tak Mrugnięcie Dobrze myślisz
3. Może i tak Język

P.S. Jeśli składka wyniosła by 10 zł można by pozwolić sobie na takie 3 PCety + cała reszta kasy na rachunki za prąd Chichot

kempler
Newsmani
Liczydłowy

BOINCopedysta

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2007, 14:13:42 »

Może zróbmy ankiete na stronie głównej aby ustalić ile osób byłoby zainteresowanych.

Proste pytanko. Czy byłbyś/byłabyś skłonny/a przekazać niewielką kwotę na rzecz Super Komputera BOINC@Poland?
1. Tak
2. Nie

Ewentualnie pytanie o kwotę. Np. do 10 zł, do 20 zł

Myślę że to pozwoliłoby ustalić ewentualne fundusze i wtedy dostosować sprzęt?

Co wy na to ?

ps Mój setny post Uśmiech

Kury Nas pogryzą, Raptory zeżrą....
Simek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2007, 14:16:13 »

Maja zaktualizowana propozycja znajduje się na:
http://simek.ifastnet.com/sk

Zrezygnowałem z 2GB ramu, bo chyba to był niezbyt dobry pomysł Chichot
Cena po wliczeniu wszystkich kosztów ok. 2250 zł.
Można by jeszcze zaoszczędzić na zasilaczu z 60 zł. Chichot

Do posta wyżej:
Wg mnie powinniśmy ustalić już teraz zestawi gdy okaże się ile mamy kasy to sie wybierze ilość zestawów Chichot

bartsob5
Global Moderator
Starszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2007, 14:25:09 »

ilosc cache'a na dysku nie robi duzej roznicy... to ma byc komp do liczenia, a nie serwer. ja bym jednak obstawal przy c2d, bo ma duzy potencjal do krecenia tak, ze za te 700zl mozesz otrzymac dwujajowca taktowanego na 3,5GHz (a przy inwestycji w chlodzenie wodne nawet wiecej!)

jesli chodzi o zasilacz, to na nim nie warto oszczedzac

p.s. na ta swoja stronke dolacz moja propozycje zestawu tuz obok, zebysmy mieli porownanie...
      no i w sumie obudowa tez nie jest niezbedna Mrugnięcie

Simek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2007, 14:48:59 »

OK. Strona zupdatowana Chichot
Zapraszam na http://simek.ifastnet.com/sk

cezar
Bywalec

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2007, 14:54:03 »

Jestem za ankietą. 10-20 zł nie stanowiłoby dla mnie problemu. Jeśli chodzi o późniejsze utrzymanie i koszty sprzetu to moglibysmy pewnie ustalić naprawde malutką kwotę, jeśli byłoby nas dużo, czyli można powiedzieć zero kosztów. Co do sprzetu to byłbym za IntelemC2D. Z mojej strony mogę rozejrzeć sie po znajomych sklepach co do cen.

Nietoperek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2007, 14:55:24 »

osobiscie nie pisze sie na to ale troszke mnie ciekawi sprzet - skoro komputer ma tylko liczyc wiec po co karta graficzna oddzielna - wystarczy integra - moze troszke z procerora glownego zje zasobow ale nie tyle zeby to byla jakas wielka strata - dodatkowo - plyta gowna pod core duo (LGA775) a procek amd x2 (S939) ? - 2 identyczne procki w roznej cenie :>
bartsob5
Global Moderator
Starszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2007, 14:56:50 »

w sumie, elementy wspolne (czyli ostatnie 4 wiersze) pisz tylko jeden raz (nie ma co mieszac)

swoja droga, mysle ze koszt transportu jest do pominiecia (jako ze mysle ze zakupi je osoba i to w najblizszym sklepie, raczej nie przez internet, u ktorej komp bedzie stacjonowal, i to ona sie zajmie odbiorem)

widac simek popelnil poprostu blad

@nietoperek
karta graficzna zintegrowana jest tylko w nieco slabszych plytach, tzn w zadnej plycie z potencjalem nie widzialem zintegrowanej grafy... tylko chyba gigabyte robi.. jesli chodzi o ciecie kosztow, to moglbym ewentualnie zaoferowac swoja stara grafe, pod pci 1MB pamieci, ale co tu duzo mowic, do komfortu pracy jest bardzo daleko...

Simek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2007, 15:02:41 »

Może i do pominięcia, ale patrząc na moje realia (Grudziądz) to w normalnym sklepie zapłacę ok. 400-500 zł więcej za taki zestaw.

Racja pomyliłem się i poprawiłem.

bartsob5
Global Moderator
Starszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2007, 15:12:31 »

wez moze jeszcze zrob tabelke pod tytulem "opcjonalne czesci zamienne" a takie sprzety jak wlasnie grafa i twardziel dawaj najtansze do tabel glownych, a propozycje pozostale wlasnie do nowej... (bo widze, ze znalazles tez przyzwoity dysk, i tanszy)

moznaby tez w formie zachety wprowadzic system, ze kazdy kto w placi na kompa wartego 2500zl 50zl bedzie mu przyslugiwalo 12 godzin jego pracy (dowolny projekt) w ciagu kazdych 50 dni... dzieki temu, z tych 50 dni bedzie liczyl na konto teamu (przez wlasne konto) 25 dni, a przez pozostale dni tez na konto teamu, ale poprzez konto tych, ktorzy sie na zrzucili...

p.s. mowie tu o przeliczniku w stylu:

kwota wplacona
________________ * ilosc dni okresu rozliczeniowego                            
2*koszt komputera        (dalem przykladowo 50 dni dla rownego rachunku)

Simek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2007, 15:18:33 »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Sprawdź czy teraz jest ok?

sebek
Początkujący

Zobacz profil WWW Nagrody
« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2007, 15:20:25 »

Witam wszystkich Forumowiczów

Można też rozważyć założenie stowarzyszenia nonprofit. Cały sprzęt plus oprogramowanie ( wszyscy w kalkulacjach zapomnieli chyba że windows też kosztuje a linux ma słabsze wyniki w benchmarkach) było by zakupione z dobrowolnych datków i należało by do stowarzyszenia a nie do pojedynczej osoby. Stowarzyszenie opłacało by też prąd i ewentualnie lokal, może dało by się coś nawet na podatkach dodatkowo zaoszczędzić   Uśmiech

url=http://pl.boincstats.com/stats/boinc_user_graph.php?pr=bo&id=5cd7ac404a2923219c4dcc74063877e4][/url]
bartsob5
Global Moderator
Starszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #15 : Styczeń 14, 2007, 15:22:05 »

no powiedzmy ze tak... chociaz jeszcze brakuje mi tu jeszcze tabelki (najlepiej calkiem oddzielnej) "ewentualne zaminniki" czyli lepszy/drozszy zasilacz, wiekszy dysk itp...

Simek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #16 : Styczeń 14, 2007, 15:23:22 »

Co do tego liczenia, to trochę dużo roboty, dla tego co będzie miał go w domu + trochę więcej odpowiedzialności Chichot
No ale patrząc na to z innej strony to może zachęcić tłum Chichot

Bober
Newsmani
Starszy Liczydłowy

Rangi: Newsman Katalizatorrrrrr

BOINC addicted

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #17 : Styczeń 14, 2007, 15:29:26 »

No no. Pomysł zaczyna mi się podobać Uśmiech A myszkę i klawiaturę to na pewno ktoś znajdzie zbędne...myślę, że może nie trzeba nowych kupować.
A pomysł, żeby Ci którzy dorzucili się mieli z tego trochę punktów...na pewno przyczyni się do zebrania potrzebnej kwoty Język

Aha. A jaki RAC taki komp może mieć??

Simek
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #18 : Styczeń 14, 2007, 15:32:10 »

Site updated Chichot
Tylko napisz mi na GG albo na forum twoje alternatywy Chichot

krzyku
Bywalec

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #19 : Styczeń 14, 2007, 15:39:30 »

Czesc,
napewno dam troche kasy, tak ze mnie na skladke mozecie juz wpisac ;-)

bartsob5
Global Moderator
Starszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #20 : Styczeń 14, 2007, 15:42:11 »

Cytat: "sebek"
Witam wszystkich Forumowiczów

Można też rozważyć założenie stowarzyszenia nonprofit. Cały sprzęt plus oprogramowanie ( wszyscy w kalkulacjach zapomnieli chyba że windows też kosztuje a linux ma słabsze wyniki w benchmarkach) było by zakupione z dobrowolnych datków i należało by do stowarzyszenia a nie do pojedynczej osoby. Stowarzyszenie opłacało by też prąd i ewentualnie lokal, może dało by się coś nawet na podatkach dodatkowo zaoszczędzić   Uśmiech

z rejestracja nowego stowarzyszenia moze byc problem (juz mamy doswiadczenia z ppb) choc w sumie mozemy zrobic to pod tym szyldem po namysle... a jesli chodzi o benchmarki, to maja one coraz mniejsze znaczenie w projektach wiec nawet o tym nie pomyslelismy

@bober

na niekreconym e6300 mozna chyba zrobic jakies 624 pkt wg moich szacunkow..

sebek
Początkujący

Zobacz profil WWW Nagrody
« Odpowiedz #21 : Styczeń 14, 2007, 16:06:26 »

Właśnie myślę że podpinanie tego pod ppb nie było by najlepszym pomysłem, bo ppb nie powinno że tak powiem faworyzować jednej drużyny. Fakt jesteśmy najlepsi  Chichot ale uszanujmy mniejszych i   słabszych.

Można by się jeszcze dowiedzieć czy nie dało by się tak pokombinować co by się załapać na ten słynny 1% od podatku. Było by świetne źródło finansowania nie jednego a kilku nawet kompów z utrzymaniem i wszystkim innym co tam potrzebne.

url=http://pl.boincstats.com/stats/boinc_user_graph.php?pr=bo&id=5cd7ac404a2923219c4dcc74063877e4][/url]
bartsob5
Global Moderator
Starszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #22 : Styczeń 14, 2007, 16:08:39 »

zastanawialismy sie nad tym przy okazji zakladania ppb, ale stwierdzilismy, ze to za duzo wymagan trzeba spelniac (papierkowa robota, prawnicy itd) a i tak nie masz pewnosci ze przyjma to...

Tommy
Młodszy Liczydłowy

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #23 : Styczeń 14, 2007, 16:54:45 »

Moja sugestia.

Pamięci był dał PC-6400 (800) zamiast PC-5300 (667). minimum 2x512 w dualu (APACER niezła cena i niezłe kostki)
Core2Duo 6600 (minimum) lub 6300@6600
Asus P5B bardzo dobry wybór ( bardzo subiektywne bo sam ta takiej MoBo liczę, zdecydowanie odradzam płytę ze zintegrowaną grafiką !)
Obudowa - może być jakaś stara ośrupana skrzynka, ale na zasilaczu naprawdę nie ma co oszczędzać ( wspomniany TAGAN byłby wręcz idealny zwłaszcza do OC)

Mój Benchmark: (2x1GB PC-6400 APACER ,ASUS P5B Delexe,  procek niekręcony ale MoBo i procek ma duży potencjał w tym temacie)

2007-01-14 16:50:06||Benchmark results:
2007-01-14 16:50:06||   Number of CPUs: 2
2007-01-14 16:50:06||   4282 floating point MIPS (Whetstone) per CPU
2007-01-14 16:50:06||   19761 integer MIPS (Dhrystone) per CPU
2007-01-14 16:50:06||Finished CPU benchmarks

Bober
Newsmani
Starszy Liczydłowy

Rangi: Newsman Katalizatorrrrrr

BOINC addicted

Zobacz profil Nagrody
« Odpowiedz #24 : Styczeń 14, 2007, 17:30:25 »