E260 to kwas octowy uzyskiwany zyntetycznie (czyli nie przez przetwórstwo naturalnego alkoholu).
Ocet to niby prosty związek ale jednak jest różnica pomiędzy octem spirytusowym, winnym, ryżowym. Tak że e260 to nie to samo co ocet. Chociaz bardzo blisko. To tak jak z aromatami identycznymi z naturalnymi (estry te same przecież).
Podobnie sprawa ma się z rakiem. Ludzie częściej raka dostają ale kiedyś:
1 nie dożywali tak sędziwego wieku
2 jak umierał 40 letni facet to była to przyczyna naturalna
3 nie jeździło tyle samochodów i nie dymiło tyle fabryk
4 ludzie jedli zupełnie inaczej (wiecej warzyw a mniej miesa)
Pamietacie takie okreslenie "jeść korzonki"? Tyczyło się to właśnie biedoty która jadła warzywa (czyli głównie rzepę, marchew itp, czyli korzenie), natomiast szlachta polska jadła głównie kaszą z mięsem.