Rzeczywiście ważne jest to, co napisałeś o dużych firmach, że mają dużo komputerów, a więc okresowo przynajmniej:
firmy posiadają wolne zasoby mocy obliczeniowej, które mogłyby wykorzystywać w celach reklamowych i równocześnie pożytecznych
Co do rankingu, to dla mnie, w tej fazie przed PPB ważna jest w Twoich pomysłach jakby prezentacja wolnej mocy obliczeniowej na ewentualny użytek PPB. Myślę, że czymś prostszym byłaby prezentacja tej mocy w oparciu o istniejące statystyki a z drugiej strony deklaracja, że tyle a tyle mocy ktoś przeznaczy na PPB, gdy powstanie.
W fazie, gdy PPB już zaistnieje najlepszym rankingiem będzie ranking samego PPB.
Wydaje mi się, że każde przeliczone punkty dla BOINC wspierają ideę przetwarzania rozproszonego, więc można się posłużyć już istniejącymi statystykami, chociaż rzeczywiście nie da się tu uchwycić wpływu naszych akcji. Oddzielny zespół PPB wprawdzie uchwyciłby lepiej ten wpływ, ale równocześnie mógłby on drastycznie spaść !
Dlaczego? - dlatego, że idea PPB stałaby się przez to czymś konkurencyjnym w stosunku do istniejących zespołów. Główne zespoły nie byłyby zainteresowane stowarzyszeniem, które odbiera im członków.
Tymczasem idea PPB jest czymś nadrzędnym w stosunku do zespołów - nie konkurencyjnym i nie powinno się jej też widzieć jako własności żadnego z zespołów. Gdyby użyć piłkarskiego porównania, to PPB jest czymś w rodzaju reprezentacji narodowej, a zespoły klubami.
Myślę, że każdy z zespołów mógłby poświęcić część swojej aktywności, część miejsca na stronie i bezpośredniego zaangażowania idei PPB. Wtedy te działania na rzecz PPB byłyby wielokrotnie bardziej skuteczne.