BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strony: [1] 2   Do dołu

Autor Wątek: Jak przeliczac seti na kompie bez netu  (Przeczytany 10932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

khorinis

  • Początkujący
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« dnia: 26 Grudzień 2005, 05:44 »

Witam Wszystkich :)

Mam problem z Boinc (a dokładnie z serwerem stojącym w firmie-nie ma podłączenia do netu)  Jak można ściągnąc więcej próbek a potem je przeniesc do innego kompa w celu przeliczenia i potem gotowe spowrotem by  wysłac.


Proszę o pomoc bo mi się w pracy 2 nowiuteńkie kompy marnują a to niewybaczalne

Pozdrawiam khorinis
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudzień 2005, 13:25 »

Zgodnie z oficjalnymi wytycznymi, nie da się. Ale może komuś się udało uruchomić BOINC na kompie bez netu.
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudzień 2005, 15:45 »

hm... a moze sprobowac taki motyw, ze ustawic w generalnych preferencjach kontakt z serwerem co 10 dni, sciagnac probki, a nastepnie skopiowac caly katalog BOINC do innego kompa. ale chyba poznije bylby problem przy opdsylaniu... w kazdym badz razie, taki sposob dziala, jak chcesz podmienic jakis plik w katalogu (wtedy robisz swojego rodzaju 'kopie zapasowa') mozna sprobowac, ale proponuje najpierw to zrobic w domu, a pozniej pomysl przeniesc do pracy.
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2005, 19:37 »

A swoją drogą dziwne, że nikt nie zrobił swego rodzaju bezsieciowego klienta.  Mógłby się on składać z dwóch części: część A pobierałaby dane potrzebne do liczenia danego projektu (aplikacje, jednostki) i twrzyła z nich jedną paczkę, np. archiwum ZIP o odpowiedniej zawartości z plikiem opisującym zawartość o odpowiedniej składni. Paczkę taką, po nagraniu dyskietkę/tki lub płytę przenosiłoby się na komputer bez netu, gdzie pracuje część B. Po wskazaniu w niej paczki rozpakowywała by ją i wykorzystała zawartość do obliczeń. Wynikiem jej pracy byłaby inna paczka, zawierająca wyniki obliczeń. Paczkę tę należałoby przenieść na komputer z częścią A, która odesłałaby wyniki do serwerów projektów.
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudzień 2005, 19:53 »

to co napisales, wydaje sie bardzo skomplikowane, ale zakladam ze wiem o co ci chodzi. i rzeczywiscie, to by bylo bardzo przydatne... nawet teraz, klient boinc moglby chociaz wykrywac pliki WU znajdujace sie w jego folderach, jednak na dzien dzisiejszy,niestety, klient sam musi sciagnac owe probki zeby o nich 'wiedziec'. ale moze tworcy boja sie utraty kontroli nad probkami? a w sumie moznaby rzucic taka propozycje na jakims oficjalnym forum boinc...
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudzień 2005, 20:06 »

Oj tam, skomplikowane. Dwa programy: jeden komunikuje się z siecią, a drugi liczy. Wymiana danych między nimi za pomocą dyskietki :)
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudzień 2005, 20:10 »

A co z benchmarkami?
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudzień 2005, 20:14 »

Benchmarki można by przesłać tak samo jak rezultaty obliczeń. Oczywiście należałoby je, podobnie jak rezultaty, oznaczać identyfikatorami komputerów.
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudzień 2005, 20:31 »

a to wszystko dla zwyklego uzytkonika ukrywaloby sie pod guzikami import/eksport:D
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudzień 2005, 20:43 »

Swoją drogą, jeżeli liczy się CPDN, to wystarczy komputer raz na poł roku do sieci podpąć (pod pozorem aktualizacji oprogramowania ;) )
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudzień 2005, 20:45 »

no oczywiscie, ale jak temat sam wskazuje, nam chodzi o umozliwienie liczenia na mniejszych jednostkach, takich jak seti, predictor czy rosetta...
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudzień 2005, 21:04 »

Cytat: "bartsob5"
a to wszystko dla zwyklego uzytkonika ukrywaloby sie pod guzikami import/eksport:D


No widzisz? Czytasz mi w myślach! :)

Cytat: "Mchl"
Swoją drogą, jeżeli liczy się CPDN, to wystarczy komputer raz na poł roku do sieci podpąć (pod pozorem aktualizacji oprogramowania Wink )


Gorzej, jeśli by Ci się po pięciu i pół miesiąca rozsypał dysk, albo wirus przyniesiony na dyskietce pożarł system  :lol:
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

PrzPrz

  • Bywalec forum
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 67
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudzień 2005, 22:38 »

Cytat: "matti_tm"
Oj tam, skomplikowane. Dwa programy: jeden komunikuje się z siecią, a drugi liczy. Wymiana danych między nimi za pomocą dyskietki :)

Cytat: "Mchl"
Swoją drogą, jeżeli liczy się CPDN, to wystarczy komputer raz na poł roku do sieci podpąć (pod pozorem aktualizacji oprogramowania ;) )

Czy w CPDN dyskietka starczy...?
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudzień 2005, 22:56 »

Jak się zipem spakuje... :roll:
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudzień 2005, 08:00 »

Cytat: "PrzPrz"

Czy w CPDN dyskietka starczy...?


A jak nie wystarczy, to przecież mamy epokę płyt DVD-R i dysków Flash :)
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Grudzień 2005, 11:31 »

jednak chyba najpewniej jest podlaczyc dysk do kompa z internetem...
Zapisane

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Online Online
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 825
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Grudzień 2005, 11:55 »

Chyba jednak najłatwiej, to kopiować katalog z boincem.

Takie samo pytanie padło na pl.sci.kosmos.seti, dokładną odpowiedź zamieszczam:

"Mozna to zrealizowac przy uzyciu proxy. Mozna to tez zealizowac
recznie, przy uzyciu mechanizmu "anonymous platform" i przy pomocy
recznego przegrywania katalogu z BOINC'em. Nie trzeba nawet przegrywac
wszystkiego, ale to by trzeba duzo pisac, wiec najprosciej przegrac po
prostu caly katalog. Musisz poprobowac, bo dawno tego nie uzywalem, i
nie wiem na ile dobrze to obecnie dziala. Uzywalem tego w okolicach
wersji 4.40 i dzialalo bez zarzutu."

Odpowiedź użytkownika MarekZ będącego (co wynika z postów) jednym z developerów Boinc'a
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

PrzPrz

  • Bywalec forum
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 67
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Grudzień 2005, 19:57 »

W zamierzchłych czsach robiłem tak (kopiowanie całych folderów) z Seti classic...
Jedno pytanie jednak:
W jaki sposób zrobić to przy uzyciu mechanizmu "anonymous platform" :?:
Dokładniej - gdzie znaleźć ten mechanizm...?
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Grudzień 2005, 20:22 »

http://boinc.berkeley.edu/anonymous_platform.php
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
nudzące się kompy
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Grudzień 2005, 23:04 »

Tak czy siak za długo by trwało kopiowanie katalogu z próbkami na 10 czy więcej kompów bez dostępu do netu....stoją i się nudzą....musi być jakiś nieoficjalny soft do przenoszenia próbek na inne kompki...
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Grudzień 2005, 23:12 »

ale na nic sie zda nieoficjalny soft, bez przychylnosci oficjalnego oprogramowania...
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
przychylność znudzonych kompków
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Grudzień 2005, 23:25 »

No nie zda się...ale jest dostępny kod źródłowy BOINC-ów :) i pewnie jakiś fanatyczny programista mógłby sprowokować BOINC'a do tego by ten eksportował - importował próbki...ale pewnie skoro my nad tym myślimy to i reszta maniaków na świecie też chce użyć nudzące się po nocach kompki..... bo mam dostęp do kilku ładnych maszyn, z których większość może lecieć 24/7.........tylko netu, wina i kobiet.....może w odwrotnej kolejnosci :)... brak
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Grudzień 2005, 00:20 »

ale jak juz pisalem w temacie "czy jest na sali programista?" ogol uzytkownikow nie jest za bardzo 'za'. zreszta sam przeczytaj co na ten temat sadza inni...
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
nudzące sie kompy dalej
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Grudzień 2005, 13:34 »

No przeczytałem....czyli jednak ktoś nad tym myśli....tak to jest, że ludzkość wpada na pomysły tych samych wynalazków w kilku miejscach naraz....to takie zabezpieczenie ewolucji jakby jeden z wynalazców nagle kopnął w kalenarz....no ale to nadal nie wyczerpuje tematu. Musi się to dać zrobić....przez jakieś proxy albo inaczej. Pozdrawiam sceptyków.
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Styczeń 2006, 10:59 »

Dopisze sie do tego tematu, bo nurtuje mnie ten sam problem (no moze niekoniecznie chciałbym seti przeliczać :)
Czy komuś już udało się policzyć cosik bez netu?
Z niektórych odpowiedzi w innych tematach możnaby pomyśleć, że tak.
A więc jak to zrobić? W tematach "informatycznych" powiedzmy, że się orientuję, ale spodziewałbym się "łopatologicznej" odpowiedzi.
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Styczeń 2006, 11:03 »

jesli chodzi o info na ten temat, pytaj tego, co ma range 'boincujacy bez netu', jemu sie udalo;)
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Styczeń 2006, 13:02 »

Ano udało i działa.

Sprawdziłem jak na razie 3 metody.


1. Masz kompka z dostępem do netu i liczysz........prozaiczne ale istotne.

2. To metoda pośrednia. Podłączasz na chwilkę kabelek do Twego kompka ( ewentualnie łączysz modem z siecią ) instalujesz BOINC'a podłączasz się do projektu, ustawiasz na preferencjach konta kontakt z siecią na 10 dni, po czym aktualizujesz klienta na chwilowo podłączonym kompku do netu. Klient zciąga dużo próbek, ( o ile nie jest to CPDN ) po czym spokojnie odłączasz go od sieci i pozostawiasz do czasu przeliczenia potem podłączasz aktualizujesz itd...tą metodą masz staty dla kazdego podłączanege tym sposobem kompka.

3. No i metoda którą ostatnio sobie przećwiczyłem, to posiadanie jednego kompka z dostępem do netu oraz nieokreślonej bliżej liczby kompków bez  dostępu do Internetu ( LAN na razie nie istotny ). Otóż instalujesz czystego BOINC'a na kompku z netem ( robisz kopię czystego BOINC'a do jakiegoś katalogu), po czym łączysz sie na tym zainstalowanym z interesującym Cię projektem, zciągasz próbki ( im więcej tym lepiej ) po czym uruchamiasz przeliczanie na kilkadziesiąt sekund jeszcze na tym samym kompku. Wyłączasz BOINC'a. Teraz istotny element.  Przenosisz cały katalog BOINC'a z próbkami na np Pendrive'a lub inne medium lub przez LAN do kompka :"klienta". no i dalej instalujesz czystego BOINCa na "kliencie" po czym zainstalowany katalog zastępujesz tym z Pendrive'a. Uruchamiasz przeliczanie, kompek włączy testy i powinien zacząć liczyć. Patrzysz kiedy musisz do niego zajżeć, tak by Cię dead line nie zaskoczył i "klient" załatwoiny. Adaptacja kolejnych klientow jest identyczna, z tym że tym razem nie instalujesz już czystego mgr BOINC na "serwerze" ale kopiujesz i podłaczasz się na "czystej" kopii którą zrobiłeś wcześniej. No i znowu podłączasz projekt przenosisz na klienta, kopiujesz "czystą" do pierwotnej lokalizacji, podłączasz kopiujesz...itd
Odczyt danych przetworzonych jest identyczny. Przeliczonego "klienta" przenosisz do pierwotnej lokalizacji na "serwerze", odsyłasz próbki, pobierasz nowe i znowu przenosisz na klienta. Oczywiście nie warto tracić wersji "czystej"...dużo nie zajmuje.

Niestety statystyki są zawsze widoczne tylko dla kompka "serwera" bo to on odsyła próbki.

No i nie ćwiczyłem jeszcze z różnymi wersjami...wszędzie jadę na tej samej.

Serwer też oczywiscie może liczyć na swojej kopii BOINC'a.

Najważniejsze to nie pomylić wersji i jednocześnie nie stracić żadnej z kopii - kwestia samodyscypliny i organizacji. Bo jak sie przy 10 czy więcej "klientach" pomiesza, które są już przeliczone, a które jeszcze do liczenia to mozę być problem :)

4. No i ostatnia opcja jakiej jeszcze nie miałem czasu przetestować to udostępnianie przez LAN przez BoincView....ale to w innym wątku.

U mnie metody od 1 do 3 włącznie działają ....co prawda próbki są odsyłane po kilku dniach "masowo" ale i kretyciki przychodzą następnego dnia "masowo"
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Styczeń 2006, 13:11 »

ale boincview raczej nie udostepnia polaczenia sieciowego, jesli tzw. serwer tego nie robi!
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Styczeń 2006, 13:15 »

myślałem tu raczej o udostępnieniu przez "proxy" i kontroli via BoincView....gdzieś już o tym czytałem, muszę to przetestować.
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Styczeń 2006, 14:12 »

hm.. ciekawe...
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Styczeń 2006, 14:41 »

Wielkie dzięki. Teraz czas przetestowac, czy zrozumiałem ;)
No i następne punkty polecą :P
Zapisane

m2marek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 421
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Luty 2006, 12:55 »

Istotne przy różnych procesorach, by menadżer obsługiwał oba. By nie mieć problemu -polecam standardowego- inaczej zabawa w wymianę klienta. Sprawdzałem AMD 64=>AMD XP=>AMD 64 (ja dla szybszych przeliczeń wymieniałem klienta, ale to zabawa raz na miesiąc).
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Luty 2006, 13:47 »

Wnioskuję z tego co napisałeś, że jeśli mam różnych klientów, to może na "beznetowcu" nie zadziałać przenoszenie danych? Bo z tym właśnie mam problem - coś nie działa. Nie wykrywa mi klienta po uruchomieniu Boinca.
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Luty 2006, 19:27 »

A zainstalowałeś na tym bez netu najpierw BOOINC'a? a dopiero potem przekopiowałeś tam tego z próbkami?
Zapisane

m2marek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 421
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Luty 2006, 23:12 »

1. Zgrywam z AMD 64 (5.2.13 SSE2) cały katalog BOINC na płytę DVD.
2. Wgrywam ten katalog na AMD XP
3. Nie działa - instaluję klienta 5.2.13 SSE - śmiga aż huczy
4. Zgrywam cały katalog BOINC
5. Wgrywam na AMD 64
6. Instaluję klienta 5.2.13 SSE2
7. Bangla aż miło.
*** w czasie gdy liczył AMD XP, to 64 studził się po parotygodniowym wygrzewaniu. Myślę, że instalacja dwóch menadżerów równolegle nie jest szkodliwa: na jednym liczymy, drugiego używamy do obsługi komputerów zewnętrznych.
***w nowym komputerze tworzymy skrót w Autostarcie
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Luty 2006, 00:11 »

ważne co by wszystko banglało jak trzeba  :D
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Luty 2006, 09:35 »

Cytat: "Juras23"
A zainstalowałeś na tym bez netu najpierw BOOINC'a? a dopiero potem przekopiowałeś tam tego z próbkami?


No oczywiście!!
Na "serwerze" wyłączyłem Boinca, skopiowałem cały katalog, odinstalowałem, zainstalowałem nówkę, skopiowałem, uruchomiłem, ściągnęłem próbki dla beznetowca, wyłączyłem. Skopiowałem na CD. Przywróciłem ponownie Boica na serwerze i uruchomiłem - bangla.
Zainstalowałem na beznetowcu nówkę. Zrobiłem kopię. Skopiowałem z płyty to co przyniosłem z serwera, usunąłem atrybut "tylko do odczytu". Uruchomiłem na beznetowcu Boinca - nie bangla  :?  :(
Wyświetla okienko "BOINC Manager - Connection Failed", a w nim:

BOINC Manager is not able to connect to a BOINC client. Would you like to try to connect againt?

Po wciśnięciu TAK pojawia się ten komunikat ponownie za każdym razem, po wciśnięciu NIE okienko znika i nic się nie dzieje.
Próbowałem (zgodnie z podpowiedzią po próbie przyłączenia do projektu) użyć menu: 'Plik\Select Computer...' i wpisać 'localhost' żeby "podłączyć się" do lokalnego kompa. Pojawia się wygwiazdkowane hasło, po czym wyskakuje okienko co poprzednio.

Zastanawiałem się, czy może mieć wpływ na to różnica systemów (w pracy z netem - W2000, w domu bez netu - W98SE).
Spóbuję jeszcze raz wszystko od początku poinstalowac i pokopiować, bo nie pamiętam, czy w pracy nie użyłem czasem optymalizowanego klienta, a w domu zwykłego.
Zapisane

m2marek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 421
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Luty 2006, 11:43 »

Gdzieś już pisano: Na W98 BOINC wcale nie bangla :( .
Różnica systemów sugeruje różne procesory, komunikat-brak połączenia z klientem: sugeruje zainstalowanie klienta obsługującego dany procesor (jak w instrukcji powyżej)
Ja zaś próbowałem na komputerach z WIN XP, ale na drugim nie instalowałem tylko wgrałem+instalacja(wgranie) odpowiedniego klienta.
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Luty 2006, 13:18 »

Cytat: "m2marek"
Gdzieś już pisano: Na W98 BOINC wcale nie bangla


Hmm, wydawało mi się, że całe forum przejrzałem, ale nic o banglaniu na W98 nie zauważyłem.
No to widzę, że pierwsze, co muszę zrobić to zmienić system.
Dzięki.
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Jak przeliczac seti na kompie bez netu
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Luty 2006, 13:56 »

Cytat: "m2marek"
Gdzieś już pisano: Na W98 BOINC wcale nie bangla


To dotyczyło tylko CPDN.
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org
Strony: [1] 2   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk