BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 ... 14   Do dołu

Autor Wątek: GPUGrid  (Przeczytany 156677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Machloj

  • Starszy Liczydłowy
  • ****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 934
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Wrzesień 2008, 13:34 »

nie :) ja chcę już tłuc punkty w gpugridzie :D
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Wrzesień 2008, 13:59 »

IMHO najbardziej oplacalny jest 260GTX - nie widze nic lepszego. Naprawde.
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

Machloj

  • Starszy Liczydłowy
  • ****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 934
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Wrzesień 2008, 14:07 »

ale czy karty 260gtx różnią się czymkolwiek od siebie?
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Wrzesień 2008, 14:11 »

A czy jest wersja AGP?? chociarz nie wiem jak wytłumaczyć mojej dziewczynie kolejną modernizację kompa :D CHyba najpierw pora na wymianę załego kompa :D
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Wrzesień 2008, 14:18 »

ale czy karty 260gtx różnią się czymkolwiek od siebie?

No ba. Jasne ze tak.


A czy jest wersja AGP?? chociarz nie wiem jak wytłumaczyć mojej dziewczynie kolejną modernizację kompa :D CHyba najpierw pora na wymianę załego kompa :D

Ciezko bedzie. Nie spotkalem sie z zadna na AGP. Ale skoro musi byc na AGP, to poszukaj moze w okolicach 9800GTX/GTX+/GX2 ? To tez rewelka wydajnosciowa.

Natomiast jesli caly komp... To nie wymieniaj - kup drugiego :).


o! gtx260 taki wydajny jest? no to postanowione :D na gtx 280 szkoda mi było kasy :P

którą kartę wybrać z powiedzmy pierwszej czwórki: ?

http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr/_0_16805_0_0_0_0_0_0_0_0

czy to już wsio ryba?


Ja wybralbym Gigabyte GV-N26-896H-B. Zaznacze ze moje 3x 280GTX to wlasnie Gigabyte`y. Na chwile obecna nie mam absolutnie nic do zarzucenia. NIC.
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

Machloj

  • Starszy Liczydłowy
  • ****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 934
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Wrzesień 2008, 14:22 »

gud :) dzięki AiDec - zamówienie złożone - w czwartek powinna dojść a w piątek może pierwsze punkty :D
Zapisane

maxim

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 207
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Wrzesień 2008, 17:45 »

Machloj ile ta kart w PL kosztuje ?

Pozdrawiam
Zapisane

maro86

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 217
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Wrzesień 2008, 22:18 »

Pierwsza próbka zapunktowała.. 43godz liczenia - 3243 punkty.. Co daje 75/h :-)

Tylko czemu deadline taki krótki ?
Zapisane

Xeon E5410@2.33GHz SCYTHE NINJA PLUS Rev.B (SCNJ-1100P)
Foxconn P35A-S@P36 2x Kingston HyperX KHX6400D2LL 1GB + 2x2GB Kingston 800Mhz
SAPPHIRE 5770 1GB DDR5 400/900 DVD LG
Corsair CMPSU-450VXEU - 450W Chieftec LBX-02BBB
Seagate Barracuda 7200.11 ST3500320AS 500GB + SAMSUNG HD120IJ 120 GB

Machloj

  • Starszy Liczydłowy
  • ****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 934
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Wrzesień 2008, 15:36 »

Machloj ile ta kart w PL kosztuje ?

Pozdrawiam
tu masz cennik:
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/344984

ja kupiłem w agito za 811 +20 zł dowóz do domu :)
obaczymy jak to cudo punktuje :)
Zapisane

Machloj

  • Starszy Liczydłowy
  • ****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 934
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Wrzesień 2008, 13:25 »

ha! 260 gtx właśnie doszedł...so :) bójcie się! włączam drugi bieg :D
Zapisane

PBT_marian_boss

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • Liczydłowy
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 814
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #90 dnia: 11 Wrzesień 2008, 13:48 »

Dobrze że nie punktuje w BOINC bo teraz nie mam kasy na zakup porządnej karty, ale jak zacznie to będzie bida :(
Zapisane

maxim

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 207
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Wrzesień 2008, 13:50 »

Dobrze że nie punktuje w BOINC bo teraz nie mam kasy na zakup porządnej karty, ale jak zacznie to będzie bida :(

Jak to nie punktuje :P Puntuje i to bardzo dobrze.

Zerknij na moja syg :) 2 komputerki tylko od soboty chodza.
Zapisane

Pigu

  • Administrator
  • Starszy Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 10 140
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #92 dnia: 11 Wrzesień 2008, 13:53 »

hehe zobacz AiDeca http://pl.boincstats.com/stats/boinc_user_graph.php?pr=bo&id=1685398 już 116k nabił
Zapisane

PBT_marian_boss

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • Liczydłowy
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 814
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #93 dnia: 11 Wrzesień 2008, 13:55 »

No to jestem głęboko w d.... skończy się szaleństwo z RAC. Niestety do moich liczydełek nie ma szans dołożyć kart graficznych.
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #94 dnia: 11 Wrzesień 2008, 14:54 »

Jakl bida to bida :D AiDec walczy o 1 miejsce w GPUGrid
Zapisane

maxim

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 207
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #95 dnia: 11 Wrzesień 2008, 14:58 »

Czy tez macie dramatyczne predkosci sciagania probek ? Podlaczylem nasptenego kompa i sciaga z predkoscia 2-3kb/s
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #96 dnia: 11 Wrzesień 2008, 18:58 »

Brak zadnych problemow ze sciaganiem probek - sprawdz czy Ci sie cos nie poprzestawialo na stronie projektu. Moze masz tam ustawiony DL na 2Kbps? ;)



PS. Dzieki za doping chlopaki :), ale na pierwsze miejsce to potrzebowalbym jeszcze ze dwa `Kosmosy` 3x280GTX kazdy :P. Poza tym wazniejsze abysmy jako team byli nr 1 ;D
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2008, 19:12 wysłana przez AiDec »
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

Machloj

  • Starszy Liczydłowy
  • ****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 934
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Wrzesień 2008, 09:13 »

ale mi błędami sypie :'( niestety zostałem zastopowany do niedzieli...dopiero wtedy znajdę czas coby posiedzieć dłużej przed kompem...
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Wrzesień 2008, 09:17 »

AiDec wierzymy w ciebie :D właściwie to tworzysz prawie jednoosobowy team :D

Wypuścili aplikację pod linuxy która nie obciąża CPU :D
Można mielić więcej :D

2008-09-12: PS3GRID - GPUGRID new application
We have uploaded a new GPU application version for Linux with practically zero CPU usage.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2008, 12:23 wysłana przez Troll81 »
Zapisane

Pigu

  • Administrator
  • Starszy Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 10 140
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Wrzesień 2008, 14:50 »

no jak mniemam teraz robią pod windę  ;D
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Wrzesień 2008, 15:51 »

z winda może być problem. Troszke inaczej zarządza zasobami :D
Zapisane

jurdziol

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #101 dnia: 14 Wrzesień 2008, 11:22 »

Informuje, ze mimo przekroczenia deadline o 12h probka zostala poprawnie zaliczona i dostala taka sama ilosc punktow jak poprzednie, przeslane w odpowiednim czasie :)
Zapisane
Pozdrawiam

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #102 dnia: 14 Wrzesień 2008, 11:51 »

Gratulacje :)

I dzieki za info - dla niektorych moze byc dosc wazne.
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

Pigu

  • Administrator
  • Starszy Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 10 140
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Wrzesień 2008, 11:57 »

mi manager skasował po terminie i tyle :(
Zapisane

Machloj

  • Starszy Liczydłowy
  • ****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 934
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #104 dnia: 15 Wrzesień 2008, 16:50 »

dziwna sprawa...na moim Q6600 przeliczają się 3 zadania na CPU +1 na GPU i zużycie proca według pasku visty mam na 75-77% czyżby coś zmienili?
Zapisane

Mori

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 899
  • Memento Mori
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Wrzesień 2008, 16:51 »

Cytuj
September 12, 2008 GPUGRID new application
We have uploaded a new GPU application version for Linux with practically zero CPU usage.
Zapisane

Pigu

  • Administrator
  • Starszy Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 10 140
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Wrzesień 2008, 17:43 »

muecheche, nie zajmuje rdzenia, ale innym też nie daje?
Zapisane

Bober

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 756
  • BOINC... I'm back!!!
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #107 dnia: 15 Wrzesień 2008, 17:49 »

No na viście to chyba dalej ma zajmować...
Zapisane

Pigu

  • Administrator
  • Starszy Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 10 140
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #108 dnia: 15 Wrzesień 2008, 17:50 »

a w sumie :P
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #109 dnia: 15 Wrzesień 2008, 19:29 »

Z tym `practically zero`, to troche przesadzili. Niemniej roznica jest bardzo wyrazna. Poza tym zapomnieli dodac ze to nie dotyczy tylko i wylacznie Linuxa, ale wszystkich x64. Win XP x64 tez. U mnie CPU usage wynosi teraz ok. 20% na x64.

Btw, Mam teraz dosc specyficzna sytuacje. 3 jaja licza Grida, a jedno jajo Milky (na chwile obecna - zaraz zmieniam na Prime). I tutaj jest problem ktory bedzie dotyczyl w przyszlosci wielu z Was. Niestety nie moge odpalic dwoch projektow na raz, bo wtedy cztery jaja beda liczyly przez pewien czas GG (he he, jak to brzmi ;) ), a pozniej przez pewien czas wszystkie cztery policza Milky (czyli GG stoi, a tego nie chce).

Dlatego GG liczy sie normalnie. Natomiast Milky jest zapiete, ale wszystkie WU poza jedna sa wstrzymane. Czyli  osiagnalem 3xGG + 1xMilky. Dopoki jestem w domu nie ma problemu, przeliczy sie jedna WU Milky, to odblokowuje nastepna. Ale co jak spie? Milky zajmuje mi powiedzmy (powiedzmy) 4h, a pozniej jedno jajo stoi. Nie ukrywam ze korzystam na tym, bo mam dzieki temu 3xGG non-stop (a to najwazniejsze), a do tego mam cos jeszcze (Milky). Ale nie o to chodzi. Poza tym co jak ide do pracy? A co jak ide do pracy na 16h?

Rozwiazaniem byc moze bylby BAM i ustawienia 100% GG i 1% Milky (choc niekoniecznie by to zadzialalo tak jak mysle), ale niestety o BAM`ie w tej wersji moge na razie zapomniec.

I tutaj (pamietajac ze GG zuzywa zaledwie 20% jajow) pojawia sie plan:

Co by bylo gdyby odpalic 2 Managery na raz? W ukladzie:
6.3.10 - 3xGG
+
6.2.18 - 4xMilky z BAM`em

Co Wy, bardziej doswiadczeni o tym sadzicie?
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2008, 19:30 wysłana przez AiDec »
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 894
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #110 dnia: 15 Wrzesień 2008, 20:10 »


Co by bylo gdyby odpalic 2 Managery na raz? W ukladzie:
6.3.10 - 3xGG
+
6.2.18 - 4xMilky z BAM`em

IMHO ten numer nie przejdzie, obydwa managery będą tylko pokazywać to, co przelicza klient...
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Bober

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 756
  • BOINC... I'm back!!!
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Wrzesień 2008, 20:20 »

Potwierdzam.
Zapisane

RAD-Poland

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 351
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #112 dnia: 15 Wrzesień 2008, 20:22 »

zainstaluj i uruchom virtualną maszynę na najniższym priorytecie, a na niej dodatkowego ManageraBoinc to dociążysz rdzenie  8)
Zapisane
   
WCG:
PG:         YOYO:

     

buninek

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 667
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #113 dnia: 15 Wrzesień 2008, 20:24 »


Co by bylo gdyby odpalic 2 Managery na raz? W ukladzie:
6.3.10 - 3xGG
+
6.2.18 - 4xMilky z BAM`em

Co Wy, bardziej doswiadczeni o tym sadzicie?

Ja bym proponował wirtualną maszynę.
Wtedy taki numer raczej by przeszedł.
Takie zasoby CPU do wykorzystania - warte testów ;)

Ops RAD-Poland był szybszy
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2008, 20:26 wysłana przez buninek »
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #114 dnia: 15 Wrzesień 2008, 20:32 »

Tez mi to chodzilo po glowie, ale zainstalowanie dwoch BM bylo dla mnie prostsze :). Eh, trza bedzie wlaczyc wirtualizacje w BIOS`ie - zobaczymy jak sie to ma do OC... Czesto mocno przeszkadza, ale moge miec nadzieje ze ten proc juz jest lepiej dopracowany.

Ok, zatem jaki program i skad targac?


Takie zasoby CPU do wykorzystania - warte testów ;)

Tez tak mysle :) i wlasnie dlatego tak kombinuje :). A z reszta, ktory z Was przepuscilby 80% mocy czterech jajec? ;D (Artur, nie Ciebie pytam ;) ).
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2008, 20:34 wysłana przez AiDec »
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

buninek

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 667
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #115 dnia: 15 Wrzesień 2008, 20:38 »

coś z tej trójcy:
vmware, virtualbox, qemu.

Moje doświadczenia z wirtualizacją są związane tylko z linuksem (xen, vservers, qemu).
Zapisane

RAD-Poland

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 351
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Wrzesień 2008, 20:45 »

pod windę ??

patrz czy obsługuje "guest 64 bity" i smp, czyli wiele rdzeni

EDIT: virtualbox ma 64 bity ale chyba nie obsługuje smp, podobnie qemu może vmware - wszystkie wersje szybko się rozwijają

EDIT2: zawsze możesz uruchomić kilka virtualnych maszyn, ale wtedy mocno dzielisz zasoby kompa (zdarzało mi się pracować z 3 vm - ale to już była męczarnia, ale na pocieszenie sporo próbek łapałem w okresowych projektach)

EDIT3: buninek vs RAD-Poland remis 1:1  ;D

« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2008, 20:51 wysłana przez RAD-Poland »
Zapisane
   
WCG:
PG:         YOYO:

     

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #117 dnia: 15 Wrzesień 2008, 21:45 »

1. Co to smp i po co mi to to?

2. Aplikacja GPU 6.45 faktycznie prawie przestala obciazac CPU. Obciazenie jest niejednokrotnie 0, a nawet jak jest jakies to wacha sie 0-6%.

3. Musze cos z tym zrobic. CPU nie moze sie marnowac :).
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

buninek

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 667
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #118 dnia: 15 Wrzesień 2008, 22:10 »

smp - Symmetric Multiprocessing
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wieloprocesorowość_symetryczna
aby wykorzystać 3 rdzenie za pomocą jendej maszyny wirtualnej.

Faktycznie jak wspomniał Rad-Poland, smp wykorzystuje tylko vmware player??? (wersja free).
W przypadku qemu i virtualbox trza uruchomić 3 wirtualki, aby wykorzystać 3 rdzenie.
qemu na dodatek nie ma gościa 64bit.

EDIT:
poprawka qemu jak najbardziej wspiera smp (simulate), kosztem wydajności
EDIT2:
pod linuxem działa qemu-system-x86_64 (tylko boinc_x86_64 nie odpala)

benchmark boinc (32 bit) pod qemu + kqemu
host linux, gość linux (bez X)
187 floating point MIPS (Whetstone) per CPU
204 integer MIPS (Dhrystone) per CPU ;D

EDIT 3:
Dla porównania virtualizacja xen i Ververs (mocno ulepszony chroot)

Amd X2 4200@2600

Vservers - kernel 2.6.16 (ogólnie słaba wydajność jajka)
natywnie boinc x86_64           virtual (32bit)
   2212                            2048
   4732                            4087

Xen - kernel 2.6.22
natywnie boinc x86_64           virtual (32bit)
   2282                            2093
   5086                            4382
Tak się złożyło że we wszystkich wirtualkach mam 32bit. Dlatego wyniki trochę gorsze i troszkę mylące.


« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2008, 01:20 wysłana przez buninek »
Zapisane

Bober

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 756
  • BOINC... I'm back!!!
    • Zobacz profil
Odp: GPUGrid
« Odpowiedź #119 dnia: 17 Wrzesień 2008, 02:39 »

Folding widzę ma nawet jakieś klienty SMP. Idą z duchem postępu a BOINC?  :-\
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 ... 14   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk