BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: GPU w The Lattice Project  (Przeczytany 15227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RAD-Poland

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 351
    • Zobacz profil
GPU w The Lattice Project
« dnia: 20 Grudzień 2008, 16:58 »


Cytat:
Adam_at_Home - Project administrator, Project developer
Yes, we will be releasing a GPU-accelerated version of GARLI in the near future!

zapowiada się kolejny projekt, który wykorzysta moc drzemiącą w naszych kartach graficznych
Zapisane
   
WCG:
PG:         YOYO:

     

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudzień 2008, 18:16 »

uh.... szykuje sie że będę musiał zmienić karte graficzną :D
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 557
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudzień 2008, 23:10 »

Ja będę musiał zmienić kompa na takiego z PCI Express i zainwestować w 280'tki (albo najnowsze 290'tki) (jak Aidec) ;)
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudzień 2008, 03:17 »

Ja będę musiał zmienić kompa na takiego z PCI Express i zainwestować w 280'tki (albo najnowsze 290'tki) (jak Aidec) ;)

280 nie warto i juz nie bedzie warto. Albo 260 core 216, albo 295 czyli kanapka z 260 core 216. No chyba ze chcesz isc w Triple SLi to wtedy faktycznie dwie kanapki Cie nie zadowola (2+2=4 ;) ). Ale ja zdecydowanie odradzam Triple SLi. Triple SLi jest obslugiwane tylko przez Viste. Ta jak wiadomo zzera duzo zasobow. Efekt jest taki, ze na Viscie i Triple SLi mam dokladnie to samo co na XP z SLi  XD. Bo ta trzecia karta to akurat Vista ja sobie zabiera :P. No moze nie tyle zabiera, co po prostu wszystko pod Vista ma mniejsza wydajnosc. I ta trzecia karta co prawda daje bardzo duzo mocy (w koncu to 280-ka), ale Vista jest na tyle skopana ze kazda z tych trzech kart daje mniej mocy pod Vista niz pod XP`kiem.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2008, 03:22 wysłana przez AiDec »
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

legis

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 768
    • Zobacz profil
    • Biletomania
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudzień 2008, 01:07 »

Tylko WU niech zrobią małe a nie takie jak w GPUGRID
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudzień 2008, 10:06 »

Male = kiepsko platne :P. A co do GPUGrid, to male juz sa :)
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudzień 2008, 12:20 »

Ale wciąż potrzebują restartu kompa raz na dwa dni i zamulają jedno jajo. Jak będą na czysto korzystać z GPU a cpu doić tylko w powiedzmy 5% tak bym na dwujajowcu mógł przeliczać trzy zadania na raz to spox. Poza tym najbardziej zniechęcają mnie te restarty.
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudzień 2008, 13:12 »

A nie wystarczy zamiast restartu kompa po prostu restart GPU ? Na kartach nvidii co prawda nie próbowałem, ale na moich starych kartach ATI wystarczyło w sterach kliknąć coś w rodzaju 'zrestartuj procesor graficzny', obraz znikał na chwilę i pojawiał się z powrotem po paru sekundach, efekt dla całego podsystemu graficznego był identyczny jak po restarcie kompa.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudzień 2008, 14:56 »

Ale wciąż potrzebują restartu kompa raz na dwa dni i zamulają jedno jajo. Jak będą na czysto korzystać z GPU a cpu doić tylko w powiedzmy 5% tak bym na dwujajowcu mógł przeliczać trzy zadania na raz to spox. Poza tym najbardziej zniechęcają mnie te restarty.

Restarty obecnie sa konieczne tylko dla OS`ow x64. Dla XP32 juz nie. Trzeba tylko zainstalowac stery 180.84. Obciazenie rowniez jest bardzo niewielkie (5-10%, a 1-2% dla Linuxow). I jak najbardziej mozesz zapiac GPUGrid + 2 zadanka na dwujajowcu :P. Wiec nie narzekaj, tylko do roboty  :arrr:


A nie wystarczy zamiast restartu kompa po prostu restart GPU ? Na kartach nvidii co prawda nie próbowałem, ale na moich starych kartach ATI wystarczyło w sterach kliknąć coś w rodzaju 'zrestartuj procesor graficzny', obraz znikał na chwilę i pojawiał się z powrotem po paru sekundach, efekt dla całego podsystemu graficznego był identyczny jak po restarcie kompa.

Calkiem mozliwe ze by to wystarczylo.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2008, 14:58 wysłana przez AiDec »
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Grudzień 2008, 19:57 »

tylko czy moje gt8600 się nie zjara na pasywnym chłodzeniu?? NO i te restarty. Akurat mam xp64 i wyjeżdżam na święta. Kompy zostawię włączone.
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Grudzień 2008, 04:05 »

To koniecznie zapnij stery 180.84 - da Ci to szanse ze bedzie dobrze :).
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Grudzień 2008, 10:14 »

A co z restartami??
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Grudzień 2008, 15:06 »

Zaryzykuj :). Moze Ci sie uda :).
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Grudzień 2008, 19:13 »

Jak wyjeżdżam na tydzień z chaty to ryzykowac nie zamierzam.
Zapisane

AiDec

  • Moderator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 605
  • Ny dag, ny muligheter ;)
    • Zobacz profil
    • I was gonna clean my room until I got high :P
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Grudzień 2008, 22:20 »

1. Kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa :P
2. Jak sie nie uda to co? Nic sie nie stanie. Przeliczy Ci tyle WU na ile starczy pamieci, a pozniej przestanie. I tak kilka WU Ci zaliczy, czyli i tak kilka tysiecy dostaniesz :).
Zapisane



Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...


Moja wizytowka i sygnaturka

emik

  • Newsmani
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 397
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Marzec 2009, 19:56 »

Cytuj
March 18, 2009
Soon, hopefully this week, we'll be sending out a bunch of GARLI workunits to the entire population -- meaning, each host should get one copy of each workunit, whether you have a GPU or not. This is meant to be a sort of benchmarking, and also a test of the GPU version of GARLI.

więc na weekend możecie polować na pierwsze wu
Zapisane

lolek

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Hooligans
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 4 321
  • Patrzę w gwiazdy
    • Zobacz profil
    • boinc- przetwarzanie rozproszone
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Marzec 2009, 20:11 »

W końcu coś sensownieiszego dla mojego gpu od seti
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Marzec 2009, 20:13 »

A jakie wymagania ma projekt pod kątem GPU?? CUDA czy ATI? jeśli CUDA to na jakich kartach da się to sensownie liczyć? jeśli ATI to pod jakie modele?? Czy trzeba ściągnąć jakieś optymalki, alternatywne aplikacje liczące??
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Marzec 2009, 23:50 »

To się podłączam do postów lolka i Trolla. Nie będę się powtarzał.
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Marzec 2009, 13:18 »

Aplikacja powstała na CUDA :D Czyli nvidiowcy szykować się. Na razie nie ma możliwości separacji WU czyli o ile nie wstrzymacie Lattice to będzie wam pobierał WU na GPU.
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Marzec 2009, 14:01 »

Hurrrra!  :arrr:

Projekt odblokowany. Czekam na pierwsze próbki.  :attack: :attack:
Zapisane

buri

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1 352
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Marzec 2009, 14:15 »

Jak ktoś złapie próbke na GPU to niech się pochwali ile mu liczyło i na czym. Może dla mojego marnego gf8400gs też się coś znajdzie  :closedeyes:
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Marzec 2009, 14:30 »

qrka, już rozdrapali  >:(

i do tego na 1241 WU tylko jedną próbkę ktoś na GPU pociągnął  >:( >:( >:(
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Marzec 2009, 16:02 »

ale lipa  |-?
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marzec 2009, 09:21 »

Ja przed chwilą dostałem 6 CUDA'ownych jednostek Lattice.
Czekam, aż skończy się WU Seti przeliczać (reszta wstrzymana) i wtedy zobaczymy.
Za to po nocce odkryłem dwie zwykłe (na CPU) zwieszone jednostki GARLI.
Zrestartowałem managera i jedna wywaliła się od razu  :(  (9h liczenia w plecy)
A druga wróciła do któregoś checkpointa ok. 30tego procenta, po czym doliczyła do 70% i znowu wróciła do 30%...
i tak jeszcze raz więc ją wy.......łem (kolejne 5h w plecy)

EDIT:
4 przeliczone - niby poprawnie
1 zakończona błędem
1 liczy, ale coś jest podejrzana, liczy już ponad 20 min. i od co najmniej kilkunastu zażera cały jeden rdzeń.

No i na GPU'owych nie działa pasek postępu, więc nie wiadomo, czy cokolwiek teraz liczy.

Czasy tych 4 przeliczonych niby na GPU (ale czasy korzystania z CPU) podobne jak dla jednostek liczonych normalnie na CPU

W ogóle te jednostki GARLI są jakieś dziwne. Na początku ładnie się liczyły, a teraz te zwiechy.  :(
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec 2009, 10:49 wysłana przez KrzychuP »
Zapisane

legis

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 768
    • Zobacz profil
    • Biletomania
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marzec 2009, 13:01 »

Jakie projekty Lattice liczy GPU tylko GARLI czy HMMPfam i MARXAN też?
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marzec 2009, 13:37 »

Na razie tylko GARLI.

Określiłbym obecną fazę przygotowania projektu do liczenia na GPU jako pre-pre-pre+4xpre-Alfa  XD
Zapisane

lolek

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Hooligans
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 4 321
  • Patrzę w gwiazdy
    • Zobacz profil
    • boinc- przetwarzanie rozproszone
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marzec 2009, 14:05 »

oj tak bardzo pre  XD
Patrząc jak to się liczy u mnie to mam watpliwości czy wogóle wykorzystuje gpu. Obciążenie procka 100% a temp. gpu o 20 stopni niższy niż podczas liczenia seti.
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Marzec 2009, 14:37 »

Obciążenie procka 100%

O widzisz, jeszcze o tym zapomniałem napisać  ::)
Zapisane

cezar

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 467
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marzec 2009, 15:15 »

A mi nic na Cuda nie chce pobrać  :arrr:
Zapisane




lolek

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Hooligans
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 4 321
  • Patrzę w gwiazdy
    • Zobacz profil
    • boinc- przetwarzanie rozproszone
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Marzec 2009, 15:22 »

Ja daje sobie na razie z tym spokój. Poczekam aż trochę się aplikacja ustabilizuje. Przeliczyłem cztery próbki czas realny na jedną jakieś 5 min. a na kompie nic nie dało się robić. Aplikacja jest uruchamiana z priorytetem normalnym a ja go co jedno wu (5 min)nie będę zmieniał na niski.
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Marzec 2009, 15:25 »

z tego co zrozumiałem na forum projektu, jest tylko 6 (słownie SZEŚĆ) próbek na GPU przygotowanych. I krążą one między użytkownikami.

Musisz poczekać na swoją kolej.  ;)

Ja na razie nie zauważam różnicy w Lattice między GPU i CPU. Czasy od 8min. to kilkudziesięciu godzin (wg użytkowników forum - ba ja ciągle jeszcze liczę)  XD

Ja też odpuszczam na razie. Nie mam czasu na bycie testerem.
Zapisane

legis

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 768
    • Zobacz profil
    • Biletomania
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Marzec 2009, 22:47 »

oj tak bardzo pre  XD
Patrząc jak to się liczy u mnie to mam watpliwości czy wogóle wykorzystuje gpu. Obciążenie procka 100% a temp. gpu o 20 stopni niższy niż podczas liczenia seti.
rozumiem przez to że jednostki pod GPU nie są opisane tak jak w seti (cuda)
Zapisane

KrzychuP

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 889
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Marzec 2009, 23:44 »

No właśnie niby są opisane!
GARLI-GPU (cuda)
Zapisane

legis

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 768
    • Zobacz profil
    • Biletomania
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Marzec 2009, 00:06 »

Właśnie pobrałem jest 6 jednostek do liczenia nawet numery maja kolejne (3 ostatnie liczby)
każda jednostka liczy się dłużej pierwsze 4 jakoś przeleciały nawet nie wiem kiedy piąta 12min 50 sek
szósta się jeszcze liczy użycie proca 50% pasek postępu nie działa ale pokazuje czas pracy (nie to co seti) no i nie kłamie: Status Przetwarzany (1.00CPUs, 1CUDA)
9600GT AMD X2 3800+
i uruchamiają się jako niski priorytet

szósta się doliczyła 1godz 20min
Claimed credit: 0,12 0,46 0,18 2,50 15,70 jedna zakończona błędem
przy takiej punktacji nie wiem czy ktokolwiek to będzie liczył :attack:
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2009, 09:47 wysłana przez legis »
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Odp: GPU w The Lattice Project
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Styczeń 2010, 21:31 »

nazwa działu ma literówkę....
Cytuj
The Lattice Projet
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk