BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: BOINCview  (Przeczytany 16997 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
BOINCview
« dnia: 16 Styczeń 2006, 17:31 »

w innym temacie prosiliscie o opis boincview wiec zrobie go tu...

a wiec.. mozna go pobrac stad

jest to dosc mala aplikacja, jej glownym zadaniem jest zbieranie danych ze wszystkich podlaczonych kompow i zestawianie ich na jednym panelu.

podlaczenie kompow odbywa sie na tej samej zasadzie co w boincmgr, z ta roznica, ze jednorazowo. generalnie podlacza sie kompy znajdujace sie w jednej sieci lan, ale jak ktos sie chce pobawic, to niech da wyniki swoich badan.

program zestawia wszystkie podlaczone projektu na kompach, jeden pod drugim ( jesli na 5 kompach jest seti, to bedzie pokazywlo 5 projektow seti), dodatkowo wzbogacone iloscia pkt, zdobytych przez host, uzytkonika date przylaczenia, status itd.
na tej samej zasadzie jest poukladane wszystko (tzn. to jest tak, jakby kilka roznych boincmgr z kompow nalozyc na siebie), dodatkowo kontrole ulatwia system kolorkow (w obliczeniach: jasno zielony-> jednostka przetwarzana, ciemnozielony zawieszona, ciemnoszara-> wstrzymana, biala oczekuje, zolta, jest ryzyko nie zdarzenia przed deadlinem.. w projektach -> zolty, nie ma jednostek, ciemnoszary wstrzymany itd...)

jesli chodzi o podlaczanie... wystarczy wpisac adres ip, ewentualne haslo (dla klientow z serii 5.xx) oraz sposob uzyskiwania danych (GUI RPC czy client_state.xml) w folderach boinc podczepionych kompow jest wymagany plik remote_hosts.cfg z wpisanymi wszystkimi adresami ip, ktore moga ogladac zawartosc tego boinc. dla przykladu plik taki, edytowany w notatniku, powinien wygladac tak:


 
192.168.0.1
192.168.0.2
81.xxx.xxx.xxx

#port=1043




port jest wymagany tylko w przypadku niestandartowych ustawien, zwykle jest to 1043.. i to chyba wszystko, wrazie co, zadawajcie pytania... mysle, ze Mchl powinen pomyslec nad zrobienie tlumaczenia do tego...

_______________edit_________
widze, ze tu zle pokazalo, ale znaczek # powinen byc na samym poczatku lini!
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Styczeń 2006, 18:06 »

---------- 17:54 16.01.2006 ----------

Dzięki za to. jutro to przetestuję. powinno być lepsze niż przenoszenie całego katalogu BOINC. :))

---------- 18:06 ----------

na stronie projektu jest już wersja 1.3 beta

tu: http://boincview.amanheis.de/

ale to chyba nie pomoże mi w administracji próbkami tylko samymi menagerami.....dobre i to przynajmniej nie muszę łazić co by zobaczyć czu już skończyły się liczyć próbki. :)
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2006, 18:07 »

ale uwazaj... bo przez ten program odeslesz probki tylko wtedy, gdy glowny komp udostepnia polaczenie internetowe pozostalym!! w tym programie mozesz jedyni obserwowac postep liczenia, ewentualnie wstrzymywac i wznawiac projekty!
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2006, 18:16 »

Cytuj
81.xxx.xxx.xxx

testowales juz ta opcje czy dziala ? bo byloby mi takie ustawienie na reke calkiem :)
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
BOINCview
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2006, 18:17 »

A tymczasem AMS pozwoli na większość z tych rzeczy z poziomu serwisu www dla wszystkich komputerów z dostępem do internetu.

Cytat: "batsob5"
mysle, ze Mchl powinen pomyslec nad zrobienie tlumaczenia do tego...


Niech tłumaczy ktoś, kto korzysta ;) Już się zapędziłem w tłumaczenie KBoincSpy, które mi idzie jak po przysłowiowej grudzie. :twisted:
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2006, 18:34 »

@nietoperek

to dla kazdego byloby na reke... niestety nie mialem okazji -> moj komp ma dynamiczne ip, a komp z ktorym chcialem sie laczyc byl w sieci zewnetrzno-lokalnej... (ip 10.x.x.x) ale prawdopodobnie przy manewrach nadawania oddzielnych ip oraz zmian w portach jest to mozliwe... tylko ze ja sie niechcialem w to bawic bo to duoz roboty i mieszania...
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Styczeń 2006, 19:55 »

Cytat: "Mchl"
A tymczasem AMS pozwoli na większość z tych rzeczy z poziomu serwisu www dla wszystkich komputerów z dostępem do internetu.


No ale AMS może działać tylko na kompkach z dostępem do Internetu bezpośrednio....a ja mam kompki w sieci LAN. Zobaczę jutro jak to działa.
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
BOINCview
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Styczeń 2006, 09:13 »

Być może się mylę, ale nie wydaje mi się, żeby BoincView był takim pomostem, który umożliwi "boincowanie bez netu". Raczej nie będzie w stanie pobierać z sieci jednostek i rozsyłać je na podłączone hosty. Jest raczej czymś w rodzaju "wielohostowego" BoincManagera, który pozwala kontrolować i zarządzać BOINCiem: sprawdzać postęp obliczeń na hostach, zarządzać projektami itp...
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
BOINCview
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Styczeń 2006, 10:17 »

Ale do kontrolowania komputerów w LAN będzie się chyba nadawał
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

totislaw

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 34
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Styczeń 2006, 14:06 »

Witam
chyba zaraz dostane range "człowiek z problemami "  :(
znowu coś nie działa jak powinno.
nie pokazuje nazw projektów, stanu itd.
Załączam obrazek z wyglądem

http://www.tomchojecki.ciuchcia.com/boinc_view.jpg
Zapisane


Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Styczeń 2006, 14:24 »

wyglada jakby wcalen ie mial zalaczonego klienta boinc - jesli uzywasz boinc managera to wlacz o i upewnij sie ze dziala boinc - jesli nie chcesz doatkowo uzywac menadzera poszukaj w opcjach BV mozliwosci uruchamiania klienta za pomoca BV (w przypadku uruchamiania musisz - sprawdz czy poprawnie ustawiles lokalizacje - albo do odczytu z pliku XML - podajesz dokladna sciezke do katalogu BOINC - albo poprzez siec (lokalna badz inernet - mozesz smialo uzywac sici lokalnej podajac 127.0.0.1 lub localhost - port domyslny jaki poda BV oraz musisz podac haslo dla klienta na danym hoscie - znajduje sie w kat. BOINC'a w pliku "gui_rpc_auth.cfg" - mozesz wprowadzic tamten ciah lub ustawic sobie haslo na takie jakie Ci bedzie bardziej pasowac - to samo haslo tyczy sie startownaia boinc'a z poziomu BV - nie jestem pewien dodakowo czy podczas sterowania za pomoca RPC GUI nie bedzie potrzebne opcje "# -allow_remote_gui_rpc" oraz "localhost" lub "127.0.0.1" aby boinc wiedzial jakie adresy ma dozwolone do komunikacji zdalnej w pliku remote_hosts.cfg (plik znajduje sie w kat. boinc - zas jesli go nie ma utworz notatnikiem). - poki co to tyle ;)
Zapisane

totislaw

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 34
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Styczeń 2006, 14:39 »

Menadżer był odpalony i boincview połączył się z localhostem, po najechaniu myszką na górną belkę ( podświetlona na niebiesko ) pojawiają się "chmurki " z wszystkimi danymi (nazwa, team, itp.)
tylko zamiast widzieć to normalnie to są takie kreski pionowe jak na obrazku albo jakieś inne dziwne znaczki.
Wszystkie ustawienia też wcześniej zrobiłem.

Pozdrawiam
Zapisane


Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Styczeń 2006, 15:44 »

z obrazka widze ze masz werje 1.2.1a - sciagnij ostatnia stabilna  1.2.2 lub najnowsza bete 1.2.3b3 i spruboj ponownie - wczesniejsze wersje byly jeszcze pisane przed stabilnym boinciem 5
Zapisane

totislaw

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 34
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Styczeń 2006, 08:46 »

Spróbowałem na 1.2.2 i 1.2.3b3 i niestety to samo. Dzięki za pomocy. Na szczęście budynek nie jest duży, a mnie ostatnio przybyło z 1-2 kg więc spacerki od kompa do kompa co parę dni dobrze mi zrobią.

Pozdrawiam
Zapisane


Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Styczeń 2006, 13:03 »

No a u mnie niestety nie działa. Albo ja coś psuję, albo mam ustawione jakieś cuda w sieci.

Normalnie BoincView powinien znaleźć hosta po IP jaki mu wpisałem, dla połączeń w sieci LAN dla konkretnego kompka. Jednak go nie widzi.

Chcę najpierw uzyskać poprawną kontrolę komputerów w LAN z mojego kompka "centralnego" dopiero testować potem podział próbek....widzę że są do tego możliwości.... jednakże po wpisaniu IP i portu 1042 nie łapie mi pozostałych kompów w sieci. Wyświetla, że nie pracuje BOINC pod tym portem na kompie klienckim, no to poszedłem sprawdziłem porty i kicha. Są dokładnie 1042 i 1043, próbowałem oba wpisywać ale nie działa. Mojego BOINC'a na lokalu łapie bez problemu (na tym samym porcie 1042), jednakze hostów - moich "klientów" nie widzi.
Może to przez to że mam topologię Token Ring oraz pracuję w Novell'u.
Kompki normalnie pingują swoje IP w obie strony.
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Styczeń 2006, 13:28 »

domyslnie BV dziala na porcie 1043 - trux'a klient dziala tez na 1044 ale trzeba wtedy to wyszczegolnic w pliku konfiguracyjnym - czy na innych pojdzie tego nie wiem - dodatkowo aby sie polaczyc musisz posiadac w kazdym kat. boinc'a plik remote_hosts.cfg - tam ze podstawowa opcja to
# -allow_remote_gui_rpc ktora zezwala na polaczenia zdalne z danym klientem - nastepnie musisz wyszczegolnic dozwolone numery IP z ktorych klient bedzie przyjmowac polaczenia zdalne - wprowadz swoj nr. IP lub uzywajac klienta trux'a w wersji 5.3.11 tx31 zakres adresow - wnp. 192.168.0.0 co daje Ci dostep ze wszystkich numerow w lokalu na tych ustawieniach - przy dodawaniu lokalizacji jeszcze bedziesz potrzebowac hasla do kazdeego klienta boinc - znajduje sie ono w pliku gui_rpc_auth.cfg mozesz uzyc istniejacego badz wpisac cos prostszego :) - jezeli chcesz uzywac BV do kontroli po sieci wlasnego boinc'a w lokalizacji podajesz localhost i w pliku remote hosts tez dopisek "localhost" - nie wiem czy jest napewno wymagane ale u mnie w ten sposob dziala poprawnie - dla przykladu to moj plik "remote_hosts.cfg"
# -allow_remote_gui_rpc

localhost
127.0.0.1
83.23.0.0


moze to cos pomoze :) - testowane na 1.3.0b3 z boinc @trux'a 5.3.11-tx31
Zapisane

gaciu

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 327
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Styczeń 2006, 13:40 »

Hehe. Token Ring!! Dlaczego akurat taki standard?? Milo wiedziec ze ktos jeszcze uzywa. Ostatnio ethernet wyparl zupelnie token ring-a. Ale nie mozna pozwolic mu umrzec. Wielki szacuneczek!!
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Styczeń 2006, 14:31 »

Cytuj

# -allow_remote_gui_rpc

localhost
127.0.0.1
83.23.0.0/255.255.0.0


tak powinno byc :) wczesniejsze nie pacalo
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Styczeń 2006, 17:34 »

z wlasnego doswiadczenia: localhost jest niepotrzebne w tym pliku...
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Styczeń 2006, 13:24 »

---------- 22:28 18.01.2006 ----------

postaram się sprawdzić i dam jutro znać.

Token Ring dlatego, że kiedyś ktoś miał pomysł...całkiem niezły nawet wszystko bardzo stabilnie działa, jednakze i u mnie Ethernet wypiera Token Ringa niestety z powodów niekompatybilności różnego rodzaju urzadzeń z Token Ringiem...no i przepustowość 1 GBit robi swoje co nie? Pozatym widziałeś kiedyś Token Ring Wi-Fi? Ja nie. Może to nisza rynkowa?? Warto zainwestować??? HEHE

---------- 13:24 21.01.2006 ----------

no i nie działa....

wpisalem do katalogów BOINC'ów pliki remote_hosts.cfg

umieściłem tam wpisy


# -allow_remote_gui_rpc

localhost

127.0.0.1
172.16.142.209/255.255.255.0
172.16.0.0/255.255.255.0


no i nie działa

wpisalem oryginalne hasło z "klienta" z pliku

gui_rpc_auth.cfg

i nie łączy. Kompka po IP widzi, bo jak zmieniłem na nie istniejące IP to napisał że nie widzi hosta. Na poprawnym IP wyświetla komunikat, że port 1043 nie ma aktywnego BOINC'a sprawdzałem na "kliencie" boincmng działa dokładnie na porcie 1043, sam boinc na porcie 1079.
Próbowałem na obu portach

co tu może być nie tak ???
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Styczeń 2006, 14:00 »

serwer dns jest nie potrzebny wystarczy:



192.168.0.1
192.168.0.2
# port=1043      jesli boinc dziala na domyslnym porcie (1043) linia ta jest nie potrzebna    

Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Styczeń 2006, 14:03 »

Cytat: "Juras23"

172.16.0.0/255.255.255.0

172.16.0.0/255.255.0.0 spruboj takie ustawienie - u mnie dziala dla neo+ tylko z innym zakreem IP - jesli to jest numeracja IP internetowych - na lokalu 192.168.0.0/255.255.255.0 lub 10.0.0.0/255.255.255.0 - IP podajesz samo bez maski - lub 3-cia mozliwosc 192.168.2.1/24 - ja sam ustawialem podlug przykladowego opisu na stronie trux'a - i dziala mi na 3 kompach rozsianych po sieci - dodatkowo nie wiem jak pobierales IP - ja pobieralem je ze strony - view computers - wybierz interesujacy Cie komp i tam jest Show IP - ten IP wprowadzilem do boincview u siebie do kontroli i smiga - jedyne czego chwilowo nie wiem jak ustawic to komp z sieci gdzie dodatkowo jest siec lokalna i na stronie podaje mi go jako 192.168.0.1 i dodatkowy External adres i tu adres netowy 237.xx.xx.xx - jakby ktos wiedzial jak to obejsc bede zainteresowany :)
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Styczeń 2006, 15:05 »

IP mam bezpośrednio z kompów, nie muszę się tu posiłkować pomocą z sieci. Taki zakres zaczynający się od 172.16..... to zakres nadany dla mojej firmy, ( tam robię testy ). Tak więc IP są na pewno ok. Zakres 192.168..... to zakres nie widziany przez sieć zewnętrzną. Pytanie brzmi czy ktokolwiek uruchamiał BV na innych IP niż własnie 192.168....??

Jeśli ustawię inną maskę podsieci to mi nie znajdzie IP. /24 jest równoznaczne określonej masce. Tak więc maska musi być.
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Styczeń 2006, 15:38 »

Cytat: "Juras23"
IP mam bezpośrednio z kompów, nie muszę się tu posiłkować pomocą z sieci. Taki zakres zaczynający się od 172.16..... to zakres nadany dla mojej firmy, ( tam robię testy ). Tak więc IP są na pewno ok. Zakres 192.168..... to zakres nie widziany przez sieć zewnętrzną. Pytanie brzmi czy ktokolwiek uruchamiał BV na innych IP niż własnie 192.168....??

Jeśli ustawię inną maskę podsieci to mi nie znajdzie IP. /24 jest równoznaczne określonej masce. Tak więc maska musi być.

ja kontroluje sobie 3 kompy z internetu - sam mam neo zas reszta jest w roznych innych sieciach i wszystko smiga poprawnie - a komputery maja sztywne IP czy dynamicznie nadawane z odpowiedniego zakresu ? jesli sztywne to wpisz IP komputera gdzie masz BV do remote_hosts.cfg na kazdym hoscie - to powinno pomoc
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Styczeń 2006, 15:47 »

a jak to rozwiazales? bo sam mam podobna sytuacje...
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Styczeń 2006, 16:19 »

Cytat: "bartsob5"
a jak to rozwiazales? bo sam mam podobna sytuacje...
sprecyzuj pytanie :)
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Styczeń 2006, 18:35 »

Cytat: "Nietoperek"


 jesli sztywne to wpisz IP komputera gdzie masz BV do remote_hosts.cfg na kazdym hoscie - to powinno pomoc


Sztywne. Zatem sprawdzę na tym kompie gdzie mam BV i tam wpiszę IP klientów. Dzięki.
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Styczeń 2006, 18:48 »

no bo tez mam taka sytuacje ktora mozna narysowac mniej wiecej tak


komp glowny-----------------------------------------komp pod siecia LAN
IP 192.168.0.1....................................................IP 192.168.0.2                              
(+ dynamiczny zewnetrzny)
|
|
|
|
|
komp w innej, zewnetrznej sieci
o IP 10.x.x.x

BV zainstalowany na kompie glownym, narazie podpiety tylko z kompem w sieci LAN, co zrobic zeby czytalo drugiego?
a jesli ktos wie, jak kontrolowac innego kompa podpietego przez neo?
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Styczeń 2006, 19:02 »

Cytat: "Juras23"
Cytat: "Nietoperek"


 jesli sztywne to wpisz IP komputera gdzie masz BV do remote_hosts.cfg na kazdym hoscie - to powinno pomoc


Sztywne. Zatem sprawdzę na tym kompie gdzie mam BV i tam wpiszę IP klientów. Dzięki.

hmm chyba sie nie zrozumielismy albo ja cos namieszalem - wpisz adres swojego kompa do pliku remote_hosts.cfg na kazdym kompie ktory chcesz kontrolowac - w tym wypadku zapewne nie bedziesz ptrzebowal nawet ustawiac zakresow IP z maska

Cytat: "bartsob5"
no bo tez mam taka sytuacje ktora mozna narysowac mniej wiecej tak


komp glowny-----------------------------------------komp pod siecia LAN
IP 192.168.0.1....................................................IP 192.168.0.2                              
(+ dynamiczny zewnetrzny)
|
|
|
|
|
komp w innej, zewnetrznej sieci
o IP 10.x.x.x

BV zainstalowany na kompie glownym, narazie podpiety tylko z kompem w sieci LAN, co zrobic zeby czytalo drugiego?
a jesli ktos wie, jak kontrolowac innego kompa podpietego przez neo?
dla neo podaj na kompie "ofierze" w remote_hosts.cfg 83.23.0.0/255.255.0.0 - dzoieki temu masz dostep do danego boinc'a z kazdego numeru w tym zakresie - u mnie smiga ladnie - adres IP do wczepienia w BV pobierz ze strony danego projektu i dalej ze specyfikacji komputera - tm zawsze jest podawany ten sam IP - jesli mowa o kompie w innej sieci - zalezy jak sie przedstawia na stronie projektu - jesli masz cos takiego
jesli masz w polu IP numer z sieci lokalnej jak tutaj - IP address 192.168.0.1(same the last 4 times)
External IP address 213.333.332.225
to  to nic nie poradze bo sam obecnie szukam na to rozwiazania, zas jesli masz zwykly numer IP nie z sieci lokalnej to poprostu wprowadz go do BV przy uprzednim ustawieniu w remote_gosts mozliwosci kontorli z numerow neo

tutaj jest przykladowo moj plik remote_hosts ktory stosuje na roznych kompkach wpietych do BV:
# -allow_remote_gui_rpc
localhost
127.0.0.1
83.23.0.0/255.255.0.0
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Styczeń 2006, 21:17 »

Sprawdzałem już wpisanie mojego IP "serwera z BV" w plikach klienckich.

Nie działało.

Problem może jest w tym, że ja chcę podłączyć kompki które są widziane tylko w LAN, a nie mają dostępu do netu...ale co ma piernik do wiatraka, skoro mam IP nadane na sztywno, to powinno być wszystko OK. Może jest to wina hasła? Tylko, czemu by pisał że nie widzi portu....
Bo w sumie skupiamy się cały czas na IP, a ja nie mam problemu z IP tylko z portem....

dobra pokombinuję z tym w wolnej chwili w poniedziałek.
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Styczeń 2006, 22:08 »

Cytat: "Juras23"
172.16.142.209/255.255.255.0
172.16.0.0/255.255.255.0

jedno mnie zastanawia - patrzac po przykladzie maski /24 na stronie trux'a 41.123.32.233/24 = 41.123.32.233/255.255.255.0 = 41.123.32.0 ==> 41.123.32.1-41.123.32.255 tutaj 172.16.0.0/255.255.255.0pierwsze 3 pola adresu powinny byc stale - pytanie czy sa? a jesli tak, to zakres ktory podales jakos niezbyt pasuje do maski jak rowniez do IP ktory podales wczesniej z maska ... chociaz jak podajesz numer IP to bez maski lub IP z maska lub IP z /24 - szczegoly na stronie trux'a w polu "network masks" - wedlug strony subnetmask.info ten zakres nie jest /24 a /16
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Styczeń 2006, 22:10 »

no dobra... ale fajnie by bylo gdybys to przelozyl z polskiego na nasze...
Zapisane

Juras23

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 580
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Styczeń 2006, 10:10 »

Cytat: "Nietoperek"
pierwsze 3 pola adresu powinny byc stale - pytanie czy sa? a jesli tak, to zakres ktory podales jakos niezbyt pasuje do maski jak rowniez do IP ktory podales wczesniej z maska ...


tak zakresy IP są u mnie stałe w zależnosci od sekcji sieci. i tak:
172.16.142.xxx oraz 172.16.242.xxx dla całej sieci Token Ring dla Ethernet jest jeśli dobrze pamiętam 172.18.142.xxx oraz 172.18.242.xxx
maska podsieci zawsze ta sama 255.255.255.0
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
BOINCview
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Styczeń 2006, 10:17 »

BoincView 1.2.5 stabilna czeka na pobranie :)
Zapisane

Mori

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 899
  • Memento Mori
    • Zobacz profil
Odp: BOINCview
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Wrzesień 2008, 21:04 »

Heh :/ Zainstalowałem sobie to na obu swoich kompach, odpaliłem... Lokalnie danego kompa widzi bez problemów i fajnie - ale jest problem z drugim.

Hasła sobie skopiowałem, więc z tym nie ma problemów.

Miałem remote_host.cfg taki:
# -allow_remote_gui_rpc
localhost
127.0.0.1
10.0.0.2
10.0.0.3
10.0.0.4
10.0.0.5

Oraz taki:
# -allow_remote_gui_rpc
localhost
127.0.0.1
10.0.0.0/255.255.255.0

I z żadnym niestety drugiego kompa nie łączy. Wyskakuje kochany komunikat:
Cytuj
There seems to be no BOINC client responding at port 31416. Use port anyway?
(to samo przy próbie 1043)

Ktoś sobie z tym poradził? Jeśli tak - to jak?
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Odp: BOINCview
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Wrzesień 2008, 21:23 »

restartowales boinca po wrzuceniu tego pliku?
sprawdz w wiadomosciach, bo jak dochodzi żądanie do boinca, to pojawia sie na czerwono napis (przynajmniej zawsze tak bylo) ze nastapila nieautoryzowana proba dostania sie z zewnatrz...
Zapisane

Mori

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 899
  • Memento Mori
    • Zobacz profil
Odp: BOINCview
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Wrzesień 2008, 21:26 »

Nie było nic o restarcie. Ok, teraz tamten komp i tak jest wyłączony, więc rano będzie darmowy restart xD

A lokalnie bez restartu działa :/
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Odp: BOINCview
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Wrzesień 2008, 21:39 »

bo na localhoscie nie potrzeba w ogole hasla ani zezwolen (dlatego przy opcji 'wybierz komputer' w menadzerze, nie potrzebujesz hasla po wpisaniu 'localhost' lub adresu odpowiadajacego localhostowi..)
Zapisane

Mori

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 899
  • Memento Mori
    • Zobacz profil
Odp: BOINCview
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Wrzesień 2008, 21:49 »

bo na localhoscie nie potrzeba w ogole hasla ani zezwolen (dlatego przy opcji 'wybierz komputer' w menadzerze, nie potrzebujesz hasla po wpisaniu 'localhost' lub adresu odpowiadajacego localhostowi..)

BoincView jednak potrzebuje hasła - nawet lokalnie. Sprawdziłem właśnie na własnym komputrze :P
Zapisane

Mori

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 899
  • Memento Mori
    • Zobacz profil
Odp: BOINCview
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Wrzesień 2008, 09:10 »

bartsob5 miał rację. Restart komputera pomógł. Wprawdzie przy 10.0.0.0/255.255.255.0 się pluł, że złe, ale jak wylistowałem poszczególne IP, zrestartowałem BM i BV - działa ok przez sieć lokalną (przy czym działa na porcie 31416 - domyślny w BV - nie 1043, jak było na początku tematu).

Dziękuję za pomoc!
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk