Podsumowanie (bo mię vvena tfurcza znuf naszua - buicie sie!) i zarazem pare slow sprostowan, bo co najmniej kilka osob zle zrozumialo temat calego problemu.Nie wnikam jak to wszystko dokładnie działa ale twórca uznał że jest to niedopuszczalne. I dzięki Wam jesteśmy przedstawieni jako drużyna w bardzo negatywnym świetle na stronie głównej FreeHal a co za tym na BOINCStats bo newsy są z RSS, na forum VTU kłótnia, Gerasim kłótnia. Po prostu fantastycznie. Oby tak dalej.
Nie powinnismy wszystkiego wrzucac do jednego worka. Co zrobilismy zle, to bylo zle, a co dobrze to dobrze i nie zapominajcie o tym. Gerasim to Gerasim, VTU to VTU, a FreeHAL to co innego. Gerasim - wszyscy wiedza jak bylo (NetMonitoring wyjasnil). Adminowi sie nie spodobalo ze ktos jest lepszy (Sesef rulez

- szkoda ze ja w Gerasimie nie bralem udzialu...) i zareagowal nie tak jak powinien, a co wiecej gonil B@P po innych forach. Oberwal, to sie troche uspokoil. Faktycznie w takich okolicznosciach brakuje tylko tego zeby Mindc czy Sesef byli gonieni przez Milky za optymalki

, ja przez Almere (bo przeciez nie ma takiej mozliwosci zeby jakikolwiek HDD przerabial tysiac ichnich junitow dziennie

wiec na pewno czituje), a za chwile jeszcze PrimeGrid pogoni Jarka

. A tak w ogole to mamy najwiekszego czitera na swiecie, ktorym jest ksysju, bo przeciez wiecznie jakies nowe AP znajduje

.
Kempler ty widzisz w ten sposób ja natomiast moge sie wypowiedziec tylko tyle ze jestesmy lepsi niz sie innym wydaje a to w oczy kole.
NetMonitoring ma racje. Wyglada na to ze obrywa nam sie podobnie jak kiedys Cruncherowi. Tyle tylko ze jakby ktos z Milky poprosil o mindcowo/sesefowa apke, to na pewno by dostal. A Cruncher za bardzo swoich wypocin dawac nie chcial. Jedynie Tobias nic by nie dostal, bo zadnej apki nie bylo, a jedynie qpa klientow zamiast dotychczasowych Virtuali. Swoja droga to ja sie dziwie ze Almere jeszcze na mnie nie wsiadlo

. Mam tylko nadzieje ze wiedza co to i-RAM i ze to moze 100 unitow na raz uciagnac...
Wydaje mi się, że obawia się tylko o generowany transfer na łączu.
(...)
Może jakimś rozwiązaniem byłby limit WU na ip/komputer.
Ograniczenie takie przeciez istnieje w kazdym projekcie. We FreeHAL`u jest to
Maximum daily WU quota per CPU 200/day.
Ale wiadomo ze zadne takie ograniczenie nie zadziala. VM+10 OS`ow da rade takiemu zabezpieczeniu, ID mozna zmieniac, IP rowniez. Ale jest jeden prosty sposob. Banalnie prosty - patrz na BURP. Chcesz miec 10-ciu wolontariuszy? Wyslij 10 zaproszen - ograniczenie doskonale

. Ale to nie o to tak naprawde chodzilo (nie o generowany transfer).
Należy sie skontaktować z twórcą projektu i znim podyskutować. O co mu chodzi tak dokładnie. Ale to już robota dla Mchl.
Sorry, bylem szybszy. Nie moglem sie doczekac na Ojca (tak mnie krew zalewala). Ale przyznaje, mimo iz wiedzialem lepiej od Ojca o co kaman (w koncu to ja tam siedze we FreeHAL`u), to powinienem zapytac Ojca o prawo glosu w tej kwestii zanim sie wypowiedzialem. Przyznaje sie to byl blad! No dobra, to nie byl blad - balem sie ze zarzada prawa `edycji` mojego posta przed publikacja i wytnie 90%, co przeciez zmieniloby cale przeslanie...

.
1. No tego się właśnie obawiałem. Tylko nie jestem do końca pewny, czy rzeczywiście robiliśmy coś nielegalnego w tym projekcie?
2. Bo albo zostaliśmy niesłusznie oskarżeni - i trzeba walczyć o sprostowanie, albo się kajać i przepraszać!
3. Jeżeli ktokolwiek ma zabierać głos w naszej obronie, musi dokładnie wiedzieć, co żeśmy zrobili. Mógłby ktoś wtajemniczony napisać podsumowanie, żeby nie trzeba było czytać całego długiego już wątku?
4. Mam wrażenie, że ten news jest jakiś histeryczny i oszczerczy. Po pierwsze mógł się z nami skontaktować a nie od razu na stronie głównej błotem obrzucać.
Ad1.
Nie. Nie robilismy. (w tym nie

). Wlasciwie nawet nie probowalismy i to jest najgorsze

(trzeba bylo chociaz sprobowac

). Nie bylo zadnych czitow, zadnych `nieprawidlowych korzysci`, zadnej przerobionej app - a nawet jakby byla to co? (patrz Milky, AP, SETI, Enigma itp.) Czy to zle? Jedynym naszym bledem bylo tak naprawde wykorzystanie kilkunastu managerow na jednym kompie, zamiast Jeden komp = jeden manager. Wlasciwie nie bylo to bledem, bo nigdzie nie bylo to zabronione. Tobias sobie tego (w domysle) nie zyczyl, ale nikogo o tym nie poinformowal. Co wiecej wygladalo to dla Niego bardzo dziwnie, rzucil okiem na nasze forum (a tutaj propozycji zmian klienta pod FreeHAL`a wiecej niz na
dev forum

) przerazil sie i doczepil sie ze my cziterzy i ze nie opublikowalismy zmian, a zgodnie z GNU i Jego wiedza powinnismy to zrobic (IMHO wcale nie jestem tego taki pewien - jak dla mnie GNU wyglada bardzo niejasno, ale moj angielski sux i nie wszystko qmam - TJM potwierdzil moje obawy co do tego). Tak wiec podsumowujac Tobias mial byc moze racje co do publikacji zmian kodu (jedynie byc moze), ale oskarzyl nas o cos zupelnie innego niz powinien. Wlasciwie to powinien najpierw podyskutowac, zapytac itp. Wpadl jak burza, darl sie jak baba to i uciszylem jak swoja ex...
Ad2. Walczyc! Tylko i wylacznie - nic innego nie wchodzi w gre!

Ad3. Wiedzialem dokladnie
co żeśmy zrobili
, to i wyjasnilem uprzejmie milemu Panu.
Ad4. Masz absof*****lutna racje. Mogl. I zgadzam sie ze histeria i oszczerstwo tez tam byly. Ale nie wiem czego wiecej...

Tak czy siak należy się skontaktować z twórcą projektu. Ma rację trochę bo aplikacja jest na licencji GNU i powinniśmy mu udostępnić źródło zmodyfikowanej aplikacji. Menadżery halowe to już zupełnie inna piłka, bo tu idzie o kod nie jego aplikacji, kwestia stosowania skryptów to też nie jest kwestia jego aplikacji. Niech podejmie z nami dyskusje, na temat "dlaczego szybsze liczenie jest złe".
1. Zadnej modyfikowanej app nie bylo.
2. Managery HAL`owe to nie inna pilka, bo to wlasnie najbardziej o to chodzilo...
3. Szybsze jest zle, bo jest podejrzane. A poza tym szybsze wcale nie bylo - tym razem szlo normalnym tempem

.
o co chodzi bo nie rozumiem
używanie kilku menadzerów nie zmienia sposobu działań aplikacji projektów, a jedynie daje szanse pozyskania większej liczby próbek i jest to dopuszczone przez program
(...)
Przez program tak. Przez Tobiasa nie. Tylko zapomnial o tym napisac. Ale juz ma wybaczone

.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wiele osob na pewno zastanawialo sie o co tak naprawde rozpetala sie burza. I wciaz wielu z Was nie zna odpowiedzi, chyba ze umie czytac miedzy wierszami. A wyjasnie sa dwa - pierwsze oficjalne i drugie prawdziwe. Tu nie chodzilo tak naprawde o licencje, aplikacje itp. Gosc po prostu sadzil, ze nasze FreeHAL`owe klienty sa naprawde zczitowane jak cholera i nic nie licza, a jedynie wysylaja wynik, ktory jest poprawny dla Validatora. Posrod wszystkich Jego wypowiedzi, tylko jedno zdanie jest naprawde wazne:
I'm up to forget this if you change your code in the way that it is not faking hosts but requests more work units.
`faking hosts` - juz teraz rozumiecie o co nas oskarzano? Na szczescie wszystko sie wyjasnilo, TJM tylko na tym skorzysta (wroze Mu wspaniala przyszlosc, bo na pewno za wielkie pieniadze bedzie wspolpracowal przy kliencie 7.50.180 i kolejnych, ktore oczywiscie wciaz pozostana wiecznymi wersjami beta jak Gmail

), Sesef i Mindc beda robili optymalki pod FreeHAL`a, a ja pozostane komentatorem (przy wspolpracy z NetMonitoring bedziemy dodatkowo wydawac gazetke `Uprzejmosc przede wszystkim`)

.
Ach, no tak, teraz wyjasnienie to `prawdziwe`. Zauwazyliscie ze Tobias dal Wam wszystkim wskazowke gdzie nalezy szukac przyczyny problemu? Napisal zeby szukac na stronie 10 tego watku. Wchodze tam i patrze i faktycznie jest! Tez sie przerazilem z poczatku! Jak byk wisi:
dlatego u mnie freehal wyląduje na kołku
Aaaaaaaaaa. I o to poszlo! Troll, masz natychmiast wracac do FreeHAL`a - nie chcemy klopotow! O ja ja ja ja, wszystko przez Trolla! Naprawde! Naprawde!!! Nie wierzycie? A zaobaczcie kto pierwszy sie odezwal zaraz po pierwszym poscie Tobiasa! (tlumaczenia nie licze jako wypowiedz):
(...) ktoś nas podkablował?
Ha! Tu Cie mamy bratku! Jako jedyny od razu wiedziales co jest grane

i z ktorej strony wieje

. Jeszcze sie starales zebysmy sie nie dowiedzieli:
Panowie wyluzujcie.
Emik juz sie zaczal wstydzic, Bober kajac... Ja sie wspinam na nieosiagalne dla innych wyzyny mojej wrodzonej uprzejmosci (sic!) tlumaczac niemcowi ze Wanda go nie chce, a tu wszystko Trollowa wina

.

Na szczescie stanalem w obronie honoru, czci i cnoty... (no dobra, moze bez tego ostatniego

) naszego teamu, niczym sredniowieczny rycerz i (i z podobna rycerzom sredniowiecznym kurtuazja

) wyjasnilem... No dobra reszte znacie...

.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli rzeczywiście wprowadzi coś takiego jak było w DepSpidzie, to jak dla mnie koniec konieczności dłubania w klientach(...)
Taaa, jasne i co teraz bedziesz robil w wolnym czasie?

Obecnie jadę na jednym kliencie (...) co prawda nie jest do końca sprawny (...) ale przy wywoływaniu requesta skryptem elegancko zasysa zadania jedno po drugim(...)
Cooooo? Jakie skrypty? Ty cziterze!
Nawiasem mówiąc, zdupiliśmy sprawę, trzeba było używać klientów z normalnymi nazwami hostów (np. wczytywanymi z pliku) zamiast z dodawanymi literami 
Kto zdupil, to zdupil - mow za siebie. Ja tam nic nie tykalem Ty cziterski modyfikatorze

. Ale fakt, ze zdupilismy

, aczkolwiek czlowiek uczy sie na bledach to raz, a dwa to cokolwiek bys nie zrobil to i tak zawsze ktos sie moze do tego przyczepic.
Mam, mam, wiem! Wiem co bedziesz robil w wolnym czasie! Napiszesz mi klienta do CS`a zeby mnie bylo trzynastu

. Mindc zoptymalizuje glowna app zebym 10 razy szybciej biegal/strzelal a Sesef sie postara zeby mi... Nie wazne. Nie powiem Wam - napisze to Sesefowi

.
Jak sie komus ten post nie podobal, to nie musial go czytac
.Copyright © 2009 AiDec. Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License.