BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: Nowa...  (Przeczytany 3890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Agi

  • Początkujący
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
    • http://
Nowa...
« dnia: 28 Styczeń 2006, 13:33 »

Witam wszystkich

Jestem nowa w programie, jeszcze nie wszystko łapie i mam pare pytań.
Pierwsze choć najmniej ważne - to jak są naliczane creditsy?
Drugie - przetworzyłam już pare próbek, poszły, ale jak otworze "your results" to wszędzie pisze client error przy Outcome albo computing przy Client state. Znam angielski ale jakoś to do mnie nie dociera. Czy mógłby mi to ktoś wyjaśnić po ludzku? Bo już sama nie wiem czy jest jakiś błąd, a jeśli tak to poczyjej stronie?

Pozdrawiam Agi
Zapisane

gaciu

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 327
    • Zobacz profil
Nowa...
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2006, 14:21 »

W zasadzie po twojej stronie nie może być błędu, ewentualnie po stronie twojego komputera :] Może się czasami pomylić i tyle, dlatego masz 'client error'. A 'computing' znaczy, że jednostka jest aktualnie przetwarzana przez Ciebie.
Do tego aktualizacje bazy danych nie następują natychmiast tylko co jakiś czas (celem oszczędzania mocy serwerów) w związku z czym teoretycznie przeliczone już jednostki nadal widnieją jako 'computing'. Kwestia czasu kiedy zostaną naliczone za nie punkty. Przy poprawnie policzonych jednostkach będą się pojawiać punkty. Jeżeli natomiast będzie więcej 'client error'-ów trzeba będzie się zacząć martwić. Czasami zdarzają się podczas niepoprawnego wyłączenia BOINC managera. Jak na razie jednak poczekaj na wyniki pozostałych jednostek.

A co do sposobu naliczania punktów zacytuję Gave-a z zupełnie innego tematu. Przedstawił to maksymalnie jasno i skrótowo:

Przy raportowaniu jednostki Twój klient zgłasza jedynie 'claimed credit' - żądane kredytki, które są wyliczane na podstawie czasu pracy nad daną jednostką i benchmarków komputera (im wyższe obie wartości, tym więcej kredytek jest żądanych). Zaś wartość 'granted credit' jest w większości projektów wartością środkową z żądanych kredytek z trzech pierwszych odesłanych rezultatów dla danego workunita (skrajne są odrzucane). Np.: dana jednostka seti jest rozsyłana do 4 użytkowników, pierwsze trzy rezultaty wracają z żądaniem (zależnym od czasu/komputerów): 15, 25, 30 kredytek - wszyscy dostają 25 (czwarty w kolejności nadesłany rezultat nie ma znaczenia przy ustalaniu wysokości przyznanych kredytek - dostaje tyle co poprzednicy).
Zapisane

Agi

  • Początkujący
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
    • http://
Nowa...
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2006, 14:29 »

Dzięki Gaciu, jesteś nieoceniony  :D

Mam jeszcze jedno pytanko - czym jest spowodowany błąd obliczeń? Zdarzyło się to już kilka razy...

Pozdrawiam Agi
Zapisane

Simek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 397
    • Zobacz profil
    • Portfolio
Nowa...
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2006, 14:34 »

1. Client Error może spowodować wiele rzeczy:
- zakonczenie procesu poprzez Menadźer zadań
- wyłączenie komputeraz bez zamykania BOINC menagera
I tak dalej ;)

2. Creditsy naliczane są wg wzoru w którym pod uwage brany jest wynik benchmarku - sprawdzacza wydajności ;) oraz czas liczenia danej próbki.
Zapisane

gaciu

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 327
    • Zobacz profil
Nowa...
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Styczeń 2006, 14:49 »

:)
Tak jak sugeruje Simek może to być efekt niepoprawnego wyłączenia. Chociaż teoretycznie zamykając Windows-a, BOINC manager powinien zamknąć sie poprawnie to po pewnym czasie używania systemu, zaczyna to wszystko szwankować. Dość często może się zdarzyć sytuacja, że w trakcie zamykania systemu otwiera się specjalne okienko informujące o kończeniu jakiegoś procesu. To znak, że nie wszystko poszło poprawnie. Spróbuj zatem zawsze najpierw wyłączyć BOINC Managera 'osobiście' przed zamknięciem systemu. Wiem, że masz już dużo roboty z ręcznym uruchamianiem, ale to może pomóc.
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
Nowa...
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Styczeń 2006, 15:11 »

Cytat: "gaciu"
'client error'. A 'computing' znaczy, że jednostka jest aktualnie przetwarzana przez Ciebie.
nie wiem czy juz byla o tym mowa - jesi jest taki wpis to znaczy ze jednostka zostala odeslana z bledem a computing oznacza tyle ze blad byl podczas liczenia - In progress oznacza ze nadal jednostka jest nie odeslana - @Agi - jesli chcesz sie dowiedziec co bylo przyczyna bledu (tak w teori ;) - na stronie przy jednostce blednej kliknij pole w kolumnie "Result ID" tam w przypadku bledu obliczen sa wyswietlane komunikaty o bledach - jesli czesto zdazaja Ci sie bledy moze spruboj zmienic klienta boinc
Zapisane

gaciu

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 327
    • Zobacz profil
Nowa...
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Styczeń 2006, 15:24 »

Przyznaję błąd. Sry. Zapędziłem się nie sprawdzając. Kiedy jednostka jest w trakcie liczenia jenostka ma wartość NEW w polu 'Client State'. Sry jeszcze raz.
Zapisane

Gave

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 351
    • Zobacz profil
Re: Nowa...
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Styczeń 2006, 15:36 »

Witamy gorąco! (szczególnie w te chłodne dni :wink: )

Cytat: "Agi"
Drugie - przetworzyłam już pare próbek, poszły, ale jak otworze "your results" to wszędzie pisze client error przy Outcome albo computing przy Client state.

Ja zaobserwowałem u siebie podobną sytuację, która czasami występuje zaraz po przyłączeniu do projektu - np. kilkakrotnie zdarzyło mi się przyłączyć do Rosetty (np. po reinstalce systemu) po czym pierwszych kilka jednostek przeliczało się z błędem. Jednakże po dniu, dwóch sytuacja się normowała. Być może u Ciebie jest podobnie.
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Nowa...
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Styczeń 2006, 16:38 »

@Agi, a w jakim projekcie liczysz?
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Nowa...
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Styczeń 2006, 19:46 »

ale taka sytuacja (ze zdaniem strony jednostki sa wciaz liczone, choc dawno odeslane) moze byc spowodowane tym, ze nie zostaly zaraportowane...


bledy obliczen moga byc rowniez spowodowane zbyt agresywnym podkrecaniem procesora;)
Zapisane

Agi

  • Początkujący
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
    • http://
Nowa...
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Styczeń 2006, 10:46 »

Witam

Zdecydowałam się jeszcze chwilę poczekać może samo jakoś się unormuje. Ale tak na wszelki wypadek poradźcie mi jakiego klienta zainstalować. Mam w tej chwili 5.2.13 jako wersja rekomendowana. Udało mi się znaleźć w sieci 4.45 ale po jej zainstalowaniu (bo tego też już próbowałam) wyskoczył mi komunikat o jakimś błędzie hasła czy coś takiego - sorry nie pamiętam dokładnie.
Którą w takim razie wersję i skąd (jakiś link byłby wskazany) mam ściągnąć? I jak ją zainstalować? Próbowałam nadinstalować 4.45 na 5.2.13 ale to nie jest możliwe, odinstalowałam również 5.2.13 i dopiero zainstalowałam 4.45 ale ten manewr też powoduje błędy. Mam w takim układzie wywalić wszystko i dopiero instalować - co wtedy z danymi które już ściągnęlam?

Podam jeszcze co pisze w results:

  Server state  Over
  Outcome  Client error
  Client state  Done
   Result ID <core_client_version>5.2.13</core_client_version>
<message> - exit code -1073741819 (0xc0000005)
</message>
<stderr_txt>

***UNHANDLED EXCEPTION****
Reason: Access Violation (0xc0000005) at address 0x7C92B0B7 read attempt to address 0x00000000

Exiting...

</stderr_txt>


Programista ze mnie kiepski, mówi wam to coś?

Pozdrawiam Agi
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
Nowa...
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Styczeń 2006, 10:55 »

male pytanko czy projekt to Rosetta@Home ? jesli tak to podstawa - ustaw w general preferences opcje leave in memory at preempted na yes - rosetta lubi robic bledy przy zmianie projektow i podobne jesli powyzsza opcja jest ustaiona na "no" - bledy takie tez mi sie niekiedy zdazaly - Access violation kilka azy tez mialem z czego jednostka sie poprawnie konczyla a niekiedy padala
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Nowa...
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Styczeń 2006, 14:45 »

jesli chodzi o instalowanie 4.45 na 5.2.13 to prawie napewno wina hasla, zapisanego w jednym zplikow boinca (o rozszerczeniu *.cfg) przy instalacji serii nizszej powinno wystarzczyc usuniecie tego pliku, w tej chwili nie pamietam jego nazwy, ale napewno nie jest to 'remote_hosts';)
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
Nowa...
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Styczeń 2006, 14:57 »

gui_rpc_auth.cfg haslo klienta boinc od wersji 5 wzwyz --  remote_hosts.cfg ustawienia hostow dla zdalnej administracji i inne opcje
Zapisane

Agi

  • Początkujący
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
    • http://
Nowa...
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Luty 2006, 14:03 »

Witam

Skorzystałam ze wszystkich porad po troszeczku i nareszcie chodzi bez problemu. Jeszcze raz bardzo dziękuje...

Pozdrawiam Agi
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk