BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: Remote_hosts  (Przeczytany 6934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« dnia: 09 Wrzesień 2005, 22:15 »

nie wiem czy to dobry dzial na tego typu zapytania, ale jak co to najwyzej mnie przeniesiecie:P chcialem sie tylko zapytac czy ktos z was jest zaawansowanym uzytkownikiem zdalnego sterowania boinciem znajdujacym sie na innym komputerze. u mnei jest wszystko dobrze, poki steruje boinciem z mojej sieci domowej (192.168.0.2) ale probelmy mam dopiero gdy proboje sie polaczyc z boinciem na komputerze nie nalezacym do sieci lokalnej, ale polaczonym z internetem. jak narazie zauwazylem ze sie kompy nie pinguja, przez co nawet ten drugi boinc nawet nie wiem ze ktos chce sie podlaczyc:( jak zwykle nie wiem czy cos zrozumieliscie, ale jak co to postaram sie pilnie obserwowac to forum... (nie to co ostatnio :oops: )
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Remote_hosts
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrzesień 2005, 09:04 »

Powiem szczerze: nie bawiłem się w konfigurację boinca do zdalnego sterowania (po prostu brak czasu nie pozwolił mi na to - nie to, żebym nie chciał ;) ). Wydaje mi się jednak, że to nie jest problem z BOINC, a z konfiguracją sieci, o czym przekonuje mnie Twoje następujące stwierdzenie:
Cytuj
jak narazie zauwazylem ze sie kompy nie pinguja

Jeśli to Ty administrujesz siecią, powinieneś otworzyć na bramce odpowiedni port Twojego komputera na zewnątrz. W przeciwnym wypadku zgłoś to administratorowi.

PS. Jeśli nie masz kompletnie rozeznania w sieciach i nie masz pojęcia o czym pisałem, odezwij się na PRIVa ;).
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrzesień 2005, 10:13 »

ale jest kwestia ze ten komp, do ktorego chce sie podlaczyc jest poza moja siecia lokalna.... juz pomijam fakt ze mam neo i co za tym idzie zmienny ip (co bardzo utrudnia komunikacje) ale tez ten drugi komp ma podejrzane ip.
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Remote_hosts
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2005, 13:26 »

Ok, to w takim razie minimum podstaw adresowania w sieciach IP.

Każdy komputer, jak Ci wiadomo, musi mieć adres IP. Oczywiście dopuszczalnych adresów IP jest za mało, żeby zapewnić unikalny adres WSZYSTKIM urządzeniom, które w sieci muszą działać. Dlatego wszystkie urządzenia dzieli się na podsieci, w obrębie których adresy mogą się powtarzać. Żeby nie było wątpliwości istnieją pewne adresy, których nie nadaje się w "publicznej" sieci, gdyż uważa się je za zastrzeżone dla urządzeń w podsieciach. Te zakresy to między innymi 10.x.x.x oraz 192.168.0.x. Jeśli widzisz taki adres to możesz być pewien, że "nie zapingujesz" go z Internetu.

Aby takie coś w ogóle działało, każda podsieć musi mieć tzw. bramę - router służący przenoszeniu pakietów poza sieć lokalną i odwrotnie oraz tłumaczącą adresy. Z zewnątrz sieci lokalnej wszystkie jej komputery widoczne są pod jednym adresem IP - zewnętrznym adresem bramy. Brama natomiast ma dwa adresy: zewnętrzny oraz wewnętrzny. I znów: to, że na każdym komputerze w sieci lokalnej możesz korzystać z Internetu zapewnia brama, która na różnych portach adresu zewnętrznego  zapewnia komunikację dla komputerów wewnątrz sieci lokalnej. Jeśli jednak np. na jednym z komputerów uruchomisz serwer FTP bądź WWW, to nie będzie on widoczny na zewnątrz sieci lokalnej, gdyż jest ona reprezentowana tylko i wyłącznie przez bramę - urządzenia w Internecie nawet nie wiedzą, że nie jest to jeden komputer, a cała sieć. Jeśli ktoś z zewnątrz usiłuje się skontaktować z adresem IP naszej "sieci" (czyli tak naprawdę bramy) na porcie np. 80 (www), to nie uda mu się nawiązać komunikacji z komputerem, na którym jest serwer WWW, gdyż jest to port tylko i wyłącznie bramy.

Oczywiście wszystko jest do rozwiązania. Większość routerów umożliwia taką konfigurację, aby "przenosiły" żądania na swoich portach do innych komputerów, co można opisać np. tak: "jeśli otrzymasz żądanie na porcie 80, to przekaż je do komputera 192.168.0.2 na port 80".

Teraz: w zależności od tego jaki masz problem.
1. Jeśli komputer z Boinc jest poza siecią lokalną i ma adres publiczny, a chcesz nim sterować z wewnątrz sieci lokalnej, to w konfiguracji powinieneś ustawić "wpuszczanie" Twojego adresu "publicznego" (otrzymanego z Neostrady).
2. Jeśli komputer z Boinc jest wewnątrz sieci, a chcesz nim sterować z zewnątrz, to powinieneś ustawić na routerze (bramie) "przepuszczanie" takich pakietów do odpowiedniej maszyny (jak to napisałem wcześniej w odniesieniu do portu 80).

Ad1. Oczywiście może tu być problem, bo masz IP nadawany dynamicznie. Problem jest do rozwiązania, jeśli zamiast adresu IP możesz podać domenę. Zajrzyj na http://www.no-ip.com. Możesz tam sobie wybrać domenę, która będzie odpowiadać Twojemu komputerowi podłączonemu do Neostrady. Oni oferują program, który po zainstalowaniu co jakiś czas przesyła informacje z Twojego komputera do serwera DNS o ewentualnej zmianie adresu IP. Dlatego mimo zmiany IP możesz mieć własną domenę.

W razie niejasności - jeszcze pytaj.
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2005, 15:02 »

---------- 13:43 10.09.2005 ----------

raaany <wow> dzieki...:)

---------- 15:02 ----------

obawiam sie ze nie za wiele zrozumialem... jesli by ci nie sprawilo to problemu, to prosil bym o dokladna instrukcje... jeden komputer ma dynamiczne ip (w tym momencie 83.215.x.x) a drugi wlasnie jeden z tych typow wewnetrznych 10.10.20.x ale tak sobie w sumie mysle, czy to wogole jest warte tego zachodu:|
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Remote_hosts
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Wrzesień 2005, 16:46 »

ok, a teraz gdzie jest BOINC, a gdzie BOINCMagister?
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Wrzesień 2005, 17:11 »

zalezy co to jest boincmagister :D chce sterowac boinciem ktory jest pod ip 10.10.20.x z boinca ktory ma ip 83.215.x.x jesli ci o to chodzilo...
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Remote_hosts
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Wrzesień 2005, 18:49 »

O to właśnie mi chodzi. No i widzisz... Ktoś musi powiedzieć bramce, która łączy sieć 10.10.20.x z całym internetem: "Ruch skierowany na port xx (gdzie xx to port, na którym boinc czeka na połączenia - niestety nie znam) wysyłaj do komputera, na którym jest boinc". Jeśli nie jest to sieć jakoś szczególnie silnie strzeżona lub masz dobre chody z jej adminem, to powinien Ci to załatwić.

BoincMagister to inaczej BoincManager. Po prostu czasami manager oznaczane jest listerami mgr ;)
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

franciszek

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudzień 2005, 09:35 »

Na poczatek witam wszystkich serdecznie, jedem tu nowy.
Musze przyznać że w końcu po wielu szukaniach trafiłem na chba jedyna polską strone tak profesjonalną w temacie boinc. A teraz do rzeczy ...

Nie wiem czy w odpowiednim temacie pisze - ale myślę że tu najodpowiedniej. Mam 2 problemy do rozwiązania:

1) jak zainstalować klienta aby był on ukryty? Mam w pracy około 15 komputerów i nie ma admina z prawdziwego zdarzenia, wiec jak zainstaluje wersje niewidoczną to spokojnie komputery będą mogły liczyć. Ale pytanie jak to zrobić ?

2) jak zrobić aby móc nimi zarządzać z jednego komputera, aby mieć jakiś panel gdzie mam podgląd jaki komputer jak liczy i czy wszystko jest ok ?
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudzień 2005, 09:53 »

@franciszek  - zainstaluj na kazdym kompie boinc'a jako usluge systemowa - wtedy nie widac nic co by wskazywalo na jego dzialanie zas do zarzadzania jest stworzony oddzielny program -  BoincView lub na jednym kompie boincmanager i tam chyba opcja "wybierz komputer" chociaz sam z tego nie korzystalem - kolega bartsob5 bodajrze tej metody uzywa wiec moze cos wiecej powiedziec;)

@bartsob5 - jak sie nie trzeba wlaczyc w boincu mozliwosc zdalnego zarzadzania boinciem a pozniej boincview ;) - ale najgorsze jest to iz nie za rabdzo wiem jak to ustawic - moze to cos pomoze wiem tylko ze domyslnie chyba na porcie 1043 smiga zdalny dosep do boinc'a - w klientach trux'a zas mozesz ustawic inny port (tam bodajrze jest ustawiony 1044) dla zdalnego laczenia sie z boinciem - co tez jest wspomniane na stronie trux'a
Zapisane

franciszek

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudzień 2005, 10:13 »

A jak zainstalować boinca jako usługe systemową ?
Może gdzieś ktoś to ładnie opisał, ja niestety znaleść nigdzie niczego nie moge .
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudzień 2005, 10:28 »

Cytat: "franciszek"
A jak zainstalować boinca jako usługe systemową ?
Może gdzieś ktoś to ładnie opisał, ja niestety znaleść nigdzie niczego nie moge .

sciagasz oficialnego boinc'a - uruchamiasz - pokazuje sie ekran powitalny - dajesz next, kolejne okno zatwierdzasz licencje i next, ustawiasz katalog gdzie ma byc zainstalowany boinc i next, i pojawi sie okno "Seryu type" - tu ystawiasz opcje "Service Instalation"i dalej juz pnormalnie next i end :) - po restarcie kompa powinien boinc ddzialac - w kazdej chwili do boinc;a mozesz sie dostac poprzez Boinc Managera, ktory sie instaluje zawsze  - jesli bedziesz chcial wymienic jadro boinc'a na p. optymizowana jednoske wtedy wpierw musisz wylaczyc usluge "ctrl+alt+del" - zakladka "procesy" - szukasz tutaj jednostki boinc'a i zamykasz proces (w tym wypadku jeszcze nie probowalem tego wiec nie wiem jak sie zahowa w danej chwili liczona jednostka - to chyba na tyle :)
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Remote_hosts
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudzień 2005, 12:22 »

Oczywiście jako usługę można cokolwiek zainstalować tylko na systemach "postentekowych" (WinNT, Win2000, WinXP, Win2003).
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Remote_hosts
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudzień 2005, 12:22 »

Przy zamykaniu klienta ważne jest, żeby najpierw zamknąc proces klienta, a potem liczącą aplikację (chociaż ja na przykład bezboleśnie podmieniłem klienta nie wyłączając przy tyym aplikacji). Jeżeli zrobi się odwrotnie, aplikacja projektu zaraportuje klientowi, że napotkała błąd i zakończy przeliczanie jednostki (trochę przykre w przypadku np CPDN).

Instalacja BOINC jako usługi (service) rzeczywiście jest przydatna i ładnie ukrywa klienta przed niezbyt wprawnymi użytkownikami. Dodatkowo klient liczy nawet kiedy na komputerze nikt nie jest zalogowany! Tyle tylko, że o ile pamiętam, aby wykonać taką instalację, trzeba znać hasło do konta Administrator
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

franciszek

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudzień 2005, 12:30 »

Dziekuję za pomoc w weekend bede testował.

A może jeszcze jedno pytanko :)
Mam wielu kientów którym świadcze rózne usługi i mógłbym im poinstalować boinca. Ale jeżeli maja neostrade to jestem wstanie mieć nad nimi kontrole ?
I czy jako proces systemowy bedzia aplikacja dziłać po XP home ?
Zapisane

gaciu

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 327
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudzień 2005, 12:36 »

Bedzie dzialac. Pewnie. Tylko powiadom swioch klientow o tej operacji. NIe powinni byc nieswiadomi. Gdyby wyszlo to na jaw mogloby zrobic zla reklame boinc-owi...
Zapisane

franciszek

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudzień 2005, 12:40 »

Nie którym nie da sie wytłumaczyć  :lol:
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
Remote_hosts
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Grudzień 2005, 13:15 »

Przez neostradę może być ciężko, bo IP są przydzielane dynamicznie przy każdym połączeniu.

Poza tym myślę, że lepiej ich namawiać, żeby świadomie zaczęli liczyć.

W ońcu mówi się, że najlepszy krwiodawca, to nie taki, który oddaje krew regularnie, ale taki, który przekonuje innych do oddawania.

(Nawiasem mówiąc, zachęcam do oddawania. Myślę, że warto ;) )
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Remote_hosts
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Grudzień 2005, 14:05 »

Na XP będzie doskonale działać jako usługa.

Z kontrolą takich komputerów będzie delikatny problem, bo Neostrada (o ile mi wiadomo) ma dynamiczne adresy IP.

Z instalacją BOINCów na kompach klientów byłbym ostrożny. Wszystkie projekty BOINC na swoich stronach ostrzegają, żeby liczyć tylko na komputerach swoich lub tych, na których MASZ PRAWO to robić. Nie instaluj bez wiedzy właścicieli, bo 1. może wywołać panikę (wystarczy rzut oka na menedżer zadań, żeby stwierdzić, że coś nie tak) 2. taki komputer zużywa więcej prądu, bo procesor jest non stop obciążony w 100% (przy komputerach włączonych 7/24 jest to, wbrew pozorom, spora różnica)
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

franciszek

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Grudzień 2005, 14:45 »

Co do neostrady, to wiem że IP dynamiczne ale pisaliscie coś o sposobach jak radzić sobie ze zmiennym IP. Tylko że średnio to rozumiem dlatego pytam.
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Grudzień 2005, 15:30 »

z mojego doswiadczenia (ja mam neostrade) kontrola nad boinciem w neo jest nie mozliwa, lub ustawienie tego jest tak pracochlonne, ze az nie oplacalne. jesli chodzi o opcje boinca 'wybierz komputer' dziala ona bez problemowo.
instrukcja dla boinc 4.xx
1. stwarzasz na kontrolowanym hoscie plik remote_hosts.cfg edytujesz w go w notatniku i wpisujesz linia po lini swoje adresy ip, z ktorych bedziesz kontrolowal i na wszelki wypadek
# port=1043
# port=1044
to na wszelki wypadek, jakby byly niestatndartowe ustawienie portow
2. na komputerze "MATCE" wybierasz w boicnu opcje wybierz komputer, wpisujesz u gory adres ip komputera kontrolowanego wcisnij ok, po kilku, kilkunastusekundach powinien sie ukazac obraz boinca z tego hosta.

istrukcja dla boinc 5.xx
1. stwarzasz na kontrolowanym hoscie plik remote_hosts.cfg w folderze gdzie zainstalowany jest boinc (domyslnie c:\program files\boinc\ )edytujesz w go w notatniku i wpisujesz linia po lini swoje adresy ip, z ktorych bedziesz kontrolowal i na wszelki wypadek
# port=1043
# port=1044
to na wszelki wypadek, jakby byly niestatndartowe ustawienie portow
2. w tym samym
folderze odszukujesz plik gui_rpc_auth.cfg edytujesz go w notatniku, kasujesz ciag znakow i wprowadzasz swoje wlasne haslo, zapisz zmiany.
3. na komputerze "MATCE" wybierasz w boicnu opcje wybierz komputer, wpisujesz u gory adres ip komputera kontrolowanego w dolny, wczesnie ustalone haslo, po kilku, kilkunastusekundach powinien sie ukazac obraz boinca z tego hosta.
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Grudzień 2005, 16:26 »

nie wiem czy zadziala takie cos ale moze dynamiczne DNS - zarejestrowac sie na stronie i przydzielic na kompa jakas domene - na kompie do ktorego chcemy sie dostac zalozyc program uaktualniajacy IP i podczepic kompa nie po adresie IP tylko za pomoca domeny (ktora defakto zawsze bedzie miala odpowiednie IP - chyba ze program uaktualniajacy zawiedzie - oczywiscie jesli taka mozliwosc istnieje bo tego nie wiem ;)
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Grudzień 2005, 17:09 »

ja porbowalem do remote_control.cfg wpisac wszystkie mozliwe adresy neostrady... a jest ich jakies 65 tysiecy o ile sie nie myle... w kazdym badz razie skonczylem na 83.31.163.255 ;) czy to zadziala? nbie probowalem:P
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
Remote_hosts
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Grudzień 2005, 20:51 »

Cytat: "Nietoperek"
nie wiem czy zadziala takie cos ale moze dynamiczne DNS - zarejestrowac sie na stronie i przydzielic na kompa jakas domene - na kompie do ktorego chcemy sie dostac zalozyc program uaktualniajacy IP i podczepic kompa nie po adresie IP tylko za pomoca domeny (ktora defakto zawsze bedzie miala odpowiednie IP - chyba ze program uaktualniajacy zawiedzie - oczywiscie jesli taka mozliwosc istnieje bo tego nie wiem ;)


Właśnie wynalazłeś noIP.com! :) Sam z tego korzystam, nie zdążyłem tylko napisać (aktywność na forum jest niebywała!)
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Grudzień 2005, 21:25 »

nie wiem czy wynalazlem ;) bo sam korzystam z DtDNS od dluzszego juz czasu tylko w innym celu - a tutaj podaje jako niesprawdzona mozliwosc podczepienia
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Grudzień 2005, 21:29 »

a to by zadzialalo na kompa ktory ma ip w sieci lokalnej? (patrz temat na pierwszej stronie)
Zapisane

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 810
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Remote_hosts
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Grudzień 2005, 22:21 »

Mogło by, ale musiałbyś zrobić routing portów na maszynę lokalną. (Zawodowcy powiedzą Ci jak to zrobić. Polecam pl.comp.sys.networkinglub jakoś tak ;-))
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
Remote_hosts
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Grudzień 2005, 22:38 »

no dobra, ale zanim powiedza mi jak, to niech ktos tutaj mi powie, co to wogole jest:P bo jest taka sprawa, ze przy tamtym kompie nigdy nie bylem wiec mam ograniczona zdolnosc dzialania... i jakby co, to tlumaczcie tak, jakbyscie gadali to dziewczynie z niezaawansowana wiedza o komputerach;)
Zapisane

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 810
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Remote_hosts
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Grudzień 2005, 22:51 »

W kolejności:

1. W serwisie np. no-ip.com przypisujesz domenę na adres serwera w sieci lokalnej, w której jest dany komputer...
2. Na tymże serwerku sieci lokalnej ustawiasz przekierowanie portów (jakich - to musisz sprawdzić w serwisie no-ip.com) dla programu aktualizującego ip do domeny oraz porty na których komunikuje się Boinc.
3. Na maszynie docelowej odpalasz specjalny programik działający w tle i wysyłający aktualny numer IP do serwera no-ip.com.

Ewentualnie aplikację aktualizującą numer IP możesz odpalić na serwerze, wtedy pomijasz przekierowanie jego portów na maszynę lokalną - prościej.

I powinno działać.

Ps. To wszystko to "dość prawdopodobna" teoria. No-ip.com używałem dawno temu, a pamięć rdzewieje. Niemniej tak powinno działać...
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka
Strony: [1]   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk