BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: jestem zielony - BOINC  (Przeczytany 9043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« dnia: 04 Kwiecień 2006, 20:42 »

Witam
niedawno zailstalowalem sobie BOINC. zapisalem sie do 2 projektow. Teraz pytanko do was. Czy wszyscy uzywasie tego standardowego BOINCA czy sa moze jakies inne programiki. Co powinienem jeszcze sobie zainstalowac zeby sie w to bardziej zaangazowac. Aha i jak mozna zmienic ten przydzial procentowy zasobow bo w tej chwili mam 90% Seti i 10 % Einstein ?
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwiecień 2006, 20:48 »

na stronie uzytkownikach w einstein/seti prefernces ustawiasz wartosc dla resource share na odpowiednia.

jest kilka programow do kontroli boinca nie tylko na jednym hoscie, ale na wszystkich hostach w sieci - boincview, kboinc czy jakos tak. generalnie sa to tylko dodatki i w pelni mozna sobie poradzic bez nich
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwiecień 2006, 22:48 »

Zapisane

PeeN

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 51
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwiecień 2006, 23:05 »

sorry za Offtop

już nie musimy dłużej liczyć w Seti ;) patrzcie na tytuł tego topica :P

PS to nic osobistego poprostu za mało snu :P
Zapisane
url=http://pl.boincstats.com/stats/boinc_user_graph.php?pr=bo&id=671018][/url]

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwiecień 2006, 02:34 »

Cytat: "PeeN"


już nie musimy dłużej liczyć w Seti ;) patrzcie na tytuł tego topica :P

PS to nic osobistego poprostu za mało snu :P


tak szczerze mowiac to nawet nie wiem o co ci chodzi bo jak napisalem jestem poczatkujacy wiec prosze sie ze mnie nie nasmiewac. moze jak sie troche oswoje to tez sie bede smial ale narazie musze troche sie poduczyc
Zapisane

Mchl

  • Administrator
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 760
    • Zobacz profil
    • http://mchl.republika.pl
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwiecień 2006, 07:11 »

Napisałeś "Jestem zielony", a projekt SETI@home zajmuje się poszukiwaniem sygnałów od cywilizacji pozaziemskich.
Widocznie PeeNowi z niewyspania roją się zielone ludziki ;)
Ale one wcale nie są zielone!!!  8)
Zapisane

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwiecień 2006, 13:32 »

jestem normalnym czlowieczkiem rasy ludzkiej wiec projekt SETI jest nadal aktualny :)

A tak zeby nie zchodzic za bardzo z tematu, czy ktos wie co mam zrobic zeby BOINC uruchamial mi sie w trayu? Bo po wlaczeniu kompa uruchamia mi sie w pasku??
Zapisane

miszol

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 169
    • Zobacz profil
    • http://www.civ.org.pl
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwiecień 2006, 16:29 »

Cytat: "lukmarq"
....

A tak zeby nie zchodzic za bardzo z tematu, czy ktos wie co mam zrobic zeby BOINC uruchamial mi sie w trayu? Bo po wlaczeniu kompa uruchamia mi sie w pasku??


odpal boinc z tray'a nastpenie zamkni okno, boinc z paska powinien zniknac
Zapisane

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwiecień 2006, 16:33 »

Cytat: "miszol"
odpal boinc z tray'a nastpenie zamkni okno, boinc z paska powinien zniknac


Widze ze wiesz o co chodzi i masz ten sam problem. Wlasnie o to chodzi ze to jest chyba jakas niedoróbka i czy mozna sie jakos tego pozbyc. W tej chwili musze robic tak jak pisales, ale szukam sposobu zeby za kazdym razem nie musial klikac w ikonke i zamykac okna
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Kwiecień 2006, 16:46 »

ja osobiscie nie wiem jak to zrobic w menadzeze boinc ale zawsze mozesz sprubowac to samo zrobic za pomoca BoincView - program glownie sluzy do nadzorowania wiekszej ilosci kompow z boinc'ami na pokladzie ale rownie dobrze sie sprawuje jako manager na pojedynczym komputerze :)
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Kwiecień 2006, 17:42 »

ja zauwazylem, ze wszystkie menadzrey boinc powyzej numeru 4,45 tak maja i trzeba sie przyzwyczaic, trzeba miec szczescie, zeby on tak nie wyskakiwal choc na pare sekund na wierzch...
Zapisane

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Kwiecień 2006, 17:45 »

zeby on jeszcze wyskakiwal tylko na pare sekund, ale u mnie on zostaje na tym pasku i nijak nie mozna sie go pozbyc, no chyba ze jak wyzej juz bylo napisane trzeba kliknac najpierw w ikonke w trayu i dopiero wtedy mozna zamknac okienko i pasek znika
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Kwiecień 2006, 18:00 »

napisalem "choc";)
zreszta jest to znany problem i byl onb praktycznie w sporej wiekszosci boincow, ktorych instalka wazykla wiecej niz 6MB... (do tego lubi sie tak jeszcze zawieszac, co nie?:D)
Zapisane

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Kwiecień 2006, 18:04 »

no zgadza sie lekko cie czasem zawiesza i przez jakis czas potrafi nie reagowac. Dla mnie jesli ktos naprawde zabiera sie za projekt w ktorym beda brać udzial dziesiatki tysiecy ludzi nie powinien miec takich problemow
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Kwiecień 2006, 18:09 »

ale pamietaj, ze to wina menadzera BOINC, ktory nie jest unowoczesniany przez prawdziwych, zatrudnionych do tego programistow, lecz w znacznej mierze jest to ulepszony kod zrodlowy przez pasjonatow, ktorzy poswiecaja na to swoj czas prywatny, no i coz... nie zawsze musi to wyjsc...

sa dwa rodzaje niezawodnych programow:
(a wlasciwie 3):

-taki, ktorego nikt nie wymyslil
-taki, ktorego nikt nie napisal
oraz:

begin
end.
Zapisane

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Kwiecień 2006, 18:17 »

a moze mi ktos podpowie jak zainstalowac Boinca w wersji Run as service
Mam problemy z zainstalowaniem najpierw chce jakas nazwe uzytkownika i haslo co tam wpisac ?
Zapisane

PeeN

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 51
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Kwiecień 2006, 19:21 »

musisz go zainstalować z poziomu administratora
jeśli się pyta o login(nazwe użytkownika ;)) i hasło tzn ze jesteś prawdopodobnie zalogowany jako użytkownik bez praw administracyjnych i chodzi o to żebys dostał chwilowy dostęp do uprawnień administratora(login i hasło powinny być takie jak u administratora)

PS ale bełkot sam tego nie rozumiem ale może ty to zrozumiesz ;)
Zapisane
url=http://pl.boincstats.com/stats/boinc_user_graph.php?pr=bo&id=671018][/url]

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Kwiecień 2006, 20:53 »

podczas instalacji masz 3 pola do wypelnienia - jedno jest wstepnie wypelnione formulka podobna do tej komp\user - gdzie komp to nazwa twojego komputera zas user to nazwa Twojego obecnie zalogowanego konta - jesli na swoim koncie masz zalozone haslo wtedy poprostu w pozostale 2 puste pola wpisz tylko to haslo - jesli takowego nie masz a nie chcesz zakladac hasla na wlasne konto wtedy zaloz oddzielne konto z haslem dla boinc'a i zmien pole user podlug przykladu nazwa swojego nowego konta i oczywiscie podaj odpowiednie haslo :) - konto jesli sie nie myle nie musi miec praw administratora - wystarczy nadanie odpowiednich prawa dla boinc'a podczas instalacji-- jesli wszystko poszlo pomyslnie boinc zostanie automatycznie odpalony w usludze -- nastepnie posiadajac 2 konta nie bedziesz chcial aby podczas ladowania systemu byl monit o logowanie odpowiedniego konta wtedy z paska START wybierz menu URUCHOM - tam wpisz komende control userpasswords2 - w okienku, ktore sie pojawi zaznacz myszka ktore konto ma sie ladowac automatycznie a nastepnie odznacz opcje Aby uzywac tego komputera... i wcisnij zastosuj - wyskoczy monit o podanie hasla - jesli takowego nie posiadasz na koncie wcisnij "ok" w przeciwnym wypadq podaj haslo i potwierdz - po restarcie kompa boinc powinien dzialac na usludze na oddzielnym koncie i winda powinna sie logowac bez pytania o haslo na innym koncie :)
Zapisane

PeeN

  • Bywalec forum
  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 51
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Kwiecień 2006, 01:27 »

a to taaaakie buty :P

o to mi chodziło że żeby zainstalowac coś co ma być usługą to trzeba miec na ten moment prawa admina a później to już jest przecież zaakceptowane przez admina więc się uruchami bez wymagania tych praw

nie wiem jak instaluje sie BOINC jako usługę(mam 98 więc to i tak nic nie daje o ile się da to zrobić ;))
Zapisane
url=http://pl.boincstats.com/stats/boinc_user_graph.php?pr=bo&id=671018][/url]

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Kwiecień 2006, 01:59 »

hmm troche za pozna pora na myslenie ale jutro sobie poczytam o co choodzi
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Kwiecień 2006, 08:45 »

Cytat: "Nietoperek"
konto jesli sie nie myle nie musi miec praw administratora - wystarczy nadanie odpowiednich prawa dla boinc'a podczas instalacji


Dokładnie tak - podczas instalacji BOINC pyta, czy może nadać danemu użytkownikowi uprawnienie "Run as a service", co jest niezbędne do uruchomienia usługi (m. in. dlatego do instalacji potrzebne są uprawnienia administratora). Dodatkowo trzeba również nadać pełne uprawnienia danemu userowi do katalogu BOINC (o czym Nietoperek również wspomniał ;) ).
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Kwiecień 2006, 13:50 »

to ja wam powiem jak ja to zrobilem:
-nie mialem hasla na swoim koncie administratora wiec je sobie wpisalem
-zainstalowalem BOINCA (podalem haslo admina)
-wylaczylem haslo Admina

I chodzi :) Z tym ze widac ikonke w trayu


A teraz drugie pytanie jak zainstalowac Boinca zeby go nie bylo widac ani na pasku ani w trayu, zeby poprostu bylu uruchamiany jako sam proces
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Kwiecień 2006, 15:58 »

jako usluge i wywalic z autostartu (lub podczas instalacji) ikonke boinc managera ;)
Zapisane

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Kwiecień 2006, 02:05 »

oki  z instalacja juz nie ma problemu. Nietoperek duzo pomogl twoj obszerny opis. Dzieki. Nawet wiem juz co nalezy usunac z rejestru aby programiku nie bylo widac w dodaj usun :)

Teraz troche inna sprawa:
Zainstalowalem Boinca na komputerze brata w pokoju obok. I teraz pytanko jak mozna sie polaczyc z tamtym Boincem. Jesli kto wie jak pomoc najlepiej jak ktos zna Boinc View i powiedzial mi jak skonfigurowac programik zeby kontrolowac tamtego klienta
Zapisane

miszol

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 169
    • Zobacz profil
    • http://www.civ.org.pl
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Kwiecień 2006, 14:19 »

skorzystaj z programu VNC - bedziesz mogl "wejsc" na odpowiedni komputer  i dzieki temu bedziesz mogl tez konfigurowac boinc'a
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Kwiecień 2006, 14:53 »

ale po rozmowie z lukmarqiem wyszlo cos ciekawego... otoz nie moze sie on podlaczyc do innego kompa w sieci lokalnej nawet poleceniem "wybierz komputer" wiec albo on zle wpisuje, albo cos jest w ogole nie tak, co jest dla mnei nie do ogarniecia...
Zapisane

miszol

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 169
    • Zobacz profil
    • http://www.civ.org.pl
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Kwiecień 2006, 15:02 »

odpal wiersz polecen (strat-> uruchom - wpisz cmd) i wpisz ipconfig (zrob to na obu kompach) i zaobacz czy maska podsieci jest taka sama
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Kwiecień 2006, 15:16 »

ale maska podsieci jest zwykle standartowa - 255.255.255.0 no chyba ze cos tam bylo mieszane u niego...
Zapisane

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Kwiecień 2006, 15:24 »

a wiec wyglada to tak:
na moim kompie


a tak na kompie brata:


ja az tak mocno na tym sie nie znam wiec rzuccie okiem i powiedzcie czy wszystko jest ok
Zapisane

miszol

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 169
    • Zobacz profil
    • http://www.civ.org.pl
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Kwiecień 2006, 15:54 »

wejdz na swojego kompa, odpal ponownie cmd i wpisz: ping 192.168.0.2 i powiedz/pokaz co sie pojawia
Zapisane

bartsob5

  • Global Moderator
  • Starszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 194
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Kwiecień 2006, 16:36 »

wyglada na to, ze nie ma ustawionej bramy domsylnej..
Zapisane

miszol

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 169
    • Zobacz profil
    • http://www.civ.org.pl
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Kwiecień 2006, 18:18 »

brama nie jest potrzebna do sieci lokalnej (tylko do netu)... chyba :roll:

brama na kompie brata jest ustawiona na kompa ktory laczy sie z netem i to wydaje mi sie ok
Zapisane

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Kwiecień 2006, 18:29 »

Cytat: "miszol"
brama nie jest potrzebna do sieci lokalnej (tylko do netu)... chyba

tak - tylko do netu ;)

zas do zdalnej administracji boinc'a potrzeba w pliku remote_host na kliencie wpisu # -allow_remote_gui_rpc oraz podac nalezy IP z jakiego bedzie sie kontrolowac danego klienta - nie wiem jak sie to ma do zwyklego klienta - w kliencie trux'a mozna dla sieci lokalnej podac 192.168.0.0/255.255.255.0 lub jakikolwiek inny zakres nieroutowalnych IP  i maske :) - to powinno pomoc

przykladowy plik remote_hosts.cfg dla sieci lokalnej z klientem trux'a
# -allow_remote_gui_rpc
192.168.0.0/255.255.255.0
Zapisane

lukmarq

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Kwiecień 2006, 18:40 »

nom i teraz wszystko gra :) duze slowa uznania. Kolejny problem rozwiazany  :lol:
Niedlugo czas na nastepny problem :) Nietoperek juz pewnie bedzie wiedzial o co chodzi. Jeszcze raz dzieki
Zapisane

matti_tm

  • Global Moderator
  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
    • http://www.bialystok.koinoniagb.pl/
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Kwiecień 2006, 20:12 »

:)

Poradnik Młodego Administratora Sieci
Zapisane
Bo góry mogą ustąpić
i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
i nie zachwieje się moje przymierze pokoju,
mówi Pan, który ma litość nad tobą. (Iz 54,10)

Sprawdź:
www.koinoniagb.pl/
www.bialystok.koinoniagb.pl

Nietoperek

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 526
    • Zobacz profil
jestem zielony - BOINC
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Kwiecień 2006, 20:15 »

Cytat: "lukmarq"
Nietoperek juz pewnie bedzie wiedzial o co chodzi. Jeszcze raz dzieki

juz sie boje na sama mysl :D
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk