BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7   Do dołu

Autor Wątek: Problemy z czujnikami i sposoby ich rozwiązania...  (Przeczytany 52710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #160 dnia: 10 Grudzień 2011, 21:22 »

Sprawdź co się stanie jak ten kabelek owinięty na tubie podłączysz do (-) na gnieździe zamiast do kaloryfera. Bo w sprawnej tubie tak właśnie jest, że kapturek od strony przeciwnej niż (+) jest podłączony do jej obudowy...
Jeżeli będzie działać, to można spróbować poprawić lut na kapturku (-) lub odlutować i sprawdzić czy drucik idący od niego do obudowy tuby się nie oderwał...
Zapisane

tito

  • Newsmani
  • BOINC Fanatyk
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 585
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #161 dnia: 11 Grudzień 2011, 09:14 »

Sprawdź co się stanie jak ten kabelek owinięty na tubie podłączysz do (-) na gnieździe zamiast do kaloryfera. Bo w sprawnej tubie tak właśnie jest, że kapturek od strony przeciwnej niż (+) jest podłączony do jej obudowy...
Jeżeli będzie działać, to można spróbować poprawić lut na kapturku (-) lub odlutować i sprawdzić czy drucik idący od niego do obudowy tuby się nie oderwał...
Po podłączeniu jak mówisz, dalej działa. Pewnie ten nieszczęsny kabelek w środku się odlutował pod wpływem temp. przy lutowaniu. Nie będę rozbierał, nie chce mi się. Podłączam dodatkowy, zewnętrzny kabelek i tak zostawiam.
Dzięki za pomoc.
Zapisane

miszol

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 169
    • Zobacz profil
    • http://www.civ.org.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #162 dnia: 15 Grudzień 2011, 12:13 »

Co i jak jest podłączone do kaloryfera ???
Oprócz standardowego połączenia +z+ i -z- mam na zewnątrz tuby kabelek (dołączony tj obwinięty na środku tuby) dalej połączony z kaloryferem. Bez tego ani rusz.
Rozszczelniona rura nie ma prawa zadziałać, natomiast w środku drut mógł się odczepić od kapturka. Lutowanie tych rur to bardzo zły pomysł.

Czyli tuba nie jest rozszczelniona, bo działa. Co do kabelka w środku to nie wiem, możliwe, tylko dlaczego są odczyty i to w granicach tych co powinny być?
Umieśćcie gdzieś ostrzeżenia, aby nie lutować - może faktycznie to przez to.
Póki działa, to OK. A jaki jest koszt samej tuby? Może przy następnej zbiórce zamówię?
Było wspominane żeby nie lutować, ale faktycznie wyraźnie ostrzeżenie by się przydało
Zapisane

gaballus

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 219
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #163 dnia: 15 Styczeń 2012, 19:57 »

Piszę tutaj ponieważ wątek http://www.boincatpoland.org/smf/radioactivehome/uruchomienie-czujnika-w-systemie-linux/ jest zamknięty, ale prosiłbym o uaktualnienie wpisu w tym wątku.
Jakiś czas temu wprowadzono zmiany w linuksowym podsystemie udev, wskutek czego zmieniła się trochę składnia reguł udeva. SYSFS jest przestarzałe i nie działa już w Debianie testing ani unstable, w stable działa ale też wyrzuca ostrzeżenie o "deprecated", nie wiem jak jest w Ubuntu ale zapewne też za chwilę przestanie działać.
W miejsce SYSFS należy wpisać ATTR.
Poniżej uaktualniona zawartość pliku 53-radioactive.rules
#RAD@Home
ATTR{idVendor}=="16c0", MODE="666", GROUP="plugdev"
Linijka LABEL="radioactive_rules_end" ze starego pliku jest zbędna, aczkolwiek nieszkodliwa :)
Przy okazji plikiem można opędzić kilka innych urządzeń i tak np powyższa linijka załatwia nam wszystkie urządzenia o vendorze 16c0, ja np oprócz RAD@H mam też programator do Atmeli USBasp o tym vendorze.
Mam tez dopisany w pliku programator do PICów PICkit3. W takim przypadku warto zmienić nazwę pliku z 53-radioactive.rules na jakąś bardziej uniwersalną pamiętając o zachowaniu reguł dla nazwy czyli liczby i rozszerzenia rules. U mnie plik ten ma nazwę 53-electronic-tools.rules i wygląda tak:
#RAD@Home, USBasp, etc.
ATTR{idVendor}=="16c0", MODE="666", GROUP="plugdev"
#PICkit3
ATTR{idVendor}=="04d8", MODE="666", GROUP="plugdev"
Nie ma też potrzeby restartowania komputera, wystarczy wydać polecenie z prawami administratora:
/etc/init.d/udev restart
czyli w Debianie jak powyżej z konta roota a w Ubuntu:
sudo /etc/init.d/udev restart

Możemy też sprawdzić czy nasze poczynania przyniosły zamierzony efekt:
udevadm test /sys/bus/usb/devices/
jeśli w wynikach znajdziemy linijkę:
parse_file: reading '/etc/udev/rules.d/53-electronic-tools.rules' as rules file
i nie będzie tu żadnych errorów to operacja się powiodła. :boing:
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #164 dnia: 15 Styczeń 2012, 23:06 »

Kawał solidnej wiedzy  :parrrty:
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #165 dnia: 15 Styczeń 2012, 23:13 »

Dodałem do wątku o uruchamianiu czujnika na lin...
Zapisane

Tomasz R. Gwiazda

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 971
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #166 dnia: 28 Styczeń 2012, 22:32 »

mam problema... jak sie okazuje od tygodnia :P

moje wszystkie taski tak wygladaja... zwiecha czujnika?
restart kompa wystarczy?

210488 191201 634 28 Jan 2012 | 10:10:39 UTC 28 Jan 2012 | 16:10:56 UTC Completed and validated 21,606.19 0.08 0.00 Radioactivity Monitor v1.54
210144 190857 634 28 Jan 2012 | 4:10:24 UTC 28 Jan 2012 | 10:10:39 UTC Completed and validated 21,606.17 0.16 0.00 Radioactivity Monitor v1.54
209799 190512 634 27 Jan 2012 | 22:10:00 UTC 28 Jan 2012 | 4:10:24 UTC Completed and validated 21,606.55 0.12 0.00 Radioactivity Monitor v1.54
209455 190168 634 27 Jan 2012 | 16:09:35 UTC 27 Jan 2012 | 22:10:00 UTC Completed and validated 21,606.44 0.11 0.00 Radioactivity Monitor v1.54
209075 189788 634 27 Jan 2012 | 9:58:53 UTC 27 Jan 2012 | 16:09:35 UTC Completed and validated 21,606.36 0.11 0.00 Radioactivity Monitor v1.54
208702 189415 634 27 Jan 2012 | 3:58:28 UTC 27 Jan 2012 | 9:58:53 UTC Completed and validated 21,606.62 0.11 0.00 Radioactivity Monitor v1.54
208340 189053 634 26 Jan 2012 | 21:45:15 UTC 27 Jan 2012 | 3:58:28 UTC Completed and validated 21,606.24 0.09 0.00 Radioactivity Monitor v1.54
207963 188676 634 26 Jan 2012 | 15:31:25 UTC 26 Jan 2012 | 21:45:15 UTC Completed and validated 21,605.67 0.09 0.00 Radioactivity Monitor v1.54

Svistak

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 660
  • "Dziecko" Prypeci
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #167 dnia: 28 Styczeń 2012, 22:34 »

coś podobnego u mnie też wyskoczyło na jednej z dwóch czujek - zwykły restart kompa pomógł...
Zapisane

Niewiele jest na świecie miejsc ciszy i spokoju

www.pripyat.com

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #168 dnia: 28 Styczeń 2012, 22:47 »

Z reguły wystarczy samo wypięcie i ponowne wpięcie USB...
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #169 dnia: 28 Styczeń 2012, 22:52 »

mam problema... jak sie okazuje od tygodnia :P

Masz czujnik zamknięty w obudowie ? To kluczowa sprawa dla długoterminowej stabilności, czasami delikatne dotknięcie w okolicach (+) rury powoduje zwis procka, pół biedy jeśli sam się zresetuje, gorzej jeśli przestanie działać USB albo zostanie w zawieszonym stanie. Wtedy jest efekt j/w.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Tomasz R. Gwiazda

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 971
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #170 dnia: 28 Styczeń 2012, 23:09 »

nie ma to jak zdalnie robic... i zamiast restart zrobic wylacz....urwa. czeka mnie jutro przejezdzka :>

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #171 dnia: 28 Styczeń 2012, 23:37 »

u mnie też to miało miejsce. Cała czujka w szczelnej obudowie. Nie mam prawa dotknąć + ani -. MOze trzeba by zrobić jakiś wykrywacz zwisów??
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #172 dnia: 29 Styczeń 2012, 00:07 »

I jak wykryje zwis to co dalej ? W większości przypadków trzeba wyjąć wtyczkę urządzenia z USB, reset kompa nie gwarantuje sukcesu.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #173 dnia: 29 Styczeń 2012, 00:13 »

a nie da się zrobić unmount/mount urzadzenia USB?
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #174 dnia: 29 Styczeń 2012, 00:28 »

Da sie, ale jeśli wisi proc na czujniku pomaga to jak zmarłemu kadzidło.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #175 dnia: 29 Styczeń 2012, 01:19 »

Chyba że dogrzebiemy się jak wyłączyć zasilanie na porcie na chwilę...
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #176 dnia: 29 Styczeń 2012, 10:48 »

ACPI?
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #177 dnia: 29 Styczeń 2012, 12:00 »

A ja wątpię żeby w ogóle była taka możliwość i swoją teorię opieram na kilku faktach:

1. Istnienie dedykowanych reseterów USB - osobne urządzenie odcinające zasilanie od innego urządzenia.
2. Na niektórych płytach (zwłaszcza starszych) USB podpięte jest prosto do zasilacza, czasami przez zwykły bezpiecznik topikowy, co oznacza że standard USB wyłączania w ogóle nie przewidywał.
3. Niektóre urządzenia od których wymagana jest niezawodność mają wbudowaną detekcję zwisu i samodzielny reset.
4. Porty USB w obrębie gniazda bywają zasilane parami (tzn zasilanie na całe gniazdo).
5. Przestawienie USB w tryb standby wyłącza port (host) ale nie wyłącza zasilania.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #178 dnia: 29 Styczeń 2012, 12:21 »

Zresztą procek się nie przywiesza tylko połączenie USB...
Na LCD dalej się wartości zmieniają a buzzer pipczy (o ile jest włączony). Trzeba dojść dlaczego tak się dzieje/
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #179 dnia: 29 Styczeń 2012, 12:32 »

może reset zrobić po stronie urządzenia??
Zapisane

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #180 dnia: 29 Styczeń 2012, 12:35 »

Teoretycznie można by było chyba tak zrobić, że urządzenie przy określonych warunkach samo odcina się od zasilania na moment.
Kwestią jest tylko czy chcemy rozwijać model czujki oparty na tym procku?
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #181 dnia: 29 Styczeń 2012, 12:40 »

Teoretycznie można wszystko... najdziwniejsze jest to, że urządzenie nie znika z Menadżera urządzeń, ale aplikacja nie jest w stanie się z nim połączyć.
I (przynajmniej teoretycznie) to nie jest wina procka bo w nim jest włączony WatchDog i powinien się sam resetować jak się zawiesi. Co innego połączenie...
Może vUSB ma opcję sprawdzania czy połączenie wisi i da się od strony procesora wykryć brak połączenia i programowo zrobić reset?
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #182 dnia: 29 Styczeń 2012, 12:50 »

Wydaje mi się, że pierwszy przypadek to właśnie efekt zadziałania watchdoga, bo dzieje się tak czasami kiedy widać, że procek się zresetował (wyskakuje ponownie 'napis powitalny'). Niestety z jakiegoś powodu resetuje się wszystko oprócz obsługi USB. Może podczas resetu/inicjalizacji należy zmienić na moment stan na linii która powoduje wykrycie urządzenia ?
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #183 dnia: 07 Luty 2012, 20:12 »

Dzis zwis czujnika. Od rana pokazywal stale 0,12 bez najmniejszego drgniecia.
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #184 dnia: 18 Luty 2012, 22:22 »

Mojej czujki nie widać na mapie :( zmieniłem jej lokalizację i od tego czasu dupa.... zdążyłem już odesłać sporo próbek i nadal lipa....
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #185 dnia: 22 Luty 2012, 16:26 »

ogólniejakieś zonki z czujnikiem są. Ostatnio np pomimo update projektu i zaciągania nowych próbek cały czas piszczał mi buzzer. Na stronie projektu wielokrotnie resetowałem to ustawienie. I takmał to w d. Dopiero reset czujki i projektu pomógł. Nadal mojego czujnika na mapie niet :(
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #186 dnia: 23 Luty 2012, 00:33 »

Jesteś pewien, że go nie ma ? Ja tam widzę w tabeli po prawej i kropkę też.
Czasami zbyt chyżo nie zabierałeś się do lukania na mapę ? Nie działa to w czasie rzeczywistym, zależnie od farta te 5-15 minut wypadałoby poczekać.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #187 dnia: 23 Luty 2012, 08:36 »

teraz juz jest. Jak pisałem tego posta to nie było. przez kilka dni liczył próbki i nie było go na mapie. Dodawałem sensor ilkarotnie. Dopiero po pełnym resecie projektu i czujki przestał mi w końcu buzzer piszczeć i pojawił sie czujnik na mapie. Ja tylko sygnalizuje problem. Może takich osób jak ja jest więcej?
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #188 dnia: 23 Luty 2012, 09:12 »

Nie ma czegoś takiego jak "przez kilka dni liczył, i nie było go na mapie". Po prostu sensor nie działał. Spójrz na zadania swojego hosta, same zera bo nie było połączenia.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #189 dnia: 23 Luty 2012, 09:15 »

o tym mówię..... sensor był podłączony pod USB i mi piszczał. wskazywał wyniki itp, ale nie działał razem z projektem. Czy mu się zawiesiło cos czy jak.
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #190 dnia: 28 Luty 2012, 09:46 »

znów zniknąłem z mapy
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #191 dnia: 28 Luty 2012, 12:34 »

Dobra...
1. Sprawdź ustawienia usb - oszczędzanie energii i wyłącz...
2. Zmień port...
3. Zmień komputer...
4. Jak problem nie zniknie - prześlij czujkę do mnie, postaram się coś zrobić :attack:
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #192 dnia: 28 Luty 2012, 13:29 »

komp juz został zmieniony. Z q6600 na i5. oszczędzanie energii na wszelkich urządzeniach zostało wyłącozne  %) zmiana portu USB 9chya załatwiłem to zmianą komputera.

System operacyjny to Win7. Mam podejrzenia co do kolizji z moją kartą sieciową wi-fi po USB. za niedługo postaram się potestować połączenie Cable only. jak i po tym będzie mieć problema to wyślę tobie.

Nie wiem czy to ma zanczenie ale czujka cichutko buczy niskim dźwiękiem.
Zapisane

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 786
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #193 dnia: 28 Luty 2012, 13:33 »

We właściwościach karty posprawdzaj ID (VID, PID) urządzeń, może jest konflikt?
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #194 dnia: 28 Luty 2012, 13:40 »

sprawdze dziś wieczorem. Ewentualnie moge dać któremus z was dostęp do mojego kompa jakimś TV albo innym czymś...
Zapisane

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 786
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #195 dnia: 28 Luty 2012, 15:38 »

sprawdze dziś wieczorem. Ewentualnie moge dać któremus z was dostęp do mojego kompa jakimś TV albo innym czymś...
Podeślij mi wieczorem wezwanie do TV, zobaczę...
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #196 dnia: 28 Luty 2012, 20:44 »

karta sieciowa hub 4 port 5 vid USB\VID_0CF3&PID_0002&REV_0001 - wifi dongle
mysz zgodna z HID HID\VID_046D&PID_C52F&REV_2200&MI_00 - mycha
Urządzenie sterujące użytkownika zgodne z HID HID\VID_046D&PID_C52F&REV_2200&MI_01&Col01 - tu jest czujka radioaktywnego
Urządzenie zgodne z HID HID\VID_046D&PID_C52F&REV_2200&MI_01&Col02
Urządzenie zgodne z HID HID\VID_046D&PID_C52F&REV_2200&MI_01&Col03
Kontroler gier zgodny z HID HID\VID_07C0&PID_1113&REV_1038&MI_00 - tu jest czujnik QCN
Urządzenie zgodne z HID HID\VID_07C0&PID_1113&REV_1038&MI_01
Urządzenie zgodne z HID HID\VID_0665&PID_5161&REV_0002
Urządzenie zgodne z HID HID\VID_16C0&PID_05DF&REV_0201

Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #197 dnia: 28 Luty 2012, 21:18 »

Urządzenie zgodne z HID HID\VID_16C0&PID_05DF&REV_0201

TO! Jest czujnik od Rad@H...
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #198 dnia: 28 Luty 2012, 21:27 »

ok. na razie znów zresetowałem czujkę i przepiąłem ją na inny port. Zobaczymy czy to pomoże.
Zapisane

emik

  • Newsmani
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 395
    • Zobacz profil
Problemy z czujnikiem Rad@H (II) i sposoby ich rozwiązania
« Odpowiedź #199 dnia: 10 Marzec 2012, 13:30 »

znalazłem już dwie osoby liczące w zespole:
http://radioactiveathome.org/boinc/show_user.php?userid=3040
http://radioactiveathome.org/boinc/show_user.php?userid=2519

które pobieraja próbki, ale nie dostają punktów - wysłałem im PW aby sie skontaktowały na forum
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk