BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Strony: 1 2 3 [4]   Do dołu

Autor Wątek: Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!  (Przeczytany 26204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Listopad 2011, 23:19 »

Otrzymałem do testów:
http://www.unisystem.pl/produkt/wo1602h-tfh-at_,k956Cena próbki to 3,50$, więc przy większym zamówieniu może być ciekawsza cena. Może to ciekawa alternatywa do wyświetlaczy dotychczasowo wykorzystywanego. Zaletą jest też interfejs I2C, przez co oszczędzamy linie GPIO uP. Wyświetlacz jest też dość zgrabny i w małej obudowie łatwiej byłoby go udeptać.
A oto próby działania:
http://kenet.corebyte.com.pl/~rysiek/IMAG0148.jpg
Zapisane

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 786
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Listopad 2011, 23:24 »

Ciekawy wyświetlacz i dość dobrze soft opisany, warto pokombinować.
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #122 dnia: 23 Listopad 2011, 23:27 »

Gdyby ktoś chciał jakieś próbki to w przyszłym tygodniu będę znów coś od nich zamawiał. Są też wersje mniejsze i większe.
Zapisane

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 786
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #123 dnia: 23 Listopad 2011, 23:29 »

Gdyby ktoś chciał jakieś próbki to w przyszłym tygodniu będę znów coś od nich zamawiał. Są też wersje mniejsze i większe.
Proponuję popchnąć do Szoplera na próby zgrania z czujnikiem oraz do Kotfryc'a w tym samym celu.
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #124 dnia: 24 Listopad 2011, 00:23 »

Mi się tam wyświetlacze znakowe przejadły...
Pora na coś na czym można więcej informacji wyświetlić np. lcd od nokii 3310 ;)
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #125 dnia: 24 Listopad 2011, 00:27 »

http://allegro.pl/195-hq-oryg-wyswietlacz-lcd-nokia-3310-3330-i1896566326.html
Zapisane

Tomasz R. Gwiazda

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 971
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #126 dnia: 24 Listopad 2011, 00:28 »

na 24.12 zeby byla choinka i merry christmas
a buzzer gral melodie "we wish you a merry christmas" :D

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #127 dnia: 24 Listopad 2011, 00:31 »

to by chyba oznaczało dosyć wysokie promieniowanie :D
Zapisane

gregre

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 675
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Sierpień 2012, 21:42 »

ktoś coś głośno myśli na temat rozbudowanych czujek?
podświetlanie/buzzer na qswitch'ach i inne bajery?
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #129 dnia: 10 Sierpień 2012, 22:05 »

Ja myślę, a raczej powoli robię... czujkę z 4 tubami, GPS'em (do synchronizacji czasu) i zapisem na kartę pamięci do zostawienia na jakiś czas (między dwiema kolejnymi wyprawami) w Prypeci.
Ale to twór jednostkowy nawet specjalnie nie optymalizowany pod względem rozmiarów. Wolę się skupić na oprogramowaniu, a włożyć to trzeba i tak w jakąś hermetyczną obudowę.
Zastanawiam się jeszcze nad geometrią mocowania tub, ewe. wariantem gdzie 2 tuby są "gołe" (tylko w rurce PVC) a dwie dodatkowo w ekranie z folii ołowianej.
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #130 dnia: 11 Sierpień 2012, 08:24 »

a po co 4 tuby??
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #131 dnia: 11 Sierpień 2012, 09:33 »

Zwiększa się w ten sposób dokładność pomiaru.
Zapisane

predatoraf

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 335
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Sierpień 2012, 14:40 »

Pytanie czy jest sens stosowania 4 tub, we wszystkich licznikach dostępnych na rynku stosuje się 2. Nie wiem jak te 4szt. wpłyną na pobór mocy  :)
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Sierpień 2012, 16:03 »

Dokładność - tak.
Niezawodność - też. Każda tuba ma swój licznik i wartości są zapisywane niezależnie, więc jak któraś zwariuje albo wysiądzie to tylko dokładność trochę spadnie.
Dodatkowo tuby w osłonie nie zmierzą nam Beta więc też jakieś info jest...
Zapisane

metalic

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #134 dnia: 11 Sierpień 2012, 16:41 »

Nawet grubszy plastik, 1-2mm potrafi przyćmić Beta...

Pomysł z licznikiem w Prypeci ciekawy, jednak jak duże akumulatory trzeba by tam założyć, zapewne jakieś żelowe  ;)
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Sierpień 2012, 16:59 »

Kilka ogniw Li-Ion w rozmiarze 18650 jak w laptopie. Przetwornica sterowana z procesora (obciążona tylko dzielnikiem napięcia na sprzężeniu zwrotnym o wartości 10M/47k) pobiera około 6mA z 5V. Najwięcej to tam będzie pobierała karta pamięci przy zapisie i GPS (raz na dobę) jak będzie synchronizacja zegara.
Zapisane

metalic

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Sierpień 2012, 20:25 »

GPS do zegara? a nie wystarczyłby DCF? ;)
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Sierpień 2012, 20:29 »

O widzisz... nawet nie pomyślałem (pewnie przez to że w sklepie do którego zwykle zaglądam po moduły do komunikacji radiowej nie ma takich do odbioru DCF), a zasięg powinien być niezły.
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #138 dnia: 11 Sierpień 2012, 20:31 »

Pytanie co tańsze i szybsze do wykonania :)
Zapisane

metalic

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #139 dnia: 11 Sierpień 2012, 20:32 »

Widzisz, wystarczy mnie spytać ;) DCF powinieneś nawet w pomieszczeniu łapać, bez klejenia się do okna...GPS byłby potrzebny tylko do otagowania miejsca działania czujki... ;)

Ogniwa li-on to dobry pomysł, maja nie duże samorozładowanie...zadbać o odpowiednią pojemność, ew dodać mały panelik słoneczny coby w dzień wspomogło aku.

Wydaje mi się że DCF tańszy....i nie wymaga bycia pod gołym niebem.

Kilka ogniw Li-Ion w rozmiarze 18650 jak w laptopie.

Może masz dostęp do tańszych?  ;) Planuje zakupić kilka...ale sprawdzonych...
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2012, 20:57 wysłana przez metalic »
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #140 dnia: 11 Sierpień 2012, 20:59 »

Tylko gotowy moduł GPS kosztuje w granicach 50 złotych i ma tą przewagę, że można wykorzystać czujkę w terenie. Cztery tuby obok siebie zamocować na ramieniu jak w wykrywaczach metalu i można sondować grunt na hałdzie na przykład i dane potem wrzucić na mapkę w Google Earth... gotowych modułów DCF jakoś specjalnie nie widać...

Accu:
http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&search=18650&cleanParameters=1#search=18650&s_field=accuracy&s_order=DESC&id_category=100076&page=1
Zapisane

metalic

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #141 dnia: 11 Sierpień 2012, 21:10 »

Moduł DCF można wyciągnąć z jakiegoś zegara - chińczyka.
Działający ciągle GPS ile pobiera prądu?
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #142 dnia: 11 Sierpień 2012, 21:24 »

Nie wiem, ale nasz nie będzie działał ciągle. Włączy się 1x na dobę albo i rzadziej na minutę do synchronizacji i procesor wyłączy mu zasilanie całkowicie.
Na pokładzie będzie RTC który ciągnie bardzo mało prądu. Wyświetlacza żadnego nie będzie. Karta pamięci też będzie dostawała zasilanie tylko w momencie zapisu danych choć prąd w trybie gotowości nie przekracza 50µA.
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #143 dnia: 11 Sierpień 2012, 21:25 »

Modyły GPS nowoczesne mogą zejść poniżej 15mW już takie widziałem, inna sprawa, że nam wystarczy co jakiś czas go włączać.
Zapisane

metalic

  • Bywalec forum
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #144 dnia: 11 Sierpień 2012, 21:34 »

Pozostaje obliczyć ilość ładunku jaki zużyje takie urządzenie dziennie i dać zapas...

Planujecie gdzie to podstawić..w jakimś budynku?
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #145 dnia: 11 Sierpień 2012, 21:45 »

Jeszcze nie wiadomo czy na budynku, czy w budynku przy oknie, czy gdzieś indziej.
W sumie im wyżej tym prawdopodobieństwo zwinięcia sprzętu przez złomiarzy spada ;), ale musimy zdecydować czy mierzymy poziom promieniowania tła na 16 piętrze z widokiem na EA czy raczej gdzieś niżej.
Zapisane

Svistak

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 660
  • "Dziecko" Prypeci
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #146 dnia: 11 Sierpień 2012, 22:00 »

mówiąc krótko - wieżowce w Prypeci odpadają - są naturalnym miejscem spoczynku nocnego złomiarzy - dodatkowo 16-tki w centrum Prypeci posiadają czujniki ruchu na dachu założone przez ochronę ukraińską... pozostają tylko wtedy obydwie 16-tki w północno-zachodnim krańcu Prypeci, czyli znane "Fujiyamy" - ale tam to tylko opcja załóż dziś zabierz jutro... bo tam wszyscy chodzą... wg mnie odpuszczając sobie widoki na EA Czarnobyl - pozostaje północno-wschodni zakątek Prypeci - bardzo rzadko odwiedzany, jedno z najbardziej skażonych miejsc w mieście - i dobre stanowisko pomiarowe gdzie rzadko ktokolwiek zagląda - Szkoła Podstawowa nr 5 - wszyscy dochodzą do stadionu i zawracają, a i dla złomiarzy to już teren nieciekawy, bo ogołocony... tu namiary na szkołę na mapie...
Zapisane

Niewiele jest na świecie miejsc ciszy i spokoju

www.pripyat.com

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #147 dnia: 11 Sierpień 2012, 22:05 »

Liczyłem na Ciebie Svistak i się nie zawiodłem ;)
Wiesz może jak tam stadion i budynki 7 i 9 na tej mapce (bliżej Skażonego Pola)?
Zapisane

Svistak

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 660
  • "Dziecko" Prypeci
    • Zobacz profil
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #148 dnia: 11 Sierpień 2012, 22:37 »

Nie znam kompletnie budynków i bloków w tamtej stronie, za to stadion jest w rozsypce - same trybuny i zarośnięta bieżnia i sama murawa... stąd tylko tam sie przychodzi, pooglądać, bez żadnej penetracji... zaś odnośnie zakazów w Prypeci - do budynków, czyli też i na dachy wchodzimy totalnie na własną odpowiedzialność... podpisuje się bowiem dla strony ukraińskiej i polskiej oświadczenie, że do żadnego budynków wchodzić nie będę - i wszystko już wiadomo :)
Zapisane

Niewiele jest na świecie miejsc ciszy i spokoju

www.pripyat.com

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #149 dnia: 11 Sierpień 2012, 22:55 »

OK. W razie co to czujka i tak powstanie bo GPS umożliwia mapowanie terenu i przyda się także później do innych ciekawych wypraw.
Nawet jak nie zostawicie nigdzie bo stwierdzicie, że za duże ryzyko to będzie można włączyć tryb 2, włożyć na dno plecaka i zarejestruje to i owo ;).
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4]   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk