BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu

Autor Wątek: Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!  (Przeczytany 26206 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Październik 2011, 11:56 »

Ok przyszła mi jeszcze jedna modyfikacja do głowy... która nie wiąże się z żadnymi kosztami. W zasilaniu pomiędzy przetwornicą a procem dać jakąś zworkę+dać jakieś prymitywne nawet wyprowadzenia (punkty lutownicze dadzą radę). To w znaczący sposób ułatwiłoby podłączenie zewnętrznego zasilania - prc. potrzebuje w miarę stabilnego zasilania, przetwornica może pracować przy szerszym zakresie.
Czyli na porca by trzeba było dać jakiś stabilizator, przetwornica tego nie potrzebuje - mniejsze straty... chyba że się mylę.
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Październik 2011, 12:45 »

http://allegro.pl/zasilacz-awaryjny-ups-400-va-240w-super-maly-i1835131265.html
moze brąc taki do plecka i podłączyć pod to netbooka?

http://allegro.pl/zasilacz-ups-mustek-424-va-400va-offline-nowy-fv-i1884949844.htmlhttp://allegro.pl/ups-cyberpower-dx600e-fr-zasilacz-awaryjny-biuro-i1883602177.htmlhttp://allegro.pl/promocja-zasilacz-ups-cyberpower-dx600-gw-24-fv-i1867955792.html
Zapisane

gaballus

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 219
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Październik 2011, 12:51 »

Przy obecności GPS nie ma sensu RTC ;)
No też prawda  :)
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Październik 2011, 13:09 »

Trollu zapytaj TJM'a albo Svistaka jak zasilają swoje notebooki w terenie ;).
Żaden tam UPS, po prostu wtyczka z kablem do 12V akku...
Zapisane

Svistak

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 660
  • "Dziecko" Prypeci
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Październik 2011, 13:30 »

Ano - standardowa wtyczka na jednym końcu - na drugim przewody skręcone na aku - oczywiście najlepiej wyciągnięty standardowy aku z lapka, by dodatkowo ładując się nie "wykończył" szybciej "mocniejsze" aku żelowe - https://picasaweb.google.com/110525981061511946863/TestOsprzetuCzujnikaProtoDoProjektuRadioActiveHomeWPrypeci#5655169766618763314 ...
Trollu - nawet najlepszy UPS "nie wydoli" więcej jak sześć godzin pracy pod napięciem 230V dla lapka z zasilaczem... a moje aku żelowe, wcale nie najlepsze, z naszą czujką w Prypeci "pociągnęło" równo 17 godzin przez noc, w przymrozku i prawie 100% wilgoci w nieogrzewanym pomieszczeniu... i to nieogrzewanym już od 25 lat  :wacko:  ...
Zapisane

Niewiele jest na świecie miejsc ciszy i spokoju

www.pripyat.com

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Październik 2011, 13:38 »

Dwa z moich laptopów pozwalają zignorować fakt, że podano na nich zewnętrzne zasilanie jako 16V - działają normalnie z akumulatorów 12V podpiętych tak po prostu jak zasilacz. Z akumulatorem 18Ah + naładowanym wewnętrznym laptop wytrzymywał mi spokojnie 2 dni używania po grube parę godzin w terenie. Zawsze przed takim użytkowaniem najpierw ładuję wewnętrzny aku do pełna, wtedy dopóki pracuje na zewnętrznym, wewnętrzny nie jest używany.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Październik 2011, 13:44 »

no to mój malutki netbook powinien spokojnie na tych ustawieniach śmigać po 8 godzin.
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Październik 2011, 12:58 »

Parę moich pomysłów do projektu, może do wersji v10 ;)
1. Przetwornica sterowana bezpośrednio z procesora, wyjść PWM. Nie wiem, czy aktualny procesor da radę, ale można wtedy dorobić softstart.
2. Jeśli ma to być tania wersja, to może alfanumeryczny LCD zastąpić typowym cyfrowym 3,5 cyfry, jest tego dużo na rynku. Może się to skończyć innym procesorem, który może bezpośrednio portami sterować segmenty LCD.
3. Zasilanie o większej sprawności, jak już w innym wątku pisałem można zastosować MCP16301.
4. Zasilanie z Li-On wraz z budowaną ładowarką.

Powyższe punkty mogę we własnym zakresie opracować, a jak uda się coś fajnego uzyskać podzielę się tym na forum.
Zapisane

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 786
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Październik 2011, 13:13 »

Parę moich pomysłów do projektu, może do wersji v10 ;)
...
Powyższe punkty mogę we własnym zakresie opracować, a jak uda się coś fajnego uzyskać podzielę się tym na forum.
Prosimy bardzo :)
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Październik 2011, 17:14 »

Parę moich pomysłów do projektu, może do wersji v10 ;)
1. Przetwornica sterowana bezpośrednio z procesora, wyjść PWM. Nie wiem, czy aktualny procesor da radę, ale można wtedy dorobić softstart.
2. Jeśli ma to być tania wersja, to może alfanumeryczny LCD zastąpić typowym cyfrowym 3,5 cyfry, jest tego dużo na rynku. Może się to skończyć innym procesorem, który może bezpośrednio portami sterować segmenty LCD.
3. Zasilanie o większej sprawności, jak już w innym wątku pisałem można zastosować MCP16301.
4. Zasilanie z Li-On wraz z budowaną ładowarką.

Powyższe punkty mogę we własnym zakresie opracować, a jak uda się coś fajnego uzyskać podzielę się tym na forum.

Chętnie pomogę na tyle na ile moja wiedza i umiejętności pozwolą :)
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Październik 2011, 21:10 »

Parę moich pomysłów do projektu, może do wersji v10 ;)
1. Przetwornica sterowana bezpośrednio z procesora, wyjść PWM. Nie wiem, czy aktualny procesor da radę, ale można wtedy dorobić softstart.
2. Jeśli ma to być tania wersja, to może alfanumeryczny LCD zastąpić typowym cyfrowym 3,5 cyfry, jest tego dużo na rynku. Może się to skończyć innym procesorem, który może bezpośrednio portami sterować segmenty LCD.
3. Zasilanie o większej sprawności, jak już w innym wątku pisałem można zastosować MCP16301.
4. Zasilanie z Li-On wraz z budowaną ładowarką.

Powyższe punkty mogę we własnym zakresie opracować, a jak uda się coś fajnego uzyskać podzielę się tym na forum.

Chętnie pomogę na tyle na ile moja wiedza i umiejętności pozwolą :)

Na początek muszę zaopatrzyć się w tubę.
A co do wyświetlacza:
http://www.jm.pl/idm,868,kat,284,opracowane-wg-projektu-klienta.htmlspróbuje z nimi porozmawiać, twierdzą że "Wykonanie wyświetlacza LCD zaprojektowanego według Państwa wymagań nie musi oznaczać kosztów wyższych niż zastosowanie jednego ze standartowych wyrobów, a zapewnia niepowtarzalny wygląd i oryginalność Państwa produktom."
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Październik 2011, 23:17 »

To pogadaj od razu z http://www.dolam.pl/lcd.html dla porównania :D
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Październik 2011, 11:47 »

Coś mi się wydaje, że punkty 2 i 3 to sprzeczności. Po co oszczędzać na wyświetlaczu i wstawiać teoretycznie tańszy, po czym wstawiać droższą wersję przetwornicy, skoro zaoszczędzony na tej teoretycznie lepszej sprawności przetwornicy prąd zmarnuje się z naddatkiem w wyświetlaczu ?

Nie widzę na stronce którą dał Szopler danych o jasności i prądzie segmentu, ale np. zwykły, przeciętny, tani wyświetlacz 4 cyfrowy który użyłem do zegarka, ma przy pracy z przeplotem i maksymalnej jasności prąd segmentu 20-25mA w impulsie (średni jest mniejszy, ze względu na to, że każda cyfra świeci 1/4 czasu). To dość dużo biorąc pod uwagę fakt, że np. cyfra "8" to 7 zapalonych segmentów.
Zapewne wyświetlacz z mniejszymi cyferkami ma mniejszą zachłanność, ale i tak podejrzewam, że na prądzie nie da się tu zaoszczędzić.

Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

armar

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 457
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Październik 2011, 12:02 »

Ja bym proponował taki:
http://www.youtube.com/watch?v=e7P0CUBTCUo#wsTutaj informacje: http://code.google.com/p/opengeiger/
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2011, 00:26 wysłana przez Troll81 »
Zapisane

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Październik 2011, 12:16 »

No jak się rozejrzeć po stronie to jest pełna dokumentacja wraz z oprogramowaniem:
http://opengeiger.com/archiveWidzę że koledzy z Japonii nie spanikowali z przetwornicą i jest jeszcze prościej zrobiona niż u nas  :whistle: z kluczem ja mosfet jak ja wcześniej robiłem  ;) to już wiem co zamówię do przetwornicy v3 :D
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2011, 12:22 wysłana przez kotfryc »
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Październik 2011, 12:27 »

No i sposób pomiaru o jakim wspominałem parę razy, ale odzewu nie było...
Zamiast mierzyć ilość impulsów w czasie, mierzy czas miedzy impulsami i podaje wyliczoną teoretyczna wartość jaka by była po czasie 35.04s... dopiero jak minie ten czas "próbkowania" to pokazuje tą realną wartość. Opcja wydłużenia pomiaru też jest jak widzę na filmiku... Co więcej jak jest wyższe promieniowanie to czas pomiaru się skraca, co jest korzystne z punktu widzenia użytkownika bo może szybko zlokalizować źrodło nie musi czekać miedzy każdym pomiarem i narażać się na napromieniowanie.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2011, 12:32 wysłana przez Szopler »
Zapisane

Svistak

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 660
  • "Dziecko" Prypeci
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #56 dnia: 31 Październik 2011, 12:34 »

dokładnie Szopler jak w "Terze" :)
Zapisane

Niewiele jest na świecie miejsc ciszy i spokoju

www.pripyat.com

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #57 dnia: 31 Październik 2011, 12:46 »

Jesteśmy mocno z tyłu jak widać :(
Zapisane

armar

  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 457
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #58 dnia: 31 Październik 2011, 12:58 »

Do tyłu?!
A kto ma taką mapkę?  http://radioactiveathome.org/map/   ::)
Po prostu projekt od początku zakładał podłączenie na stałe do komputera. :)

Tutaj alternatywny sposób detekcji impulsów (bez wzmacniaczy): http://mightyohm.com/files/geiger/geiger_sch.png  innego projektu: http://mightyohm.com/blog/products/geiger-counter/ (kosztującego 115$)
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2011, 00:29 wysłana przez Troll81 »
Zapisane

Svistak

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 660
  • "Dziecko" Prypeci
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #59 dnia: 31 Październik 2011, 13:06 »

a czy ta "delikatna" elektronika wytrzyma powyżej 10 uSv/h? a przecież dopiero powyżej tej granicy mówi się o zauważalnym skażeniu np. po awarii w elektrowni atomowej... a nasza wiemy, że daje swobodnie radę, nawet powyżej 100 uSv/h (czerpak w Prypeci)... więc korzystajmy z pomysłów innych, ale Nasz jest i tak  :p_arr: ...
Zapisane

Niewiele jest na świecie miejsc ciszy i spokoju

www.pripyat.com

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Listopad 2011, 18:44 »

W moim ALBUMIE dodałem zdjęcia porównawcze kilku typów obudów i czujki V2.
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Zapisane

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Listopad 2011, 00:28 »

Moja propozycja jest taka, żeby zamiast rezystora ograniczającego udar R1 wprowadzić coś takiego (albo coś co by działało na podobnej zasadzie):

Moja czujka działała niestabilnie (proc się wkółko zawieszał) dopóki nie zastosowałem zasilania zew. na przetwornicę. Po modyfikacji jak na schemacie nie muszę stosować więcej zasilania zewnętrznego.
Działa to w ten sposób, że jak gdyby częściowo separuję linię zasilania proca i przetwornicy i gdy przetwornica wprowadza śmieci w obwód zasilania, to w mniejszym stopniu będzie to wpływać na pracę procesora. Można też by było dać jakiś dławiki.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopad 2011, 01:41 wysłana przez kotfryc »
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Listopad 2011, 01:47 »

No więc żeby nie być gołosłownym, w konfiguracji j/w (górną część sobie darowałem, tylko 20R + 470 dla przetwornicy) napięcie na Vcc układu przetwornicy wygląda tak: http://pigxie.no-ip.org/2370xdomc8/20111109001.png
To jest bez wyjmowania kondensatorów które na płytce już są, 1V/div podstawa czasu nie pamiętam (bez znaczenia)

Napięcie "stałe" widziane na kondensatorze przez "zwykły" miernik to zaledwie ok. 3,5V, mimo to przetwornica rusza (moja akurat nie za każdym razem, jeśli nie ruszy - wisi z włączonym kluczem), ale nawet jeśli ruszy 400V na wyjściu nie osiąga, w porywach przy nieobciążonym wyjściu napięcie sięga 360V.
Wszystkie przebiegi wokół układu w takiej konfiguracji są zakłócone poprzez ten gwałtowny spadek, widać nawet wpływa to jakoś na przebieg na Ct i pracę komparatorów, ponieważ klucz włączony jest bardzo krótko.

Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Listopad 2011, 02:43 »

TJM faktycznie to trochę przekłamałem w schemacie. Zamiast 22R w praktyce jest po 10R, a C= 470+100uF i u minie tak działa (spróbuj pomiaru dla takich wartości)... Po wykresach z czujki nie można stwierdzić że odczyty się jakoś zmieniły, proc się nie wiesza. I chodziło mi o samą koncepcję...
Tfuuuu po kilkunastu godzinach próbki stały się inwalidami, propozycja do kosza...  |-?
« Ostatnia zmiana: 09 Listopad 2011, 13:34 wysłana przez kotfryc »
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Listopad 2011, 22:57 »

Pytanie do potencjalnych użytkowników czujnika z opcją rejestracji pomiarów w pamięci...
Na ile czasu ma wystarczać pamięć zakładając zapisywanie każdego pomiaru wraz z pozycją i czasem?

Pamięć typu DataFlash łatwiej obsłużyć niż kartę pamięci, a programistów chętnych jakoś nie widać...
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Listopad 2011, 23:14 »

na 24h :D
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Listopad 2011, 23:45 »

24h moim zdaniem minimum, generalnie jestem za opcją "im więcej tym lepiej" %)
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Listopad 2011, 23:48 »

24 powinno starczyć. Na dłużej nie będę się wybierał bez modemu :D
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Listopad 2011, 01:53 »

Policzmy więc:
24h * 3600s/h / 35s/pomiar =~2470 pomiarów / dobę
każdy pomiar to jakieś (z zapasem wzięte) 16 bajtów - po odpowiednim zakodowaniu danych sporo mniej...
to trzeba pamięci 39520 bajtów czyli kostka 0.5Mbit (65536 bajtów) będzie aż nad to...
Jeśli się pomyliłem to wybaczcie ale dziś padam już na *ysk ;)
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Listopad 2011, 10:40 »

Chyba źle oszacowałeś wielkość, jeśli by przechowywać taki sam komplet danych jak normalnie przychodzi z czujnika, będzie więcej. W 16 bajtach nie wiem czy zmieszczą się liczniki (nawet "obrobione" do różnic) i lokalizacja, a jeszcze data w jakimś formacie (chyba timestamp najmniej zechla).

 
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 786
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Listopad 2011, 10:51 »

Timestamp, odczyty, 2xpozycja (chyba po 7 znaków) - zapomnij o 16 bajtach...
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Listopad 2011, 10:59 »

Ile bajtów zajmuje taki float z pozycją ?
Teoretycznie stosując jakiś sprytny sposób zapisu można by przechowywać pozycję np. co 5 pomiarów, w ciągu tych 3-4 minut aż tak wiele się nie zmieni, w końcu samolotem nikt chyba nie będzie z tym latał.
Timestamp jako integer też za wiele nie zajmuje, jednak suma wszystkiego nadal wyskoczy poza te 16 bajtów.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Listopad 2011, 11:01 »

timestamp to 14 znaków rrrrmmddhhmmss
Pozycja GPS to 52.025459 19.204102 wraz z oznaczeniem EWNS to razem ze 20 znaków
Do tego odczyt z czujki

razem ile 40, 48 znaków?

w sumie

2500x40=100000znaków czyli 1 megabajt
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Listopad 2011, 11:04 »

http://dl.dropbox.com/u/27006170/kodowanie_daty.jpg
Data i czas - 7 bajtów
Pomiar - 3 bajty - 2^24 - max bez kombinowania wejdzie 167 772.16 µSv/h ;)
Pozycja X - 4 bajty
Pozycja Y - 4 bajty

W sumie 18... wysokość nam nie potrzebna. Po zastosowaniu paru sztuczek dało by się te dane upchnąć w 16 ;)

No jak wy chcecie znakami ASCII to zapisywać to gratuluję pomysłu.
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Listopad 2011, 11:23 »

Tylko że dane muszą być kompatybilne z tym co normalnie zwraca czujnik, więc potrzeba pomiar (postać dowolna - liczba imp. albo przeliczony) + czas trwania pomiaru.
Z tym data i czas - 7 bajtów - to chyba trochę przesadziłeś. Zakładając dokładność 1s, to się zwykły unix timestamp w 4 bajtach mieści.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

krzyszp

  • Wszechstronny dyletant
  • Norway
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 786
    • Zobacz profil
    • Roads Business Software Ltd
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Listopad 2011, 11:29 »

Obydwaj macie racje, jak upakować - to się pewnie i w 10 bajtach wszystko zmieści, ale ja nie zamierzam 1Kb w procku marnować na "sztuczki" z pakowaniem, a w dodatku, potem przy transferze trzeba to też rozpakować...
Zapisane


Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Listopad 2011, 11:46 »

I tak trzeba będzie w procku "zmarnować" trochę pamięci i włączyć CRC przy przesyłaniu większej ilości danych.
V-USB chyba coś tam ma zaimplementowane nawet.

Jakby było więcej czasu to wymiana procka na taki z większą ilością RAM i dodanie obsługi karty pamięci z systemem plików FAT.
Wtedy można by było normalne pliki tekstowe z danymi zapisywać... ale zawsze zostaje kwestia - kto to oprogramuje?
Bo ja choćbym chciał to hardware i software w tak krótkim czasie nie opanuję...tym bardziej że trzeba hard... dobrze przemyśleć
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2011, 11:53 wysłana przez Szopler »
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Listopad 2011, 11:57 »

I tak trzeba będzie w procku "zmarnować" trochę pamięci i włączyć CRC przy przesyłaniu większej ilości danych.
V-USB chyba coś tam ma zaimplementowane nawet.

Jakby było więcej czasu to wymiana procka na taki z większą ilością RAM i dodanie obsługi karty pamięci z systemem plików FAT.
Wtedy można by było normalne pliki tekstowe z danymi zapisywać... ale zawsze zostaje kwestia - kto to oprogramuje?
Bo ja choćbym chciał to hardware i software w tak krótkim czasie nie opanuję...tym bardziej że trzeba hard... dobrze przemyśleć

Jaki aktualnie mamy uP w projekcie? Ile ma flasha i ramu?

Zapisane

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Listopad 2011, 12:06 »

Hmm takie urządzenie to nie wiem czy nadal jako kit do montażu można by było puszczać... Trzeba pamiętać że trwają prace nad Androidem... tam wystarczyła by prosta czujka - resztę może obsłużyć telefon.  :)
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk