BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Nasza strona na Facebooku - poleć znajomym.

Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu

Autor Wątek: Kolejne wersje czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!  (Przeczytany 26203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Listopad 2011, 12:12 »

Ryszard - 4kB Flash (z czego 2kB zajmuje obsługa USB) / 512b RAM
Kot - Masz rację. Dlatego warto rozważyć jeszcze jedną opcję... robimy sprzęt głównie do BOINC. Jak ktoś chce sobie rejestrować to czujka będzie miała wyjście Pulse Audio i może sobie podpiąć komórkę z odpowiednią aplikacją która mu to będzie zliczać + pozycje GPS zapisywać. Rozwiązanie bardzo tanie - maksymalnie upraszcza czujkę... Do tego zasilanie czujki z komórki odpada, a z nim wiele innych problemów - idziesz w teren - wkładasz baterie, podpinasz minijacka od audio, odpalasz aplikację i w drogę...
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Listopad 2011, 12:13 »

A nie lepiej zrobić 2 wersje czujników? Jeden mocno ubogi dla tych, który tylko z PC będą działać, może być nawet bez wyświetlacza oraz wersja full z bajerami. Nie uda się nam zrobić czegoś co jest bardzo tanie i mocno funkcjonalne.
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Listopad 2011, 12:15 »

Pytanie kto tą wypasioną wersję zaprojektuje, oprogramuje, przetestuje na tyle, żeby bez obaw że coś nie zadziała puścić do ludzi?
Co do wyświetlacza to nawet w wersji PC bym zostawił, bo w razie czego można odpiąć USB, wsadzić baterie i nosić przy dupie...
Zapisane

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Listopad 2011, 12:53 »

A nie lepiej zrobić 2 wersje czujników? Jeden mocno ubogi dla tych, który tylko z PC będą działać, może być nawet bez wyświetlacza oraz wersja full z bajerami.
:p_arr:
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Listopad 2011, 13:07 »

Full bajery to masz teraz w komórce...
Przetwornik analogowo cyfrowy, GPS, kartę pamięci parę GB... po co mnożyć byty?
Ilu użytkowników weźmie taki full wypas sprzęt? Dziesięciu? Dwudziestu? Reszta podepnie pod kompa tak jak QCN i zapomni...
Zapisane

Cyfron

  • Newsmani
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 124
    • Zobacz profil
    • Propersound
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Listopad 2011, 13:28 »

no właśnie - jak sporo ludzi podepnie i zapomni, to po co wyświetlacz i buzzer?
ja czujke mam w domu i nie patrzę na nią w ogóle, a buzzer wyłączony. Wystarczyła by tylko dioda wskazująca działanie.
A może zrobić w programie na kompie działającym, żeby było "pokaż grafikę" i tam pokazywało wartości zmierzone (w formie wykresu) i obecnie odczytane - nie byłoby prościej?

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Listopad 2011, 13:29 »

Full bajery to masz teraz w komórce...
Przetwornik analogowo cyfrowy, GPS, kartę pamięci parę GB... po co mnożyć byty?
Ilu użytkowników weźmie taki full wypas sprzęt? Dziesięciu? Dwudziestu? Reszta podepnie pod kompa tak jak QCN i zapomni...
Do tego uderzałem. ;)
Zapisane

aborek

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 008
  • ...uzależniony...
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Listopad 2011, 13:31 »

no właśnie - jak sporo ludzi podepnie i zapomni, to po co wyświetlacz i buzzer?
ja czujke mam w domu i nie patrzę na nią w ogóle, a buzzer wyłączony. Wystarczyła by tylko dioda wskazująca działanie.
A może zrobić w programie na kompie działającym, żeby było "pokaż grafikę" i tam pokazywało wartości zmierzone (w formie wykresu) i obecnie odczytane - nie byłoby prościej?
Ooo. I ja właśnie czegoś takiego oczekuję.
Zapisane

kotfryc

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 011
    • Zobacz profil
    • KotFryc
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Listopad 2011, 13:55 »

no właśnie - jak sporo ludzi podepnie i zapomni, to po co wyświetlacz i buzzer?
ja czujke mam w domu i nie patrzę na nią w ogóle, a buzzer wyłączony. Wystarczyła by tylko dioda wskazująca działanie.
A może zrobić w programie na kompie działającym, żeby było "pokaż grafikę" i tam pokazywało wartości zmierzone (w formie wykresu) i obecnie odczytane - nie byłoby prościej?
Ooo. I ja właśnie czegoś takiego oczekuję.
Pisałem już o tym jakiś czas temu - goła czujka wkręcana w kompa jak HDD :D - może jakaś dioda na wierzch...  ;)

Edit by Szopler:
Taa najlepiej w metalowej obudowie ekranującej od promieniowania dla samego dziabania punktów...
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2011, 17:15 wysłana przez Szopler »
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Listopad 2011, 14:04 »

Wystarczy wyjąć LCD a zamiast buzzera wstawić diodę która okazjonalnym miganiem sygnalizuje działanie, powstaje wtedy właśnie goła czujka.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Cyfron

  • Newsmani
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 124
    • Zobacz profil
    • Propersound
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Listopad 2011, 14:09 »

ile kosztuje LCD i buzzer a ile dioda (czy takie "mieszanie" jest w ogóle opłacalne?)
a co z opcją podglądu pomiarów przez BM ?

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #91 dnia: 10 Listopad 2011, 14:10 »

wystarczy byle dioda wydłubana z lampki led?
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Listopad 2011, 14:24 »

Koszt LCD jest dość znaczny, a redukcja w ten sposób czujnika dobra z tego względu, że zachowana jest unifikacja - czyli podstawowa baza taka sama, ten sam soft, a ewentualny brakujący komponent można dołożyć.
Rozgałęzienie czujnika co najmniej podwoi zasoby czasowe potrzebne na wszelkie konstrukcje, napisanie oprogramowania i testy.
Diodę LED można wziąć z byle czego, z tym że mniejsze trzeba podłączyć z rezystorem szeregowym.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Listopad 2011, 14:28 »

zdefiniuj mniejsze? a co jak połączę bez rezystora?
Zapisane

Cyfron

  • Newsmani
  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 124
    • Zobacz profil
    • Propersound
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #94 dnia: 10 Listopad 2011, 14:35 »

ja chętnie mój wyświetlacz oddam, pod warunkiem opcji pokazywania wskazań w programie pod BM i myślę, że jeśli ten lcd jest drogi, to będzie to też na "+" pod względem optymalizacji kosztów.

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Listopad 2011, 14:39 »

Ktoś musiałby przede wszystkim napisać aplikację wyświetlającą grafikę, zgodną z BOINC API (jest interfejs do przekazywania danych).
Na pewno nie jest to rzecz którą da się zrobić w parę dni.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

gaballus

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 219
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #96 dnia: 10 Listopad 2011, 14:43 »

zdefiniuj mniejsze? a co jak połączę bez rezystora?

Weź zwykłą diodę LED ze sklepu połącz szeregowo z rezystorem 330 Ohm, wstaw w miejsce buzera (lub równolegle z nim) i będzie migała.
Mam podłączoną czujkę do licznika na 1Wire, zrobiłem optoizolację aby nie walczyć później z zapętlonymi masami, mam to zrobione za pomocą CNY17 czyli dokładnie LED i fototranzystor.
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #97 dnia: 10 Listopad 2011, 14:55 »

Gubisz w ten sposób impulsy, bo wyjście buzzera chyba nie jest w stanie pracować z maksymalną możliwą szybkością rury (teoretycznie 5kHz).
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

gaballus

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 219
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #98 dnia: 10 Listopad 2011, 20:09 »

Gubisz w ten sposób impulsy, bo wyjście buzzera chyba nie jest w stanie pracować z maksymalną możliwą szybkością rury (teoretycznie 5kHz).

O tym nie pomyślałem, orientujesz się może do jakiej częstotliwości daje radę pracować wyjście w procku?
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2011, 20:38 wysłana przez Szopler »
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #99 dnia: 10 Listopad 2011, 20:38 »

To nie kwestia tego ile da radę, a kwestia programu. Impuls dla buzzera jest sztucznie wydłużony do około 5ms ze względu na generator który przy krótszym impulsie nie nadąża wygenerować dźwięku. Może się więc zdarzyć, że gdy dwa impulsy nastąpią po sobie to może coś zgubić. Jeśli masz możliwość to tranzystor do pulse i dopiero transoptor... (na wyjsciu pulse jest normalnie stan wysoki, impuls to stan niski)
Zapisane

gaballus

  • Bywalec forum
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 219
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #100 dnia: 10 Listopad 2011, 20:46 »

Ok, tak zrobię, faktycznie będzie bardziej "koszernie" z całkowitym pominięciem procka.
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Listopad 2011, 10:57 »

Pytanie kto tą wypasioną wersję zaprojektuje, oprogramuje, przetestuje na tyle, żeby bez obaw że coś nie zadziała puścić do ludzi?
...
Myślę, że mogę podjąć się opracowania wypasionej czujki. Ale nie będzie to kwestia paru dni, w wolnym czasie będę pracował i efektami będę się dzielił na forum. Na tą chwilę zaczynam pracę nad alternatywną lite-czujką. Może dziś opublikuje coś na jej temat.
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #102 dnia: 14 Listopad 2011, 00:13 »

Ktoś tu pisał nie dawno o możliwości wykonania LCD na zamówienie w firmie innej niż DOLAM.
Proszę o dane firmy bo chciałbym podesłać rysunek koncepcyjny wyświetlacza do wyceny... i to jak najszybciej!
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Listopad 2011, 07:43 »

Ktoś tu pisał nie dawno o możliwości wykonania LCD na zamówienie w firmie innej niż DOLAM.
Proszę o dane firmy bo chciałbym podesłać rysunek koncepcyjny wyświetlacza do wyceny... i to jak najszybciej!
Proszę bardzo.
http://www.jm.pl/idm,868,kat,284,opracowane-wg-projektu-klienta.html
Pytanie, co tym LCD ma sterować. Bo można go robić statycznie, lub multipleksować. W przypadku statycznego sterowania nie ma zbytnio problemu, to dla multipleksowanego musimy mieć jakiś kontroler. Są dedykowane kontrolery na I2C NXP np PCF8576 ale jest drogi 1,3Euro w małym hurcie. Może też być uP z kontrolerem LCD np PIC16LF1907 ale to też 1,1Euro. Przy statycznym sterowaniu wykonanie samego LCD jest prostsze, bo jedna z elektrod jest całym obszarem LCD, za to wyprowadzeń jest więcej. Przy sterowaniu statycznym można też poradzić sobie paroma układami CMOS, CD4543 do sterowania cyfr, a CD4030 do symboli, cena tych układów to 0,15Euro.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2011, 08:00 wysłana przez ryszard.korczyk »
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Listopad 2011, 12:27 »

Zakładam że wyświetlacz będzie wyposażony w sterownik, sterowanie po I2C lub ewentualnie po SPI...
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #105 dnia: 14 Listopad 2011, 13:17 »

Zakładam że wyświetlacz będzie wyposażony w sterownik, sterowanie po I2C lub ewentualnie po SPI...
Raczej nie sądzę, prawdopodobnie przy takim wykonaniu będzie to goły LCD bez sterownika, ale można zapytać.
Zapisane

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #106 dnia: 18 Listopad 2011, 08:59 »

W sprawie wyświetlacza przyszedł mi jeszcze inny pomysł. W taniej wersji LCD można by zastąpić 3-4 cyfrowym wyświetlaczem LED. Pojedyncze cyfry 10-14mm idzie kupić nawet od 0,50zł za wyświetlacz. Mając 3 cyfry i sterując kropką dziesiętną na 2 cyfrze mamy możliwość wyświetlania xx,x, a przy większych wartościach xxx. Projektując kolejne PCB możnaby zrobić opcję do wyboru, te same porty uP sterowałyby LCD, lub LED, pod LCD można dać też miejsce na wyświetlacz LED i w zależności od wersji lutuje się co potrzeba.
Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #107 dnia: 18 Listopad 2011, 11:00 »

Tylko czy wyświetlacz LED nie idzie w odwrotnym kierunku jeśli chodzi o pobór prądu ? Żeby dobrze i jasno świeciło przy zewnętrznym oświetleniu prąd segmentu w impulsie musi raczej być dość duży.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #108 dnia: 18 Listopad 2011, 14:48 »

Myślałem, o wersji bardzo taniej, nie mobilnej. Taka, która z założenia nie jest odłączana od komputera. Tak jak już wcześniej wspominałem, może warto rozdzielić projekt na 2 wersje, LITE i FULL.
Rysiek
Zapisane

aborek

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 008
  • ...uzależniony...
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #109 dnia: 18 Listopad 2011, 14:56 »

...może warto rozdzielić projekt na 2 wersje, LITE i FULL.
Yes, yes, yes.
Mnie mobilność nie interesuje, chcę podłączyć i zapomnieć.
Zapisane

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #110 dnia: 18 Listopad 2011, 15:00 »

A mnie mobilność interesuje :D chce łazić i badać :D
Zapisane

aborek

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 008
  • ...uzależniony...
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #111 dnia: 18 Listopad 2011, 16:06 »

Dlatego powinny być 2 wersje.
Zapisane

gregre

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 675
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #112 dnia: 18 Listopad 2011, 17:07 »

A mnie mobilność interesuje :D chce łazić i badać :D

i ja również !
akumulatorki wielkości AA, ładowanie przez USB i jazda szukać radioaktywnych odpadów :P

Dlatego powinny być 2 wersje.

jak na początek wystarczy, ale w przyszłości można by pomyśleć też o rozwiązaniach indywidualnych, jest jakaś podstawa i do niej każdy mógłby dobrać co chce (z listy dodatków którą my ułożymy)
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2011, 17:13 wysłana przez gregre »
Zapisane

Tomasz R. Gwiazda

  • Kalkulator
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 5 971
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #113 dnia: 18 Listopad 2011, 17:08 »

no to niezle komplikujecie.... jeszcze wbudowana ladowarka ?

Svistak

  • Liczydłowy
  • **
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 660
  • "Dziecko" Prypeci
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #114 dnia: 18 Listopad 2011, 17:10 »

A mnie mobilność interesuje :D chce łazić i badać :D
Podpisuję się obiema rękami :) ...
Zapisane

Niewiele jest na świecie miejsc ciszy i spokoju

www.pripyat.com

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Listopad 2011, 17:30 »

Tylko to właśnie wersje podłączane do pecetów muszą być możliwie oszczędne, przy zasilaniu bateryjnym 10mA w tą czy w tamtą to jedynie krótszy czas pracy, a na USB niektóre hosty mają problem z uciągnięciem gołego v2 który pobiera zaledwie ~50mA, nie mówiąc już o telefonach.
Trzeba mieć na uwadze fakt, że sensor nie jest do końca zgodny ze standardem USB, który m.in. określa czas po jakim urządzenie ma przejść w stan uśpienia po wyłączeniu lub wstrzymaniu hosta - sensor pracuje zawsze kiedy jest zasilanie na porcie, a tymczasem pobór prądu w trybie standby w specyfikacji jest mocno limitowany.
Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Listopad 2011, 20:29 »

Cytuj
a na USB niektóre hosty mają problem z uciągnięciem gołego v2 który pobiera zaledwie ~50mA
Dla mnie to trochę dziwne, norma mówi o 500mA, a w przypadku pasywnie zasilanego huba 100mA. Ja dopatrywałbym się problemu w czymś innym, niż pobór prądu z USB. Jak objawiał się problem z poborem prądu dla czujki v2? Były spadki napięcia do niższych wartości? A może problem zakłóceń na zasilaniu?
Może problem jest po stronie V-USB? Czyli softwarowe sterowanie USB, z tego co miałem z tym doświadczenia kiedyś, to na połowie portów USB nie działało prawidłowo, gdyż GPIO 5V nie łapało się w progi działania USB,  pomagały diody zenera 3,3V do linii D+ i D-, albo podłączenie przez huba.

Zapisane

TJM

  • Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
  • BOINC Fanatyk
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 3 057
  • Smokin` 5 clients to nachapać more
    • Zobacz profil
    • Enigma@Home
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Listopad 2011, 21:04 »

Raczej działanie/niedziałanie jest bardziej związane z tym, ile zabezpieczeń ma sam port.
Czujnik deklaruje bodajże 50mA, ale impulsy prądu klucza osiągają wielokrotnie większą wartość mimo że średni pobór jest nawet mniejszy.
Nadgorliwy host potrafi wyłączyć zasilanie, w szczególności przy starcie czujnika. Szczególnie wredne są pod tym względem niektóre płyty Gigabyte (np. moja EP45-DS3); odfiltrować same impulsy ciężko bo czai się zaraz długa pułapka - maksymalne pojemności kondensatorów i ich ładowanie, co prowadzi do efektu podłączania sensora na 2-3 razy.
Innym problemem jest samo napięcie na porcie, na niektórych płytach wartości są dziwnie niskie rzędu 4,5-4,6V w ogóle bez obciążenia, a z tego co pamiętam praca procesora przy 20MHz gwarantowana jest od 4,5V.

Zapisane

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

ryszard.korczyk

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 068
  • Forumowy elektronik
    • Zobacz profil
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Listopad 2011, 21:22 »

Może softstart nowej przetwornicy rozwiąże problem startu czujnika.
Zapisane

Szopler

  • Radioaktywny
  • Moderator
  • Kalkulator
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 7 545
    • Zobacz profil
    • szoplik.pl
Nowa wersja czujnika - co należy zmienić, poprawić, dodać ?!
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Listopad 2011, 22:12 »

Diody zenera do D+ i D- są od początku...
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk