BOINC@Poland

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: Temperatura i pojawił się problem  (Przeczytany 2778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krzysiak

  • Starszy Liczydłowy
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 529
    • Zobacz profil
Temperatura i pojawił się problem
« dnia: 18 Maj 2013, 12:30 »

HD7970 działał bez zarzutu stabilnie po zwodowaniu
i teraz wraz z upałami lub odpaleniem Milki na kilka godzin tak się akurat zbiegło pojawił się dość dziwny problem ???

Temperatura GPU gdy przekroczy 50 stopni pojawia się czarny ekran i monitor gaśnie
Objaw dokładnie taki jak powinien być przy przegrzewaniu się karty GPU tylko czemu przy 50 stopniach jak kiedyś na powietrznym do 80 dobijała ?

I teraz jest gdzieś opcja przy jakiej temperaturze ma następować wyłączenie ???

Po obniżeniu zegarów GPU działa stabilnie przy pełnym obciążeniu
Przy standardowych ustawieniach również dopóki nie przekroczy 50 stopni  :dunno:  sprawdzałem kilkoma programami i organoleptycznie
Zmiana sterowników też nic nie pomaga  :wth:
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2013, 15:54 wysłana przez Krzysiak_PL_GDA »
Zapisane


>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Troll81

  • Troll forumowy
  • Newsmani
  • Starszy Kalkulator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 32 521
  • Owoc żywota twojego je ZUS
    • Zobacz profil
Temperatura i pojawił się problem
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maj 2013, 13:16 »

może chłodzenie nie styka na całej powierzchni?
Zapisane

stiven

  • Starszy Liczydłowy
  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1 630
    • Zobacz profil
Temperatura i pojawił się problem
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maj 2013, 18:47 »

Przychodzi mi do głowy tylko wyjęcie karty, zdjęcie chłodzenia i obejrzenie jej dokładnie. Może to nie GPU się przegrzewa a pamięci. Popatrz na płytkę czy nie zmieniła koloru gdzieś. Miałem taką jedną grafę, która w lato działała tylko z dodatkowym wiatrakiem dmuchającym po całości. Niedługo później zbrązowiała, wyświetliła artefakty i odeszła do krainy niskich napięć.

Jesteś pewien, że nie zmieniałeś napięć i taktowania rdzenia/pamięci?   
Zapisane

Peciak

  • Liczydłowy
  • ***
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 1 168
  • Polish National Team
    • Zobacz profil
Temperatura i pojawił się problem
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maj 2013, 01:23 »

W programiku GPU-Z pokazywane są temperatury GPU i sekcji VRM. Sprawdź może czy tam temperatury rozkładają się równomiernie...
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2013, 01:36 wysłana przez Peciak »
Zapisane

„Z szanowania wzajemnego wypływa moc wielka w chwilach trudnych.”

EDU Enthusiast

  • I never fin~ anyth...
  • Młodszy Liczydłowy
  • *
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 530
  • 404? I won't be fooled!
    • Zobacz profil
Temperatura i pojawił się problem
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maj 2013, 03:10 »

Zobacz jeszcze temp PSU i jego load.
Zapisane

Krzysiak

  • Starszy Liczydłowy
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2 529
    • Zobacz profil
Temperatura i pojawił się problem
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maj 2013, 23:18 »

U mnie tak to wygląda  :wacko:
[smg id=9951 type=full align=center caption="z"]
Zapisane


>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:
Strony: [1]   Do góry
 

SMF spam blocked by CleanTalk