Witam!
Troszkę odgrzebię temat. Zastanawiam się nad zakupem domowego NAS’ka.
Priorytety to: niski koszt urządzenia, możliwie najcichsza praca, mały pobór energii. Wydajność mniej istotna.
Mam zamiar podłączyć tam na razie dysk SSD 500GB. Czy dyski 2.5 cala podłączę bez problemów w tego typu rządzeniach?
NAS ma w zasadzie pełnić rolę magazynu na zdjęcia, filmy, kopie zapasowe dokumentów, wymiana plików pomiędzy komputerami – raczej wszystko wykonywane ręcznie, żadnych automatycznych backup’ów ani chmur prywatnych. Dysk ma być widoczny pod Windowsami (jako dysk sieciowy), na TV i ew. na smartfonach i tabletach z Androidem (ale niekoniecznie). Serwer FTP tez będzie potrzebny, funkcje typu hibernacja i usypianie tez wskazane. No oczywiście jakaś wygoda konfiguracji i intuicyjność też mile widziana.
Rozważam jak na razie zakup dwóch: Zyxel NAS326 lub Synology DS120j - bo takie znalazłem.
Zyxel ma opcje na 2 dyski i ma USB 3.0, a Synology, choć podobno lepsza firma, ma tylko na 1 dysk i USB 2.0 – co wydaje się dużą wadą. Synology pobiera natomiast mniej energii jak wynika z tego, co wyczytałem w różnych opisach. Ceny w zasadzie podobnie 470-490zł.
Może coś innego jest fajnego, godnego uwagi?
Proszę o jakąś pomoc w wyborze - na co zwrócić uwagę, co jest ważne? Czy ma ktoś te urządzenia?
Czy Zyxel ma standardowo opcje podłączenia dysków 2.5 cala czy trzeba dokupować jakąś "redukcję" - tego nie mogłem znaleźć w opisach.